Grepfrutul este un fruct citric, care poate îmbunătăți sănătatea generală. Totodată, se recomandă să-l incluzi în dietă cu atenție deoarece poate interacționa cu unele medicamente. Citește despre beneficiile consumului de grepfrut.
Grepfrutul, denumit și Citrus Paradisi, se caracterizează printr-un gust amar și un miez cu un conținut bogat în apă, a cărui culoare poate varia: roz, roșu sau galben. Acesta poate aduce o serie de beneficii organismului dacă alegi să-l incluzi în alimentație.
Beneficiile consumului de grepfrut
Conținutul grepfrutului include: vitamina A, vitamina C, magneziu, potasiu, proteine, zaharuri adăugate, sodiu, grăsimi, fibre și alți carbohidrați. Acesta te poate ajuta să-ți gestionezi o greutate optimă și-ți poate întări sistemul imunitar.
Dacă iei anumite medicamente, este indicat să eviți sau să consumi în cantități reduse grepfrut, sucul obținut din acesta și suplimentele care îl conțin. Poate interacționa cu medicamentele care scad tensiunea arterială sau colesterolul. Compușii din grepfrut pot determina organismul să absoarbă cantități prea scăzute sau prea crescute din compoziția acestora.
Poate avea proprietăți antioxidante
Indiferent de culoare, toate tipurile de grepfrut au un conținut bogat de nutrienți. În special, cei de culoare roz și roșu asigură beta-caroten și licopen, două carotenoide, mai exact pigmenți, care acționează ca antioxidanți. Licopenul oferă fructului culorile puternice de roz și roșu.
Poate sprijini vindecarea rănilor și infecțiilor
Substanțele nutritive prezente în grepfrut pot trata infecțiile și pot accelera vindecarea rănilor. Extractul din semințe de grepfrut poate avea proprietăți antibacteriene. Extractul din semințe de grepfrut poate acționa împotriva Staphylococcus aureus rezistent la meticilină.
Poate sprijini funcția creierului
Beneficiile consumului de grepfrut pot include un impact pozitiv asupra sănătății creierului. Flavonoidele prezente în compoziția acestuia pot îmbunătăți memoria și cogniția. De asemenea, pot preveni instalarea afecțiunilor neurogenerative, potrivit BBC Good Food.
Poate echilibra nivelurile de zahăr din sânge
Indicele glicemic măsoară cât de repede îți ridică carbohidrații nivelul de zahăr din sânge. Alimentele cu un indice glicemic scăzut nu ridică nivelurile de zahăr din sânge la fel de repede cum o fac cele cu un indice glicemic ridicat. Grepfrutul are un indice glicemic scăzut.
Poate scădea tensiunea arterială
Beneficiile consumului de grepfrut pot include scăderea tensiunii arteriale datorită concentrațiilor sale de potasiu. Potasiul contribuie la neutralizarea efectelor adverse ale sodiului și relaxează pereții vaselor de sânge. Astfel, poate reduce șansele de apariție a mai multor probleme cardiovasculare, precum: afecțiuni cardiace, accidente vascular cerebrale și insuficiență cardiacă, conform Health.
Poate diminua riscul de a dezvolta cancer
Grepfrutul reprezintă o sursă importantă de vitamina C. Un dezechilibru între antioxidanți și radicali liberi poate crește riscul de cancer. Vitamina C este un antioxidant, care contribuie la prevenirea deteriorării celulelor. Astfel, poate reduce riscul de apariție a cancerului.
Poate susține sistemul imunitar
Datorită concentrațiilor de ridicate de vitamina A și vitamina C, printre beneficiile consumului de grepfrut se poate regăsi susținerea sistemului imunitar. Vitamina C poate scurta durata și poate reduce severitatea simptomelor cauzate de răcelile obișnuite. În plus, vitamina C susține sănătatea celulelor, chiar și pe cea a celulelor imunitare deoarece are un rol protector.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.