Antena

Beneficiile consumului de grepfrut. Ce proprietăți ascunde acest fruct citric

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 19 ianuarie 2024, 06:38

Grepfrutul este un fruct citric, care poate îmbunătăți sănătatea generală. Totodată, se recomandă să-l incluzi în dietă cu atenție deoarece poate interacționa cu unele medicamente. Citește despre beneficiile consumului de grepfrut.

Reclamă

Grepfrutul, denumit și Citrus Paradisi, se caracterizează printr-un gust amar și un miez cu un conținut bogat în apă, a cărui culoare poate varia: roz, roșu sau galben. Acesta poate aduce o serie de beneficii organismului dacă alegi să-l incluzi în alimentație.

Beneficiile consumului de grepfrut

Conținutul grepfrutului include: vitamina A, vitamina C, magneziu, potasiu, proteine, zaharuri adăugate, sodiu, grăsimi, fibre și alți carbohidrați. Acesta te poate ajuta să-ți gestionezi o greutate optimă și-ți poate întări sistemul imunitar.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă iei anumite medicamente, este indicat să eviți sau să consumi în cantități reduse grepfrut, sucul obținut din acesta și suplimentele care îl conțin. Poate interacționa cu medicamentele care scad tensiunea arterială sau colesterolul. Compușii din grepfrut pot determina organismul să absoarbă cantități prea scăzute sau prea crescute din compoziția acestora.

Poate avea proprietăți antioxidante

Indiferent de culoare, toate tipurile de grepfrut au un conținut bogat de nutrienți. În special, cei de culoare roz și roșu asigură beta-caroten și licopen, două carotenoide, mai exact pigmenți, care acționează ca antioxidanți. Licopenul oferă fructului culorile puternice de roz și roșu.

Reclamă

Poate sprijini vindecarea rănilor și infecțiilor

Substanțele nutritive prezente în grepfrut pot trata infecțiile și pot accelera vindecarea rănilor. Extractul din semințe de grepfrut poate avea proprietăți antibacteriene. Extractul din semințe de grepfrut poate acționa împotriva Staphylococcus aureus rezistent la meticilină.

Poate sprijini funcția creierului

Beneficiile consumului de grepfrut pot include un impact pozitiv asupra sănătății creierului. Flavonoidele prezente în compoziția acestuia pot îmbunătăți memoria și cogniția. De asemenea, pot preveni instalarea afecțiunilor neurogenerative, potrivit BBC Good Food.

Poate echilibra nivelurile de zahăr din sânge

Indicele glicemic măsoară cât de repede îți ridică carbohidrații nivelul de zahăr din sânge. Alimentele cu un indice glicemic scăzut nu ridică nivelurile de zahăr din sânge la fel de repede cum o fac cele cu un indice glicemic ridicat. Grepfrutul are un indice glicemic scăzut.

Reclamă

Poate scădea tensiunea arterială

Beneficiile consumului de grepfrut pot include scăderea tensiunii arteriale datorită concentrațiilor sale de potasiu. Potasiul contribuie la neutralizarea efectelor adverse ale sodiului și relaxează pereții vaselor de sânge. Astfel, poate reduce șansele de apariție a mai multor probleme cardiovasculare, precum: afecțiuni cardiace, accidente vascular cerebrale și insuficiență cardiacă, conform Health.

Poate diminua riscul de a dezvolta cancer

Grepfrutul reprezintă o sursă importantă de vitamina C. Un dezechilibru între antioxidanți și radicali liberi poate crește riscul de cancer. Vitamina C este un antioxidant, care contribuie la prevenirea deteriorării celulelor. Astfel, poate reduce riscul de apariție a cancerului.

Poate susține sistemul imunitar

Datorită concentrațiilor de ridicate de vitamina A și vitamina C, printre beneficiile consumului de grepfrut se poate regăsi susținerea sistemului imunitar. Vitamina C poate scurta durata și poate reduce severitatea simptomelor cauzate de răcelile obișnuite. În plus, vitamina C susține sănătatea celulelor, chiar și pe cea a celulelor imunitare deoarece are un rol protector.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Reclamă
PARTENERI
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Rețete Fel De Fel
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Pentru gustări simple și delicioase din zilele călduroase de vară îți propun o rețetă de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry. Este rețeta unui aperitiv sau o gustare caldă, proaspătă și savuroasă, cu arome mediteraneene, texturi contrastante și o prezentare elegantă. Aceste frigărui combină simplitatea legumelor proaspete cu savoarea brânzei topite. Toate sunt învelite într-un format ușor de servit și spectaculos vizual. Feliile subțiri de dovlecel sunt rulate în jurul cuburilor de brânză. Poți folosi halloumi, feta sau mozzarella. Toate acestea oferă o textură moale, dar elastică, cu margini ușor rumenite. Roșiile cherry aduc explozia de prospețime, dulceață și aciditate care echilibrează totul. Preparatul poate fi servit cald sau rece și este ideal ca aperitiv, pe un platou de vară. Merge bine și ca garnitură lângă carne sau chiar ca element central într-o masă vegetariană. Tot din dovlecel mai poți prepara și rețeta de rulouri cu prosciutto crudo. Este la fel de simplă și delicioasă, dar cu altă consistență și textură. Descrierea rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry Aceste frigărui sunt o adevărată declarație de vară. Pe fiecare bețișor, se întâlnesc aromele grădinii și gusturile unei vacanțe în sudul Italiei sau în Grecia. Acolo legumele coapte și brânzeturile locale se transformă în mici festinuri simple, dar spectaculoase. Feliile de dovlecel, fine și translucide, îmbracă brânza ca o panglică verde crud. Prin coacere, capătă o textură moale, ușor elastică, cu marginile ușor rumenite, iar aroma lor vegetală devine mai intensă, ușor dulceagă, cu accente de nuci crude. În interior, brânza începe să se topească lent, devine cremoasă, caldă și sărată, oferind un contrast seducător cu finețea legumelor. Dacă alegi o brânză cu personalitate (cum e halloumi sau cașcaval afumat), adaugi o notă ușor picantă sau afumată, ce ridică întregul ansamblu. Iar roșiile cherry – coapte ușor sau doar încălzite – pocnesc între dinți cu sucul lor dulce și acrișor, aducând acea explozie de prospețime care trezește toate celelalte gusturi. Ele sunt punctele de echilibru care leagă brânza și dovlecelul într-o armonie perfectă. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry.
icon