Câte ouă poți mânca pe săptămână. Cum afectează numărul lor nivelul colesterolului

Publicat: 18 mai 2024, 13:10

Controversele medicale sunt subiecte care nu se vor epuiza niciodată. Părerile sunt împărțite în ceea ce privește recomandările specialiștilor, mai ales dacă acestea nu sunt în concordanță cu principiile noastre de viață. Medicului Mihail Pautov a abordat în ediția MediCOOL din data de 18 mai 2024 controversele cu privire la câte ouă poți mânca pe săptămână.

Consumul de ouă este adesea legat de creșterea nivelul de colesterol din organism. Și cum ouăle sunt alimente de bază, contrversele legate de consumul lor sunt multe. Gazda emisiunii MediCOOL a oferit detaliile necesare legate de consumul săptămânal de ouă și efectele lor asupra organismului.

Câte ouă poți mânca pe săptămână

În timp ce unii oameni cred ca e în regulă să consumi două sau trei ouă pe săptămână, un număr de opt ouă este considerat deja maximum. Sunt puțini cei care știu însă că un singur ou are cam 170 de miligrame de colesterol în compoziția sa.

Dacă înainte ghidurile medicale recomandau maxim 200 de miligrame de colesterol pe zi, studiile recente furnizează alte informații care au dat naștere și controverselor legate de ouă.

21 de ouă pe săptămână este numărul pe care medicii îl recomandă pentru consum în cazul unei persoane care nu are probleme de sănătate. Studiul prezentat de Mihail Pautov în emisiunea MediCOOL a analizat nivelul colesterolului de la participanții care s-au înscris în cercetare.

S-a demonstrat că cei care au consumat 3 ouă pe zi timp de 7 zile pe săptămână au avut un nivel mai bun de colesterol decât înainte. Profilul lor metabolic s-a îmbunătățit și toți s-au simțit mai bine.

„Oul nu este în niciun caz rău. Ce s-a demonstrat în acest studiu este că acea carne procesată pe care o punem lângă ou este rea. Uleiul în care prăjim oul și metoda de proparare a oului este de asemenea un factor negativ, dar contează mult și cine mănâncă acel ou.”

Care este legătura dintre ou și nivelul de colesterol

Pe scurt, colesterolul este o grăsime. În ghidurile medicale din zilele noastre nu mai există o limită de colesterol pe zi De ce? Pentru că nu colesterolul este rău, ci ceea ce face omul cu colesterolul în interior.

Colesterolul trebuie să fie legat de o proteină pentru a putea circula cum trebuie prin sânge. Numele acestei proteine este lipoproteină. VLDL este o lipoproteină cu colesterol și trigliceride care pleacă din ficat. Ea se duce la celule și lasă grăsimea acolo și se transformă în LDL, ceea ce oameni numesc „colesterolul rău”.

„LDL este însă esențial pentru noi pentru că duce colesterol la celule pentru că membrana celulară este formată din colesterol. LDL duce colesterol la hormoni, dar și la creier. Dar dacă noi atacăm acel LDL cu grăsimea din oul prăjit, cu acea carne procesată în care a fost prăjit oul, nu e bine.”

Gazda emisiunii MediCOOL spune că ideal pentru consum este oul fiert. Acesta din urmă e plin de vitamine și de minerale. Are un conținut mare de antioxidanți care ne ajută la protejarea celulelor corpului de efectele radicalilor liberi. Din păcate, aceștia pot duce la boli de inimă și cancer.

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Fluctuațiile nivelurilor de colesterol pot crește riscul de demență. Care sunt rezultatele unui nou studiu
Fluctuațiile nivelurilor de colesterol pot crește riscul de demență. Care sunt rezultatele unui nou studiu
Eliminarea unui singur aliment din dietă poate reduce colesterolul și tensiunea arterială. Ce spun oamenii de știință despre această schimbare în alimentație
Eliminarea unui singur aliment din dietă poate reduce colesterolul și tensiunea arterială. Ce spun oamenii de știință despre această schimbare în alimentație
Câte ouă poți consuma pe zi. Când este indicat să limitezi consumul acestui aliment
Câte ouă poți consuma pe zi. Când este indicat să limitezi consumul acestui aliment
PARTENERI