Eliminarea unui singur aliment din dietă poate reduce colesterolul și tensiunea arterială. În cadrul unui studiu recent, oamenii de știință au analizat diferite modificări în alimentație pentru a vedea cum pot influența sănătatea inimii.
Cercetătorii au evaluat starea de sănătate a 108 participanți cu vârste cuprinse între 25 și 75 de ani din California, Statele Unite. Aceștia au fost urmăriți pentru o perioadă medie de 1,7 ani, cu o durată maximă de urmărire de 6,8 ani.
Eliminarea unui singur aliment din dietă poate reduce colesterolul și tensiunea arterială
Studiul a fost realizat de oamenii de știință de la Stanford University și a fost publicat în Nature Aging. Aceștia au arătat că metabolismul lipidic al organismului se reduce drastic după vârsta de 40 de ani. Din acest motiv, poate deveni mai dificil pentru persoanele din această categorie să digere grăsimile și să descompună trigliceridele, cel mai răspândit tip de grăsime din organism.
Cercetarea a identificat molecule și căi funcționale distincte asociate în aceste perioade, cum ar fi reglarea imună și metabolismul carbohidraților. Acestea s-au modificat după depășirea vârstei de 60 de ani. În același timp, au observat modificări ale bolilor cardiovasculare, metabolismului lipidelor și alcoolului la trecerea vârstei de 40 de ani, potrivit Yahoo!Life.
Nivelurile ridicate de trigliceride pot favoriza riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Acestea se poate accentua mai ales dacă prezinți și alți factori de risc. Printre aceștia se pot regăsi hipertensiunea arterială și colesterolul crescut.
Excluderea consumului de carne roșie poate influența sănătatea inimii
Excluderea consumului de carne roșie din dietă poate diminua în mod semnificativ tensiunea arterială și colesterolul. Astfel, poate contracara o parte din scăderea metabolismului lipidic care se dezvoltă odată cu înaintarea în vârstă.
„Carnea roșie, în general, este bogată în grăsimi saturate, care au fost asociate cu rate mai mari de boli de inimă. Există, de asemenea, o cantitate mare de colesterol în carnea roșie. Interesant, există o dezbatere dacă nivelurile mai mari de colesterol alimentar se asociază cu rate mai mari de boli de inimă, chiar dacă există o relație puternică între nivelul de colesterol din sânge și bolile de inimă”. a declarat Yu-Ming Ni, cardiolog și lipidolog certificat de la Institutul MemorialCare Heart and Vascular al Orange Coast Medical Center din California, S.U.A., conform Parade.
„Carnea roșie, cum ar fi friptura, poate crește riscul de hipertensiune arterială și colesterol ridicat. Conținutul ridicat de grăsimi saturate al majorității fripturii are ca rezultat creșterea nivelului de colesterol în organism. Sodiul din carnea roșie, în special sarea folosită pentru a asezona fripturile, este cunoscut a fi un factor de risc pentru hipertensiune arterială”, a afirmat Cheng-Han Chen, cardiolog intervențional și director medical al Programului Structural Heart de la MemorialCare Saddleback Medical Center.
În general, consumul constant de carne roșie poate oferi atât beneficii, cât și riscuri pentru sănătate. Dacă o consumi în exces, acest obicei alimentar poate crește semnificativ șansele de a suferi de boli cardiovasculare și cancer.
Totuși, consumul de carne de roșie în cantități reduse poate aduce unele beneficii sănătății. Printre acestea se regăsesc: niveluri de energie ridicate, senzație de sațietate pe parcursul zilei, dezvoltarea masei musculare și accelerarea metabolismului.