Fluctuațiile nivelurilor de colesterol pot crește riscul de demență, mai ales dacă aceste schimbări se produc în fiecare an. Un nou studiu arată că pot favoriza apariția declinului cognitiv, chiar dacă pacienților nu li se modifică medicația.
Pe parcursul realizării lucrării, oamenii de știință au evaluat 9.846 de adulți aflați la o vârstă mai înaintată. Aceștia le-au monitorizat nivelurile de colesterol și funcția cognitivă pe durata a șase ani. 509 participanți au dezvoltat demență și alți 1.760 s-au confruntat cu un declin cognitiv fără demență.
Fluctuațiile nivelurilor de colesterol pot crește riscul de demență
Variabilitatea ridicată a colesterolului total și a colesterolului LDL, denumit și colesterol rău, a fost asociată cu o creștere de 60% a cazurilor de demență. În același timp, a produs o creștere de 23% a declinului cognitiv în rândul participanților la cercetare.
Datele descoperite sugerează că variabilitatea colesterolului poate fi un potențial biomarker sau factor de risc pentru sănătatea cognitivă. Acestea pot contribui la conceperea unor terapii viitoare care au scopul de a stabiliza nivelurile de colesterol, cu scopul de a susține sănătatea creierului, conform Neuroscience.
Fluctuațiile colesterolului LDL și ale colesterolului total se pot corela cu un declin cognitiv mai rapid. În același timp, pot afecta memoria și viteza de reacție.
Toate persoanele care au participat la studiu aveau 70 de ani și 55% dintre acestea erau femei. Aproximativ 1 din 4 au raportat un istoric familial de demență și în jur de 40% s-au declarat foști fumători, potrivit WebMD. Aproape toți locuiau în Australia și mai mult de jumătate dintre oameni au fost supraponderali sau sufereau de obezitate.
Fluctuațiile mari ale colesterolului bun denumit și colesterol HDL sau trigliceridelor nu au fost asociate cu demența sau declinul cognitiv.
Rezultatele studiului sugerează noi potențiale tratamente
Colesterolul este o substanță ceroasă, cu un aspect asemănător grăsimii din sânge. Aceasta se produce în ficat, dar se poate obține și din alimente. În general, se poate asimila din produse de origine animală, precum: carnea, ouăle, brânza și laptele, conform American Heart Association.
„Persoanele în vârstă cu niveluri de colesterol fluctuante, fără legătură cu faptul că au luat medicamente pentru scăderea lipidelor, în special cei care se confruntă cu variații mari de la an la an, ar putea justifica o monitorizare mai atentă și intervenții preventive proactive”, a spus autorul principal Zhen Zhou, cercetător postdoctoral la School of Public Health and Preventive Medicine al Monash University in Melbourne, Australia.
Metabolismul lipidelor la persoanele aflate la o vârstă înaintată este afectat de diverși factori. Printre aceștia se pot regăsi: declinul funcțional, îmbătrânirea biologică, reducerea rezervelor fiziologice și probleme asociate aportului de nutrienți, potrivit studiului publicat în Circulation.
Mulți cercetători au susținut că dezechilibrul metabolismului lipidelor poate avea un impact negativ asupra sănătății creierului. Studiul a avut ca scop investigarea asocierii dintre variabilitatea lipidelor de la un an la altul și riscul ulterior de declin cognitiv și demență la adulții în vârstă.
În același timp, există mai mulți factori, care pot avea un efect de accelerare a îmbătrânirii creierului. Prediabetul și diabetul de tip 2 pot sta la baza acestei modificări, însă pot fi contracarate cu ajutorul unui stil de viață sănătos.