Dieta îndeplinește un rol semnificativ în menținerea funcțiilor cognitive. Aceasta poate fi completată și îmbunătățită cu câteva mirodenii simple, pe care le poți adăuga în diferite preparate culinare. Citește despre condimente pentru sănătatea creierului.
Creierul este unul dintre cele mai complexe organe din corpul uman și necesită multă energie pentru a funcționa la un nivel optim. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, îi poate scădea eficiența și te poți confrunta cu o scădere a capacității cognitive.
Condimente pentru sănătatea creierului
Există o serie de condimente care pot contribui la îmbunătățirea sănătății creierului și a funcțiilor sale cognitive. Acestea pot fi ușor folosite ca ingrediente în rețete culinare deoarece nu necesită metode de gătit dificile.
De asemenea, mirodeniile pot fi utile, dar nu pot înlocui administrarea tratamentului medical. Dacă te confrunți cu declin cognitiv, se recomandă să ceri consultul unui medic pentru a primi diagnostic și un tratament corect.
Ginseng
Ginseng-ul este o rădăcină care se utilizează frecvent în medicina tradițională chineză. Planta are proprietăți adaptogene recunoscute, ceea ce înseamnă că poate ajuta organismul să se adapteze la stres și poate avea un impact pozitiv asupra performanței mentale și fizice. Ginseng-ul poate avea capacitatea de a îmbunătăți funcția cognitivă și de a diminua simptomele ADHD.
Turmeric
Turmericul conține un compus numit curcumină, care asigură proprietăți antioxidante și proprietăți antiinflamatoare. Consumul de curcumină poate îmbunătăți memoria și starea de spirit și poate ajuta la prevenirea bolii Alzheimer, conform Doctor NDTV.
Salvie
Salvia se adaugă frecvent ca ingredient în mâncăruri sărate și poate fi consumată în ceaiuri sau ca supliment, fiind printre aceste condimente pentru sănătatea creierului. Salvia poate avea efecte benefice asupra memoriei și funcției cognitive în cazul aduților aflați la o vârstă mai înaintată și poate contribui la ameliorarea stresului și a anxietății.
Izmă bună
Izma bună aparține familiei mentei și se utilizează frecvent sub formă de ceai sau condiment. Aceasta poate susține o digestie mai bună și poate ajuta la îmbunătățirea funcției cognitive. Izma bună poate avea rezultate bune asupra memoriei și atenției în cazul persoanelor cu deficiențe cognitive.
Ghimbir
Ghimbirul se folosește des ca remediu natural în medicina alternativă pentru a trata diferite afecțiuni. Acesta poate ameliora senzația de greață. Are proprietăți antiinflamatoare și poate ajuta la gestionarea durerii, potrivit Healthline.
Piper negru
Piperul negru se regăsește printre cele mai consumate condimente pentru gătit și conține compuși care pot susține funcția cognitivă. Piperul negru poate fi eficient prin creșterea fluxului de sânge către creier și reducerea inflamației.
Ashwagandha
Ashwagandha este o plantă frecvent întrebuințată în medicina ayurvedică, fiind printre aceste condimente pentru sănătatea creierului. Este populară pentru capacitatea sa de a reduce stresul și de a îmbunătăți claritatea mentală. Consumul de ashwagandha poate stimula funcția cognitivă și memoria pentru persoanele cu deficiențe cognitive ușoare.
Scorțișoară
Scorțișoara se include deseori la prepararea mâncărurilor dulci, dar poate fi folosită și în mâncăruri sărate. Antioxidanții săi pot ajuta la protejarea creierului împotriva leziunilor și pot sprijini memoria și atenția în cazul persoanelor cu diabet de tip 2. De asemenea, scorțișoara are proprietăți antioxidante, poate diminua riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace și are proprietăți antiinflamatoare.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.