Dacă obișnuiești să te odihnești mai mult sâmbăta și duminica pentru a recupera orele de somn pierdute în timpul săptămânii, îți poți reduce cu până la 20% riscul de boli de inimă, susține un studiu recent. Cu toate acestea, dormitul mai mult în weekend are și unele dezavantaje. Află cât de sănătos este, de fapt, acest obicei.
În ritmul alert al vieții de zi cu zi, multe persoane nu reușesc să se odihnească suficient pe parcursul săptămânii. Drept urmare, încearcă să recupereze în weekend somnul pierdut. Obiceiul de a te trezi mai târziu sâmbăta și duminica poate fi benefic pentru sănătatea cardiovasculară, potrivit unui studiu recent.
O echipă de cercetători de la Centrul Național pentru Boli Cardiovasculare din Spitalul Fuwai, Beijing, a constatat că dormitul mai mult în weekend poate reduce cu până la 20% riscul de boli de inimă.
Câteva ore în plus de odihnă sâmbăta și duminica scad riscul de infarct, accident vascular cerebral și alte boli cardiovasculare. Acest efect a fost observat mai ales în cazul persoanelor private de somn, arată datele preliminare ale studiului.
Somnul mai lung aduce beneficii mai mari
Cercetarea, prezentată la Congresul Societății Europene de Cardiologie (ESC) din 2024, a analizat datele medicale a peste 90.000 de persoane înscrise în UK Biobank (o vastă bază de date biomedicală din Marea Britanie) pentru a verifica dacă somnul compensatoriu din weekend avea vreun efect asupra riscului de:
- accident vascular cerebral;
- boală coronariană (care poate duce la atac de cord);
- insuficiență cardiacă;
- fibrilație atrială.
Cercetătorii au împărțit participanții în mai multe grupuri, în funcție de cât de mult sau de puțin dormeau în weekend, comparativ cu zilele din timpul săptămânii. Persoanele care au raportat cel mai mult somn suplimentar în weekend au fost cu 19% mai puțin predispuse să dezvolte o boală cardiovasculară pe parcursul celor 14 ani de studiu, au constatat autorii.
Beneficiile au fost și mai evidente pentru cei privați de somn, mai exact persoane care au raportat că dormeau mai puțin de 7 ore pe noapte pe parcursul săptămânii. Cele care au avut cel mai mult somn suplimentar în weekend prezentau un risc cu 20% mai mic de boli de inimă.
Ce spun alte studii despre dormitul mai mult în weekend
Noul studiu este în concordanță cu cercetările anterioare, care au arătat că odihna insuficientă crește riscul de boli de inimă. O analiză a 18 studii, publicată în 2023 în revista Biomedical Reports, a constatat că privarea de somn se asociază cu un risc cu 9% mai mare de boli cardiovasculare. În majoritatea studiilor, a fost definită ca mai puțin de 5 sau 6 ore de odihnă pe noapte.
Totuși, alte studii au arătat că dormitul mai mult în weekend nu compensează privarea de somn din timpul săptămânii. Acestea au analizat efectele unui fenomen numit „jetlag social” sau sindrom de decalaj orar. El se referă la dereglarea ceasului biologic al unei persoane față de programul normal de somn din cauza lucrului în ture și dormitului în plus în zilele libere.
Un studiu publicat în 2015 în Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism a constatat că adulții care lucrau în ture și dormeau cu peste o oră mai mult în zilele libere, comparativ cu cele lucrătoare, aveau:
- un indice de masă corporală mai mare;
- un nivel mai scăzut de colesterol „bun” (HDL).
Ce spun cardiologii despre dormitul mai mult în weekend
Studiul cercetătorilor din Beijing nu a fost încă publicat integral într-o revistă medicală. Aceasta înseamnă că nu a fost evaluat de alți cercetători, proces numit peer-review.
Doar un scurt sumar al acestuia și un comunicat de presă au fost publicate pe site-ul Congresului ESC. „Acest lucru înseamnă că nu avem toate informațiile necesare pentru a ști cât de precisă este cercetarea”, susțin medicii British Heart Foundation. Mai multe informații lipsesc din acest sumar al studiului:
- nu se știe exact câți oameni au dormit mai mult dimineața, au recuperat somnul prin sieste în weekend sau au mers la culcare mai devreme;
- nu se știe dacă participanții lucrau de luni până vineri și aveau weekendurile libere sau dacă unii lucrau în ture de noapte și dormeau în timpul zilei. Cercetările au arătat că munca în ture de noapte poate crește riscul de boli de inimă;
- nu se știe dacă cercetătorii au inclus sau exclus persoanele care aveau deja boli cardiovasculare sau care erau la risc de a le dezvolta la începutul studiului.
În plus, studiul s-a bazat pe raportările participanților despre numărul ore de somn pe noapte din timpul săptămânii. Raportarea propriilor obiceiuri de somn poate să nu aibă o acuratețe foarte bună.
În cele din urmă, fiind un studiu observațional, nu poate demonstra că dormitul mai mult în weekend reduce în mod direct riscul de boli cardiovasculare. Și alți factori ar putea fi implicați, sunt de părere medicii British Heart Foundation.
Recuperarea somnului în weekend nu e o soluție pe termen lung
Somnul compensatoriu, mai precis somnul recuperat în weekend sau ulterior privării de somn, poate fi util pe termen scurt. Însă, el nu este o abordare optimă pentru sănătatea mentală și fizică, crede dieteticianul nutriționist Melanie Murphy Richter, care nu a fost implicată în acest studiu.
„Lipsa constantă de somn poate duce la acumularea de hormoni de stres, la dezechilibre în metabolism și la creșterea inflamației – aspecte pe care câteva ore suplimentare de somn nu le vor rezolva cu ușurință. În timp, acest lucru poate contribui la probleme grave de sănătate”, a explicat dieteticianul pentru Medical News Today.
Odihna insuficientă a fost asociată cu multe alte probleme de sănătate, cum ar fi:
- obezitate;
- diabet de tip 2;
- boli de inimă;
- hipertensiune arterială;
- accident vascular cerebral;
- scăderea imunității și creșterea susceptibilității la infecții;
- dereglări metabolice;
- creștere în greutate;
- probleme de memorie și concentrare;
- tulburări de anxietate;
- depresie;
- funcții cognitive afectate;
- îmbătrânirea pielii;
- probleme dermatologice.
Din perspectiva beneficiilor pentru sănătate, este esențial să ai un program regulat de somn și să acorzi importanță atât cantității, cât și calității odihnei. Dormitul mai mult în weekend în ideea de a recupera somnul din timpul săptămânii nu ar trebui să devină o obișnuință și un mod de viață.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.