Ce se întâmplă când dormi. Modificările pe care le produce somnul în organism

Publicat: 28 septembrie 2024, 13:05 / Actualizat: 16 octombrie 2024, 12:19

Somnul ocupă un rol important în regenerarea organismului deoarece pe parcursul acestuia se produc mai multe procese. Doctorul Mihail Pautov a prezentat fazele somnului, în episodul 3, din sezonul 7, la MediCOOL. Află ce se întâmplă când dormi.

Mihail Pautov a explicat de ce este important să dormi aproximativ 8 ore în fiecare noapte, a precizat ce se întâmplă pe durata fazelor sale, a vorbit despre toate schimbările pe care le produc acestea în organism și a arătat ce efecte are lipsa odihnei.

Ce se întâmplă când dormi

În general, ai nevoie să dormi minim 8 ore, să-ți asiguri un somn de calitate și să eviți pierderea orelor de odihnă deoarece este foarte greu să le recuperezi ulterior.

,,Mă trezesc la ora 5 dimineața odihnit pentru că adorm la ora 9:30 seara. Dorm undeva la aproximativ 7 ore și jumătate.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Somnul profund este somnul regenerativ în care corpul și celulele sale se regenerează și creierul se curăță de toxine. De la jumătatea sa, începe somnul REM. Somnul REM nu este la fel de profund și se aseamănă cu starea de veghe, însă are un rol foarte important.

S-a demonstrat științific că în timpul somnului REM ia loc un proces, care se numește terapie biologică nocturnă. Atunci toate părțile creierului se interconectează, dar se decuplează partea frontală, care asigură oamenilor capacitatea de a judeca. De exemplu, dacă ai avut o dispută cu o persoană, se deconectează și se reconectează toate amintirile de pe parcursul zilei și începi să le vezi dintr-o altă perspectivă.

Dacă te întrebi ce se întâmplă când dormi, gândește-te că în somnul REM, chiar dacă nu-ți amintești a doua zi, gândești și rememorezi șirul evenimentelor de pe parcursul zilei precedente. În acele momente poți analiza situațiile pentru a găsi o soluție. Aceasta este practic terapia biologică nocturnă.

De asemenea, dacă te odihnești doar 6 ore, organismul se poate regenera și te poți simți mai bine, însă creierul nu va funcționa la fel de eficient. Se întâmplă deoarece renunți la una dintre cele mai importante părți ale somnului, mai exact la terapia biologică nocturnă.

Ce afectează calitatea somnului

În timpul zilei, oamenii devin din ce în ce mai stresați. În urmă cu 20 de ani, stresul se simțea doar la muncă, dar când se întorceau acasă se termina. În prezent, stresul începe de dimineață cu verificarea telefonului, urmată de mersul prin aglomerație la serviciu și urmărirea email-urilor, grupurilor de pe Whatsapp și a știrilor după ce s-a terminat programul de muncă.

Pe durata somnului se activează foarte puternic sistemul nervos parasimpatic, care relaxează organismul. Inima bate mai lent și în perioada aceasta crește HRV, mai precis variabilitatea de bătăi a inimii. Diferite aparate, precum ceasurile digitale îți pot arăta cât de bine te odihnești.

Dacă vrei să afli ce se întâmplă când dormi, reține că pentru a avea un somn odihnitor, ai nevoie să intri într-o stare de calm. Dacă stingi luminile puternice din încăpere și îi povestești unei persoane apropriate cum a fost ziua, poți intra mai bine în starea de somn pentru că nivelul de stres scade.

Consumul de alcool poate afecta semnificativ calitatea somnului. De exemplu, consumul a 3-4 pahare cu băuturi alcoolice poate dăuna. Chiar dacă dormi fără întreruperi, se menține un nivelul ridicat de stres din cauza toxicității sale. Corpul vrea să-l elimine și să-l metabolizeze. Inima bate puternic, repede și precis ca atunci când ești treaz. Consumul unei cantități mari înainte de a adormi te face să te trezești obosit a doua zi.

De asemenea, dacă bei un singur pahar cu vin, somnul este în primele 4 ore non-regenerativ. Atunci singurul scop al său este de a metaboliza alcoolul, iar organismul rămâne într-o stare de agitație.

,,Alcoolul este din punctul meu de vedere cel mai mare dușman al somnului.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Expunerea la lumină noaptea și expunerea la întuneric ziua pot afecta riscul de mortalitate. Oamenii de știință au evaluat efectele tulburărilor de ritm circadian
Expunerea la lumină noaptea și expunerea la întuneric ziua pot afecta riscul de mortalitate. Oamenii de știință au evaluat efectele tulburărilor de ritm circadian
De ce ai coșmaruri noaptea. Din ce cauze apar și cum poți scăpa de ele
De ce ai coșmaruri noaptea. Din ce cauze apar și cum poți scăpa de ele
PARTENERI