Ceaiuri cu efect somnifer. Care e cel mai bun ceai pentru un somn liniștit

Publicat: 24 august 2024, 07:16

Dacă ai probleme cu somnul și ești în căutarea unor soluții pentru a te odihni mai bine, încearcă remediile naturale înainte de a lua somnifere. Acestea pot induce somnul natural și au mai puține efecte secundare. Iată care sunt cele mai bune ceaiuri cu efect somnifer. 

Somnul este o nevoie fiziologică de bază căreia nu-i dăm întotdeauna importanța cuvenită. Adulții au nevoie de 7-9 ore de somn odihnitor în fiecare noapte, dar mulți dintre aceștia dorm mai puțin de 7 ore pe noapte.

Ceaiuri cu efect somnifer

Statisticile arată că, la nivel global, până la o treime dintre adulți se confruntă cu insomnia pe parcursul vieții. Somnul insuficient poate avea multe efecte negative imediate sau pe termen lung asupra sănătății fizice și mintale, de la somnolență pe timp de zi și probleme de concentrare, până la imunitate scăzută, diabet, obezitate și boli cardiovasculare.

Sunt suficiente motive să iei măsuri pentru a-ți îmbunătăți durata și calitatea somnului. Înainte de a recurge la medicamente somnifere, încearcă o abordare mai naturală de tratament. O igienă mai bună a somnului și ceaiurile din plante au un efect mai blând asupra organismului, spre deosebire de somnifere, care pot provoca dependență și pot avea efecte secundare. 

Ceaiul de valeriană este cel mai bun ceai pentru un somn liniștit

Multe ceaiuri cu efect somnifer pot fi preparate dintr-o varietate de plante, dar rădăcina de valeriană este considerată cel mai eficient remediu natural pentru problemele de somn. Valeriana officinalis, cum este denumită științific valeriana, se folosește de mii de ani în medicina tradițională pentru proprietățile sale calmante și relaxante, iar cercetările moderne îi confirmă efectele benefice. 

În cadrul unui studiu, aproape 90% dintre participanți au raportat îmbunătățiri ale somnului după ce au băut ceai de valeriană, potrivit National Sleep Foundation, organizație americană specializată în problemele de somn.

Efectul somnifer al valerianei se datorează celor două sedative naturale pe care le conține, numite valepotriați și sescviterpene. Acestea acționează asupra sistemului nervos central și induc o stare de relaxare. Acidul valerenic, o altă substanță din compoziția valerianei, acționează asupra receptorilor GABA (acid gamma-aminobutiric) din creier și crește nivelul acestui neurotransmițător care induce relaxarea și somnul. Mecanismul de acțiune este similar unor medicamente anxiolitice și hipnotice.

Într-un alt studiu, participanții au adormit mai repede și calitatea somnului lor a fost mai bună după ce au băut un extract de valeriană.

Spre deosebire de somnifere, valeriana nu provoacă de obicei somnolență și amețeală a doua zi dimineața. Cu toate acestea, ea nu este lipsită de efecte secundare. Deși se întâmplă rar, unele persoane experimentează:

  • dureri de cap;
  • senzație de amețeală;
  • tulburări gastrointestinale.

Dacă te confrunți cu astfel de efecte, întrerupe consumul de ceai și consultă un medic.

Alte ceaiuri cu efect somnifer

Printre cele mai bune ceaiuri cu efect somnifer se numără și ceaiul de mușețel. Acțiunea sedativă se datorează unui compus antioxidant numit apigenină, care se leagă de receptorii benzodiazepinici din creier și ajută la reducerea anxietății, respectiv inducerea somnului. Receptorii benzodiazepinici reglează activitatea neurotransmițătorilor GABA. 

Deși cercetările sunt limitate, s-a demonstrat că mușețelul îmbunătățește calitatea somnului. Într-un studiu realizat pe adulți în vârstă, grupul care a consumat mușețel a raportat o calitate mai bună a somnului decât cel care nu a consumat​. 

Alte ceaiuri cu efect somnifer sunt:

  • Ceaiul de lavandă. Folosită mai frecvent în aromaterapie, lavanda poate fi consumată și sub formă de ceai pentru un efect relaxant înainte de culcare. Totuși, unele studii arată că impactul ei asupra calității somnului este doar pe termen scurt;
  • Ceaiul de roiniță (Melissa officinalis). Această plantă cu miros subtil dulce și citric poate atenua simptomele anxietății și stresului. Dacă ai o stare de neliniște înainte de culcare, o cană de ceai de roiniță te poate ajuta să adormi mai ușor;
  • Ceaiul de passiflora (Passiflora incarnata Linnaeus). Cunoscută și ca floarea pasiunii, passiflora îmbunătățește somnul printr-un mecanism similar mușețelului;
  • Ceaiul de tei. Florile de tei conțin acizi fenolici care pot ajuta la relaxarea mușchilor și la reducerea tensiunii nervoase;
  • Ceaiul de banane. Din cojile de banane (de preferat organice pentru a evita pesticidele), dar și din fruct se poate prepara un ceai cu efect somnifer.

Cât ceai trebuie să bei ca să dormi bine

În general, efectul somnifer al acestor ceaiuri din plante apare după consumul unei căni (240-300 ml) cu 30-60 de minute înainte de culcare. În funcție de toleranța organismului, unele persoane pot avea nevoie de o doză mai mare pentru a simți un efect. Este recomandat să începi întotdeauna cu o cantitate mai mică și să o ajustezi în funcție de efectul resimțit. 

Iată în ce cantități poți consuma cele mai populare ceaiuri cu efect somnifer:

  • Ceaiul de valeriană. Are un efect mai mai puternic decât celelalte, astfel că o cană este de obicei suficientă pentru a induce somnul;
  • Ceaiul de mușețel. Este mai blând, așa că poți bea până la două căni înainte de culcare, în funcție de răspunsul organismului tău;
  • Ceaiul de lavandă. Are un efect similar celui de mușețel, dar o cană poate fi suficientă ca să dormi mai bine.

Dacă observi că o cană de ceai nu este eficientă pentru a te bucura de un somn odihnitor, poți încerca să crești treptat cantitatea. Totuși, nu trebuie să exagerezi, pentru că și ceaiurile din plante pot avea unele efecte secundare, mai ales în doze mari. În plus, consumul unei cantități mari de lichide înainte de culcare îți poate întrerupe somnul din cauza nevoii de a merge la toaletă.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cel mai bun ceai care scade rezistența la insulină, conform nutriționiștilor
Cel mai bun ceai care scade rezistența la insulină, conform nutriționiștilor
Remedii pentru insomnie. Ce soluții naturiste poți încerca înainte de a trece la medicamente
Remedii pentru insomnie. Ce soluții naturiste poți încerca înainte de a trece la medicamente
Beneficiile consumului de cuișoare. Cum te pot ajuta aceste condimente
Beneficiile consumului de cuișoare. Cum te pot ajuta aceste condimente
PARTENERI