Între pacient și spitalele de stat mai există o verigă, o legătură, iar aceasta este reprezentată de medicul de familie. Flavius Pavelescu, medic de familie, a fost invitatul doctorului Mihail Pautov în prima ediție din sezonul cinci MediCOOL. Află și tu care este rolul medicului de familie, între pacient și spital.
Flavius Pavelescu a stat de vorbă cu gazda emisiunii, Mihail Pautov, și a explicat pe înțelesul tuturor care este rolul medicului de familie, ce fel de probleme se pot rezolva în cabinetul unui doctor de familie și care sunt cele mai frecvente afecțiuni cu care oamenii ajung la un astfel de specialist din domeniul sănătății.
Care este rolul medicului de familie
Medicul de familie, așa cum spune și Casa de Asigurări de Sănătate, e poarta de intrare a asiguratului către sistemul medical de sănătate.
„Noi pentru pacienți putem să facem trimiteri către spital, către specialități, pacientul mergând ulterior către analize medicale, consult sau internare, la ce specialitate își dorește.” – Flavius Pavelescu, medic de familie
Cu alte cuvinte, un pacient poate ajunge la spital direct doar prin urgență. Altfel, are nevoie de o trimitere de la medicul de familie unde anterior a făcut o programare pentru consult sau control.
-Cum se pot oamenii programa la spital?
-Intrăm pe pagina de internet a spitalului sau le dăm noi numărului de telefon al spitalului. Pacientul se poate programa fie pe pagina de internet a spitalului, ori prin centrala telefonică către ambulatoriu sau către secția la care are nevoie.
Un lucru care trebuie înțeles este că medicul de familie nu este un emițător de bilete de trimitere. El poate să analizeze starea de sănătate, iar unele probleme pot fi rezolvate chiar în cabinetul său.
Ce probleme de sănătate poate să rezolve un medic de familie
Pentru că de multe ori auzim că medicii de gardă din spitale sau de pe ambulanțe nu mai fac față numărului mare de solicitări ale pacienților, e important de știut că anumite afecțiuni se pot rezolva în cabinetului doctorului de familie. De multe ori, nu e nevoie să cheme ambulanța sau să meargă la Urgență. Au nevoie doar de o programare la medicul de familie.
-Care sunt cele mai des întâlnite probleme cu care oamenii se prezintă la medicul de familie?
-În principal sunt afecțiunile sezoniere, cum a fost sezonul de gripă. Zona de pneumonii, pe care pacientul le face, dar nu sunt atât de complicate cât să nu aibă nevoie de pneumolog sau la medicină internă. Vin oameni care au nevoie de ajutor pe partea de gastrită cauzată de alimentație sau excese culinare. Avem și pacienți cu hipertensiune pe care îi monitorizăm și le adaptăm tratamentul.
Cum se poate alege un medic de familie
Pentru a alege un medic de familie, oamenii trebuie să țină cont de mai mulți factori și anume:
- Proximitate;
- Zona geografică din care fac parte;
- Numărul de medici arondați zonei în care locuiesc;
- Expertiza medicilor la care doresc să se înscrie.
Categoria de populație din orașele mari, unde sunt mai mulți medici de familie, își poate alege unde dorește să se înscrie. În general, oamenii își aleg medicul de familie cel mai apropiat sau pe bază de recomandări. Pe de altă parte, în zonele rurale este doar medicul de familie din localitatea respectivă. Dacă localitatea este mai mare, atunci pot exista mai mulți medici de familie din care, la fel, oamenii pot alege.
Vestea bună este că medicul de familie se poate schimba la fel ca și medicul specialist, ca spitalul, dacă pacientul nu rezonează cu doctorul sau cu tratamentul pe care l-a primit de-a lungul timpului. Ca să fie evitate tensiunile și supărările, dacă au trecut mai mult de șase luni de la înscriere, pacienții se pot duce la următorul medic de familie și Sistemul Informatic Unic Integrat al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate îi transferă automat la noul doctor de familie.
Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.