Laptele de ovăz este un produs vegetal ce poate înlocui laptele obișnuit. Acesta poate fi avantajos pentru persoanele care suferă de intoleranță la lactoză sau alte afecțiuni, care nu le permit să consume produse lactate. Citește care sunt beneficiile laptelui de ovăz.
Laptele de ovăz intră în categoria produselor vegane, care nu conțin soia. În mod natural, asigură un conținut ridicat de carbohidrați. Deseori, producătorii îl fortifică cu nutrienți pentru a obține valori nutriționale asemănătoare laptelui de vacă, precum: vitamina A, vitamina B2, vitamina B12 și vitamina D.
Beneficiile laptelui de ovăz
Multe persoane consideră că laptele de ovăz are un gust similar cu cel al laptelui de vacă, doar că seamănă puțin cu gustul ovăzului. Acesta nu conține lactoză sau urme de nuci și se prepară din ovăz și apă. Spre deosebire de alte tipuri de lapte vegetal, cum ar fi laptele de migdale sau laptele de soia, conține concentrații mai mari de: carbohidrați, fibre și calorii, conform Holland and Barrett.
Laptele de ovăz are mai multe fibre, calciu și proteine decât majoritatea tipurilor de lapte obținute din fructe nucifere. Nu conține: grăsimi saturate, grăsimi trans și acizi grași. De asemenea, ovăzul în stare naturală nu conține gluten, dar dacă este procesat în fabrici alături de alte cereale, acesta poate ajunge în compoziție prin contaminare. De aceea, se recomandă să verifici eticheta nutrițională înainte de a-l consuma.
Reprezintă o sursă bună de vitamine B și fibre alimentare
De obicei, laptele de ovăz poate fi util în dietele vegane deoarece acestora le lipsesc multe surse de vitamine B. Acesta este cel mai frecvent fortificat cu vitamina B2 și vitamina B12. Vitamina B12 are un rol esențial pentru: funcțiile celulelor roșii, sănătatea creierului și sănătatea celulelor nervoase.
În plus, printre beneficiile laptelui de ovăz se numără conținutul de fibre. Fibrele au un rol major în echilibrarea glicemiei. Acestea se leagă de colesterol, astfel că asigură mișcări intestinale sănătoase și oferă senzație de sațietate pentru mai mult timp.
Pe lângă aceasta, vitaminele B pot sprijini sănătatea: unghiilor, pielii și părului. Vitaminele B contribuie la diminuarea daunelor oxidative cauzate la nivelul celulelor de radicalii liberi și pot sprijini repararea celulară.
Poate ajuta sănătatea digestivă
Beta-glucanul din laptele de ovăz poate ajuta sănătatea digestivă. Datorită conținutului ridicat de fibre poate oferi senzație de sațietate pe parcursul zilei și poate îmbunătăți controlul apetitului. Astfel, poate diminua tendința de a lua gustări între mese.
Alimentele care conțin fibre cu efecte prebiotice pot contribui la modularea microbiomului intestinal. Beta-glucanul se regăsește printre acestea, fiind unul dintre beneficiile laptelui de ovăz. Ovăzul sprijină echilibrul microbiomului intestinal deoarece stimulează dezvoltarea bacteriilor benefice.
Poate susține sănătatea oaselor
Laptele de ovăz poate sprijini sănătatea oaselor deoarece este frecvent fortificat cu vitamina D și calciu. Calciul îndeplinește un rol major în formarea și întărirea oaselor. Conține magneziu și potasiu. Acestea contribuie la absorbția calciului, în timp ce potasiul ameliorează degradarea oaselor.
Poate diminua nivelurile de colesterol din sânge
Beneficiile laptelui de ovăz includ diminuarea nivelurilor de colesterol din sânge. Beta-glucanii se leagă de intestine și pot reduce absorbția colesterolului. Aceștia pot scădea colesterolul LDL, mai exact colesterolul rău, și colesterolul total din sânge. De asemenea, laptele de ovăz poate reduce riscul de a dezvolta boli cardiace.
Nu conține majoritatea alergenilor
Nu conține alimente considerate alergeni comuni, precum: soia, nucile și lactatele, potrivit Vegan Food and Living. Acest aspect îl face o alternativă sigură pentru persoanele care suferă de alergii alimentare multiple. Doar cele cu alergie la ovăz nu-l pot consuma.
Poate sprijini sănătatea pielii
Laptele de ovăz are proprietăți antioxidante și poate contribui la protejarea pielii împotriva: razelor ultraviolete, poluării și a altor efecte dăunătoare ale radicalilor liberi. Conținutul său nutritiv poate reduce: liniile fine, ridurile și aspectul petelor pigmentare nedorite. Mai mult, este un umectant, de aceea poate ajuta pielea să rețină apă.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.