Deseori, consumul de lapte în cazul copiilor mici stârnește confuzie în rândul părinților din cauza numeroaselor informații care circulă. Dana Mazilu, nutriționist dietetician, și Bogdan Pascu, medic endocrinolog, au fost invitații doctorului Mihail Pautov, în a unsprezecea ediție din sezonul cinci MediCOOL. Citește tot ce este indicat să știi despre lapte.
Dana Mazilu și Bogdan Pascu au discutat despre consumul de lapte la copii, au precizat când se include laptele de vacă în alimentație, au menționat care sunt riscurile consumul excesiv de lapte la copii și au explicat de ce este important ca aceștia să urmeze un stil de echilibrat.
Tot ce este indicat să știi despre lapte
Includerea laptelui de vacă în alimentația copiilor depinde de foarte multe aspecte, precum vârsta și cantitatea. Organizația Mondială a Sănătății, alături de toate organizațiile și societățile de pediatrie, recomandă exclusiv consumul de lapte matern la copii până la vârsta de 6 luni. După aceea, începe diversificarea, fără a exclude laptele matern.
În situațiile în care mama nu are lapte, medicul recomandă o formulă de lapte. Această formulă este mult mai adaptată vârstei copilului și se urmează până în jurul vârstei de aproximativ 2 ani.
Din punctul de vedere endocrinologic, laptele de vacă poate oferi beneficii pentru creștere în cazul în care este tolerat de copil. Când copilul se hrănește cu lapte de vacă, obține cazeină, un formator foarte bun al hormonului de creștere, care intră în componența IGF-1 și a somatomedinei, două substanțe care sprijină creșterea copilului.
Pentru a descoperi tot ce este indicat să știi despre lapte, reține informația conform căreia cazeina reprezintă un hormon de creștere. Acționează asupra ficatului și determină secreția IGF-1. În această perioadă, copilul are cea mai mare nevoie. Cazeina din laptele de vacă intervine în formarea acestor hormoni.
De asemenea, contează foarte mult cantitatea consumată de lapte de vacă. Este indicat să se evite consumul unei cantități foarte mari. Există recomandări pentru fiecare vârstă în parte, care sugerează cu aproximație câți mililitri poate bea un copil.
Un copil ar trebui să bea maximum 500 de mililitri de lapte matern pe zi. Dacă ar bea la fel de mult lapte de vacă ar însemna o cantitate foarte mare de proteină și sodiu, pe care un copil de vârstă mică nu-l poate suporta. Atunci lapte de vacă poate fi folosit ca ingredient în diferite preparate de orez sau piureuri.
Când se începe diversificarea alimentației la copii
Când afli tot ce este indicat să știi despre lapte, reține că se recomandă ca diversificarea alimentației la copii să înceapă în jurul vârstei de 1 an sau 1 an și jumătate. Iar pentru a evita alergia la proteina din laptele de vacă, după vârsta de 2 ani.
-Unii oameni pot exagera și pot avea un surplus caloric mare pentru că beau prea mult lapte. Ce înseamnă exagerare pentru un copil?
-Există copii care beau o sticlă de 1 litru de lapte pe zi. Îl consumă în locul apei. În momentul acela, consumul devine un pericol. Nu este normal să înlocuiești apa. Laptele nu hidratează. Înțărcarea trebuie să se întâmple la un moment dat.
După vârsta de doi ani consumul moderat de lapte oferă beneficii. Cantitățile sunt adaptate în funcție de suprafața corporală și vârstă. De exemplu, este benefic dacă un copil consumă 125 până la 200 de mililitri pe zi.
,,Cred că trebuie să mâncăm tot timpul echilibrat. Atunci laptele de vacă nu poate să devină alimentul de bază sau un lichid pe care îl consumăm în loc de apă.” – Bogdan Pascu, medic endocrinolog
Odată ce asculți tot ce este indicat să știi despre lapte, gândește-te că mulți copii care suferă de obezitate înlocuiesc lichidele cu lapte de vacă. Există copii cu malnutriție care își înlocuiesc mesele doar cu lapte de vacă sau își mențin laptele doar ca o rezervă. De exemplu, un copil știe că va primi lapte dacă nu mai mănâncă la mese. Astfel, intră într-un cerc vicios. Practic, există pericolul de a înlocui mâncarea solidă cu laptele.
În ce măsură pot consuma copiii alte produse lactate
Copiii pot consuma alte produse lactate, precum iaurtul și kefirul începând cu vârsta de 6-8 luni, fără a întâmpina probleme. Acestea asigură numeroase beneficii. Lactoza se găsește în cantități reduse în iaurt și se digeră mult mai ușor.
,,Este aceeași proteină lactată, dar are o cantitate limitată. În 125 de grame de iaurt, există 3-3,2 grame de proteine, în funcție de sortiment. N-o să vedeți niciodată un copil care mănâncă 1 kg de iaurt la o masă. Doza face drogul, indiferent la ce ne-am referi.” – Dana Mazilu, nutriționist dietetician
,,Trebuie să existe un echilibru în tot ceea ce facem. Nu trebuie să facem lucruri extreme, de exemplu, să-i dăm copilului în fiecare zi același aliment. Sunt un om care își variază constant rețetele. Astfel, orice disruptor sau toxină nu se acumulează. Trebuie să variez constant activitatea fizică și nutriția.” – Bogdan Pascu, medic endocrinolog
,,La copilul mic, alimentația la sân este extrem de importantă până la vârsta de 2 ani. Organizația Mondială a Sănătății recomandă chiar după vârsta de 2 ani, dacă acest lucru este posibil să se întâmple. Dacă nu se poate, atunci este foarte important să ne adresăm medicului pediatru.” – Dana Mazilu, nutriționist dietetician
Un stil de viață echilibrat și variat cuprinde toate grupele de alimente. Nu există alimente corecte și alimente greșite. Totul se stabilește în funcție de: cantitate, calitate și de persoana căreia i te adresezi în ceea ce privește toate aceste aspecte.
,,Totul ține de: echilibru, cantitate și calitate.” – Mihail Pautov, medic chirurg
Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.