Antena

Fulgii de ovăz, beneficii și contraindicații. Valori nutriționale

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 28 august 2024, 07:15

Fulgii de ovăz sunt alimente foarte populare datorită conținutului bogat în nutrienți și a ușurinței cu care pot fi adăugați în diferite rețete culinare. Poți consuma fulgii de ovăz în mai multe preparate pentru care este important să observi ce beneficii și contraindicații au.

Reclamă

Consumul de fulgi de ovăz include un conținut bogat în carbohidrați complecși, inclusiv fibre, vitamine și minerale. La prepararea acestora se pot adăuga o serie de ingrediente, cum ar fi: fructe, nuci, semințe și alte cereale.

Valorile nutriționale – calorii, macro și micronutrienți

În mod natural, ovăzul nu conține gluten, ceea ce îl face o sursă bună de carbohidrați pentru persoanele cu nevoi alimentare specifice, cum ar fi cele care suferă de boala celiacă. Însă, dacă vrei să-l cumperi, indiferent de formă, este indicat să citești eticheta. În funcție de producător, poate prezenta urme de gluten provenite de alte cereale deoarece pot fi procesate cu aceleași utilaje.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Profilul nutritiv al fulgilor de ovăz include substanțe esențiale, precum: proteine, grăsimi, apă, fibre, zaharuri naturale, magneziu, zinc, mangan, fosfor, cupru, fier, seleniu și vitamina B1 (tiamină). În același timp, conțin acid fitic, o substanță care poate interacționa cu absorbția anumitor minerale.

Fulgii de ovăz conțin acizi grași mononesaturați și polinesaturați și foarte puține grăsimi saturate. În general, caloriile din fulgii de ovăz au la bază carbohidrații pe care îi conțin. Carbohidrații oferă aproximativ 100 de calorii, în timp ce grăsimile și proteinele au fiecare aproximativ 20 de calorii fiecare. O jumătate de cană de fulgi de ovăz asigură aproximativ 140 de calorii totale, potrivit Very Well Fit.

Reclamă

Ce beneficii au fulgii de ovăz

Poți observa mai multe efecte atunci când consumi fulgii de ovăz deoarece au diferite beneficii și contraindicații. Datorită conținutului bogat în fibre, includerea acestora în alimentație îți poate proteja sănătatea cardiovasculară, poate reduce riscul de diabet de tip 2 și poate scădea șansele de a dezvolta mai multe tipuri de cancer, precum cel de colon, sân și rectal.

Totodată, fibrele solubile și fibrele insolubile din fulgii de ovăz pot îmbunătăți sănătatea sistemului digestiv. Fibrele solubile pot acționa ca probiotice, de aceea pot ajuta la hrănirea bacteriilor bune din intestine și pot sprijini sănătatea microbiomului.

Fibrele solubile din fulgii de ovăz, cum ar fi beta-glucanul, pot reduce nivelul de colesterol LDL din sânge, mai exact de colesterol rău. Nivelurile ridicate de colesterol rău pot crește riscul de a te confrunta cu afecțiuni cardiace, conform Everyday Health.

Reclamă

Contraindicațiile sunt puține

Când alegi să consumi fulgii de ovăz, ia în calcul mai multe beneficii și contraindicații. De obicei, produsele din ovăz au puține contraindicații. În cazul persoanelor cu un sistem digestiv mai sensibil, creșterea aportului de fibre din alimente precum fulgii de ovăz poate provoca gaze și balonare.

Deși simptomele digestive sunt de obicei temporare, poți ameliora aceste efecte secundare negative dacă bei o cantitate mare de apă, te menții activ fizic și incluzi treptat mai multe fibre pe o perioadă mai lungă de timp.

Unele persoane pot dezvolta alergie la ovăz. Aceasta se poate manifesta prin simptome precum ritm cardiac crescut și senzație de mâncărime în gât și gură. În funcție de caracteristicile fiecărui organism, semnele pot varia.

Fulgii de ovăz și diabetul

Persoanele care suferă de diabet sunt nevoite să urmeze unele restricții alimentare. În general, ovăzul poate ajuta la reglarea glicemiei. Acesta poate întârzia absorbiția carbohidraților și poate echilibra eliberarea glucozei în sânge.

Poți mânca fulgii de ovăz dacă suferi de diabet, odată ce analizezi câteva beneficii și contraindicații:

  • Poți consuma o porție mică de aproximativ 2 linguri;
  • Îi poți combina cu o sursă de grăsime bună, astfel încât să poți adăuga semințe de chia, semințe de in, migdale zdrobite, nuci, semințe de floarea soarelui, lapte de nuci sau unt de nuci;
  • Poți adăuga pudră de scorțișoară pentru a stabiliza nivelul de glucoză din sânge;
  • Îi poți consuma cu o porție mică de fructe uscate, precum: curmale, stafide, merișoare și smochine;
  • Evită să-i amesteci cu îndulcitori precum: mierea, siropul de arțar și zahărul;
  • Poți înlocui laptele sau iaurtul de origine animală cu o combinație de lapte de origine vegetală și apă. Poți încerca: lapte de nuci, lapte din nucă de cocos sau lapte de migdale, potrivit Health Shots.

Fulgii de ovăz, beneficii și contraindicații: Fulgii de ovăz îngrașă?

Efectele fulgilor de ovăz asupra greutății depind în mare măsură de modul în care îi prepari. Alimentele pe care le folosești în rețetele culinare pot modifica conținutul nutritiv al preparatului final, chiar dacă au la bază aceleași cereale.

Dacă îi combini cu alimente bogate în calorii, cum ar fi untul de arahide sau chipsurile de ciocolată, fulgii de ovăz pot favoriza creșterea în greutate. În schimb, fulgii de ovăz preparați cu apă, fructe și zahăr pot fi foarte eficienți pentru persoanele care încearcă să scape de kilogramele în plus.

De asemenea, este important să citești eticheta fulgilor de ovăz, mai ales a celor cu preparare instant. Aceștia pot conține zaharuri adăugate, conform Healthline.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimente care previn constipația. Metode naturale de tratament pentru această tulburare digestivă
Alimente care previn constipația. Metode naturale de tratament pentru această tulburare digestivă
Alimente care previn constipația. Metode naturale de tratament pentru această tulburare digestivă
Băuturi care te pot face să iei în greutate. Lichidele pe care este de preferat să le eviți
Băuturi care te pot face să iei în greutate. Lichidele pe care este de preferat să le eviți
Băuturi care te pot face să iei în greutate. Lichidele pe care este de preferat să le eviți
Nutrienți pentru toamnă. Cum îți pot completa alimentația
Nutrienți pentru toamnă. Cum îți pot completa alimentația
Nutrienți pentru toamnă. Cum îți pot completa alimentația
Reclamă
PARTENERI
icon