De obicei, rețetele culinare cu ovăz sunt preparate simple, pe care le poți consuma ușor și rapid dimineața. Acestea îți pot oferi senzație de sațietate mai mult timp și te pot sprijini să arzi calorii în plus. Află la ce te poate ajuta un mic dejun cu ovăz.
Ovăzul este printre cele mai populare cereale datorită ușurinței cu care se poate pregăti și numeroaselor beneficii care pot fi asigurate de conținutul său nutritiv. Chiar dacă are în compoziție acid fitic, care poate îngreuna absorbția anumitor substanțe esențiale, în cantități moderate îți poate completa alimentația în mod echilibrat.
Ce beneficii are ovăzul la micul dejun
Ovăzul are un conținut foarte bogat în amidon rezistent, cu care se hrănesc bacteriile bune din intestine. Din acest motiv, le poate stimula răspândirea și poate sprijini vindecarea afecțiunilor și bolilor intestinale, cum ar fi constipația.
Consumul de ovăz poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 și poate îmbunătăți funcționarea rinichilor. În același timp, poate preveni apariția afecțiunilor cardiace și te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus.
Indiferent de forma în care îl consumi, ovăzul poate îmbunătăți sănătatea creierului deoarece poate aduce beneficii funcțiilor cognitive și memoriei. Totodată, poate întări sistemul imunitar și poate stimula creșterea părului, potrivit Onlymyhealth.
Ce este ovăzul lăsat la frigider peste noapte, noul trend
Ovăzul peste noapte este o rețetă de ovăz, în care această cereală se lasă la hidratat în apă, lapte sau iaurt timp de 5-7 ore sau peste noapte. Rezultatul are un aspect asemănător cu al unei budinci cremoase. Preparatul poate deveni mai gustos dacă adaugi fructe proaspete, semințe de chia, fructe uscate sau nuci.
Rețeta de ovăz peste noapte se diferețiază prin folosirea unui tip de ovăz natural și crud, în timp ce ovăzul obișnuit este foarte procesat, de aceea poate fi preparat instantaneu. În general, mâncarea mai procesată are o valoare nutrițională mai scăzută. Mâncarea neprocesată conține substanțe alimentare care au întotdeauna o valoare nutrițională mai mare.
Ovăzul natural și crud, consumat peste noapte se caracterizează printr-un conținut bogat în nutrienți precum cupru, zinc, fier, magneziu, fosfor, vitamine, fibre, mangan, care pot contribui la menținerea sănătății sistemului digestiv, conform Health.
Idei de mic dejun cu ovăz
Dacă vrei să consumi ovăz dimineața, poți opta pentru o serie de rețete culinare, care te pot ajuta să-ți asiguri aportul necesar de nutrienți pentru a-ți începe ziua. Această cereală este consumată cel mai frecvent în amestecuri.
Printre cele mai populare rețete simple cu ovăz se regăsesc cele care îl combină cu lapte, iaurt, chefir sau fructe. Dacă vrei să încerci mai multe variante hrănitoare, poți cere sfatul unui nutriționist.
Ovăz cu lapte
Combinația de mic dejun cu ovăz și lapte poate fi foarte sățioasă, chiar dacă este o rețetă foarte simplă. Acesta poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge, poate reduce riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace și poate combate stresul oxidativ, datorită conținutului bogat în antioxidanți.
Ovăz cu iaurt sau chefir
Consumul de ovăz împreună cu iaurt și chefir poate avea beneficii ușor diferite. Iaurtul are un conținut bogat în probiotice și fibre, care pot sprijini flora intestinală. Amestecul oferă senzație de sațietate și poate contribui la gestionarea unei greutăți optime. Acesta include cantități ridicate de calciu și vitamine B12, doi nutrienți eficienți pentru a preveni osteoporoza.
Ovăz cu fructe
Indiferent de lichidul cu care îl combini, la preparatele cu ovăz poți adăuga fructe, care pot fi atât proaspete, cât și uscate. În funcție de conținutul fiecărui aliment vegetal, profilul nutriv al preparatului poate varia. Cel mai frecvent se adaugă fructe de pădure sau fructe exotice.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.