Antena

Ovăzul cu lapte la micul dejun. Ce beneficii are

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 20 august 2024, 07:23

Ovăzul cu lapte este printre cele mai consumate preparate dimineața datorită gustului foarte plăcut, ușurinței cu care se pregătește și conținutului bogat în nutrienți. Această rețetă simplă poate oferi atât beneficii, cât și unele efecte adverse. Citește despre ovăzul cu lapte la micul dejun.

Reclamă

În general, ovăzul poate fi hidratat cu lapte de origine animală, lapte vegetal sau apă pentru consum. Cel mai frecvent, oamenii aleg să-l includă în alimentație în prima parte a zilei. Acesta are un profil nutritiv bogat și poate oferi senzație de sațietate mai mult timp.

Ce beneficii are combinația de ovăz cu lapte la micul dejun

Pe lângă aroma inconfundabilă, ovăzul cu lapte la micul dejun poate aduce o serie de beneficii sănătății. Preparatul conține cantități ridicate de antioxidanți, cum ar fi polifenolii. Aceștia pot reduce tensiunea arterială, pot ameliora inflamația și senzația de mâncărime și pot îmbunătăți fluxul sanguin.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ovăzul cu lapte are în compoziție o serie de substanțe esențiale, cum ar fi: magneziu, zinc, fosfor, fier, cupru, vitamina B1, vitamina B5 și folat (vitamina B9), conform Medical News Today. În plus, prezintă puține calorii, ceea ce te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus și să menții o greutate optimă.

Consumul de ovăz cu lapte poate sprijini bacteriile bune prezente în tractul digestiv, poate reduce nivelurile de colesterol LDL, mai exact de colesterol rău, poate diminua riscul de a dezvolta astm și poate ameliora constipația.

Reclamă

Ovăz cu lapte sau terci de ovăz cu apă?

Atât ovăzul cu lapte, cât și terciul de ovăz cu apă sunt preparate simple pentru micul dejun. La fel ca fulgii de ovăz, terciul poate fi obținut cu ovăz și lapte sau apă. Însă, i se pot adăuga leguminoase sau cereale precum orezul, porumbul sau orzul, potrivit Runner’s World. În general, acest două feluri de mâncare se diferențiază prin ingredientele de bază, deși au un aspect foarte asemănător.

În același timp, ovăzul cu lapte la micul dejun și terciul de ovăz cu apă au un profil nutritiv diferit, în funcție de ingredientele folosite. De exemplu, ovăzul cu lapte fără alte ingrediente nu conține deloc gluten. De obicei, cerealele incluse suplimentar le pot modifica valorile nutriționale.

De asemenea, ambele rețete culinare pot fi foarte hrănitoare și pot asigura senzație de sațietate pe parcursul zilei. Aceste caracteristici se datorează faptului că prezintă un conținut bogat în proteine și fibre.

Reclamă

Cine nu ar trebui să consume ovăz cu lapte

În general, oricine poate consuma ovăz cu lapte dacă asupra ingredientelor nu acționează factori externi, conform Times Now. Deoarece ovăzul este procesat în fabrici alături de alte cereale și plante, poate prelua din glutenul acestora și poate avea în compoziție pesticide.

Ovăzul cu lapte la micul dejun poate avea unele efecte adverse. Este important ca persoanele cu un sistem digestiv mai sensibil să-l consume cu atenție deoarece poate provoca balonare sau inflamație la nivelul stomacului. Acest risc crește în raport cu cantitatea de ovăz pe care o mănânci.

Dacă vrei să consumi frecvent ovăz cu lapte, ia în considerare prezența acidului fitic din compoziția acestuia. Acidul fitic poate inhiba absorbția mineralelor, precum: calciu, zinc și fier, de aceea poate afecta persoanele care suferă de deficiențe.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Proprietățile consumului de condimente pentru dovleac. Ce schimbări benefice pot produce aceste mirodenii de toamnă
Proprietățile consumului de condimente pentru dovleac. Ce schimbări benefice pot produce aceste mirodenii de toamnă
Proprietățile consumului de condimente pentru dovleac. Ce schimbări benefice pot produce aceste mirodenii de toamnă
Alimente pe care le poți consuma când ai gripă. Cum te pot ajuta modificările în dietă
Alimente pe care le poți consuma când ai gripă. Cum te pot ajuta modificările în dietă
Alimente pe care le poți consuma când ai gripă. Cum te pot ajuta modificările în dietă
Proprietățile sucului din trestie de zahăr. Efectele acestei băuturi în organism
Proprietățile sucului din trestie de zahăr. Efectele acestei băuturi în organism
Proprietățile sucului din trestie de zahăr. Efectele acestei băuturi în organism
Reclamă
PARTENERI
icon