Beneficiile consumului de gutuie. Ce proprietăți oferă acest fruct

Publicat: 7 octombrie 2023, 06:32

Gutuia este printre cele mai populare fructe ale toamnei datorită aromei ce o face un ingredient frecvent folosit în bucătărie. Conținutul său nutritiv bogat îi asigură o serie de proprietăți medicinale. Află care sunt beneficiile consumului de gutuie.

Gutuia, denumită științific Cydonia oblonga, este considerată a fi o încrucișare între măr și pară. Are o aromă puternică, o textură fermă și o pulpă dură și poroasă.

Beneficiile consumului de gutuie

Gutuia reprezintă o sursă importantă de: fibre, vitamina C, fier, potasiu și cupru, potrivit Dr. Axe. De asemenea, are în compoziție concentrații mai reduse din următorii nutrienți: fosfor, magneziu, sodiu, proteine, grăsimi și carbohidrați. În plus, gutuia conține o cantitate mică de vitamina A, tiamină (vitamina B1), niacină (vitamina B3), acid pantotenic (vitamina B5), calciu și seleniu.

Se cultivă într-o varietate de soiuri. Din acest motiv, textura, gustul și aspectul pot varia. În general, poate fi consumată fără probleme de majoritatea oamenilor, însă poate cauza alergii. Deoarece conține anumite fibre numite mucilagii, se recomandă să eviți să iei medicamente când mănânci gutui, deoarece le poate afecta absorbția și le poate reduce efectele.

Poate ajuta la tratarea ulcerelor

Gutuia poate preveni ulcerele gastrice, inclusiv pe cele cauzate de consumul de alcool. Ulcerele sunt provocate de un dezechilibru în alimentație și stres. Există compuși chimici în acest fruct care împiedică formarea bacteriei Helicobacter pylori, deseori responsabilă pentru apariția ulcerelor gastrice.

Are proprietăți antiinflamatoare

Printre beneficiile consumului de gutuie se numără concentrațiile ridicate de vitamina C, care pot asigura o bună parte din aportul zilnic recomandat. Vitamina C are un rol important în întărirea imunității și tratarea afecțiunilor inflamatorii. Proprietățile antibacteriene ale acestui fruct sunt esențiale pentru a preveni creșterea și răspândirea bacteriilor nocive.

Te poate scăpa de kilogramele în plus

Gutuia are un conținut foarte scăzut de calorii, însă conține concentrații ridicate de compuși nutritivi. Aceasta poate fi o sursă importantă de: fibre, vitamine și carbohidrați, conform Conserve Energy Future. De aceea dacă o consumi, te poate ajuta să slăbești.

Poate susține vindecarea rănilor

Semințele și frunzele de gutui se folosesc pentru a sprijini vindecarea rănilor și a susține repararea țesuturilor. Semințele pot acționa ca agenți de vindecare a rănilor prin stimularea creșterii țesutului nou după leziune.

Poate fi benefică pentru sistemul tău cardiovascular

Printre beneficiile consumului de gutuie se regăsesc efectele pozitive asupra sănătății sistemului cardiovascular. Acest fruct este bogat în: acizi clorogenici, antociani, flavonoli, catechine și proantocianidine. În plus, poate ajuta la scăderea sau echilibrarea tensiunii arteriale.

Are proprietăți antioxidante

Gutuia are proprietăți antioxidante recunoscute. Radicalii liberi reprezintă molecule reactive și instabile provenite din surse externe, ca urmare a expunerii la toxine sau produse în urma proceselor metabolice.  Proprietățile antioxidante susțin lupta împotriva radicalilor liberi și protejează împotriva deteriorării celulelor. Pot fi utile în: combaterea inflamației, reducerea stresului metabolic și prevenirea riscului de a dezvolta boli cronice. Flavonoidele prezente în gutui, precum quercetină și kaempferol, pot reduce șansele de apariție a bolilor cardiovasculare.

Are proprietăți antivirale

Printre beneficiile consumului de gutuie se numără conținutul bogat în fenoli. Acești compuși se folosesc în medicina tradițională și occidentală pentru a intensifica activitatea antigripală a medicamentelor. Proprietățile antivirale ale gutuii pot lupta împotriva și pot preveni: răcelile obișnuite, gripa sezonieră și agenții patogeni virali similari.

Poate ajuta la tratarea afecțiunilor digestive

Substanțele prezente în gutuie pot fi eficiente în protejarea țesutului intestinal împotriva mai multor tulburări digestive, cum ar fi bolile inflamatorii intestinale și colita ulcerativă. Pot ajuta la reducerea efectelor vărsăturilor și greței, inclusiv pe cele induse de sarcină și grețurile matinale.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
PARTENERI