Beneficiile consumului de castravete amar. Ce proprietăți are această legumă

Publicat: 20 septembrie 2023, 06:05

Castravetele amar este un fruct comestibil și medicinal. Acesta se folosește în medicina tradițională a anumitor țări și poate avea întrebuințări culinare în prepararea multor rețete. Află care sunt beneficiile consumului de castravete amar.

Castravetele amar are efecte hipoglicemiante, mai exact poate scădea glicemia. În plus, sucul, fructele și pudra uscată pot fi folosite pentru a imita efectele insulinei. De aceea, poate fi utilizat în tratarea diabetului.

Beneficiile consumului de castravete amar

Castravetele amar aparține familiei de plante Cucurbitaceae, potrivit Dr. Axe. Se cultivă în principal în două soiuri pentru beneficiile sale medicinale: Momordica charantia var. charantia și Momordica charantia var. muricata.

Peste o duzină de specii diferite pot fi găsite în întreaga lume, iar proprietățile benefice și aspectul diferă la fiecare dintre acestea. Cel mai cultivat tip de castravete amar se întâlnește sub forma unui fruct mic și rotund, cu un gust distinct.

Castravetele amar poate fi consumat atât crud, cât și gătit. Iar extractul său concentrat conține un nivel ridicat de compuși antiinflamatori, antibacterieni și antivirali. Compușilor fenolici și flavonoizi specifici li se atribuie multe dintre efectele sale antidiabetice și anticancerigene.

Un tip de compus alcaloid, numit momordicină, ce se produce în fructele și frunzele plantei îi oferă aroma sa acră-amară specifică. Sub formă de legumă imatură, castravetele amar reprezintă o sursă importantă de nutrienți, inclusiv: vitamina A, vitamina C, fosfor și fier. Conține fitonutrienți și antioxidanți activi biologic.

Alături de castravetele amar, poți consuma alimentele cu cele mai mari concentrații de fier, dacă nu ai un nivel optim de fier. Printre acestea se regăsesc: carnea de pasăre, peștele, carnea roșie, fructele de mare, legumele cu frunze închise la culoare, fructele uscate sau fasolea.

Poate îmbunătăți digestia și sănătatea ficatului

Printre beneficiile consumului de castravete amar se numără îmbunătățirea digestiei și sănătății ficatului. Extractul de castravete amar poate reduce afecțiunile intestinale și stomacale, poate distruge viermii paraziți din tractul gastrointestinal și poate diminua simptomele bolilor inflamatorii intestinale. De asemenea, poate preveni afecțiunile ficatului și îi poate îmbunătăți funcția.

Echilibrează nivelurile de zahăr din sânge

Castravetele amar echilibrează nivelurile de zahăr din sânge. Extractul său poate ajuta la gestionarea simptomelor și complicațiilor diabetului: complicații ale inimii, leziuni ale vaselor de sânge, rezistență la insulină, niveluri ridicate de zahăr în sânge, dereglări hormonale, modificări menstruale la femei, nefropatie (afectarea rinichilor) și tulburări oculare, cum ar fi cataracta sau glaucomul.

Castravetele amar consumat atât sub formă crudă, cât și sub formă de suc ajută la scăderea nivelului de glucoză din sânge. Acesta funcționează ca regulator al metabolismului glucozei.

Poate preveni afecțiunile inimii și obezitatea

Beneficiile consumului de castravete amar includ prevenirea afecțiunilor inimii și obezității. Castravetele amar poate acționa ca un agent terapeutic pentru prevenirea obezității și a altor simptome asociate sindromului metabolic și bolilor cardiovasculare, cum ar fi colesterolul crescut și tensiunea arterială crescută. De asemenea, poate preveni creșterea în greutate.

Poate avea efecte benefice asupra vederii

Castravetele amar este bogat în compuși benefici pentru sănătatea ochilor precum beta-carotenul și vitamina A, conform Lybrate. De asemenea, poate preveni sau întârzia apariția cataractei, care poate provoca orbire parțială. În plus, poate ajuta la tratarea acestei afecțiuni.

Poate ameliora simptomele afecțiunilor respiratorii

Ameliorarea simptomelor cauzate de afecțiunile respiratorii se numără printre beneficiile consumului de castravete amar. Castravetele amar poate preveni boli comune, precum: tusea, răceala sau gripa. În medicina chineză, sucul său se folosește pentru a trata: tusea seacă, bronșita și durerile de gât. Sucul de castravete amar, fructele și semințele pot fi benefice pentru prevenirea: afecțiunilor respiratorii, tusei, mucusului și alergiilor alimentare.

Luptă împotriva bacteriilor, virusurilor și infecțiilor

Castravetele amar conține mai multe forme de agenți antibacterieni și antivirali. Aceștia pot reduce susceptibilitatea la infecții precum Helicobacter pylori. Această bacterie se asociază cu formarea ulcerului gastric atunci când funcția imunitară a unei persoane este scăzută.

Poate proteja împotriva cancerului

Castravetele amar poate avea proprietăți antimutagene, anticancerigene și antitumorale. Extractele sale pot susține detoxifierea, pot preveni peroxidarea lipidelor și pot inhiba deteriorarea cauzată de radicalii liberi, care contribuie la dezvoltarea mutațiilor celulare și la creșterea tumorilor.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
Cum influențează diabetul dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Ce metode poți folosi pentru a-ți măsura glicemia
Cum influențează diabetul dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Ce metode poți folosi pentru a-ți măsura glicemia
Proprietățile ceaiului de merișor. Ce efecte poate avea această băutură în organism
Proprietățile ceaiului de merișor. Ce efecte poate avea această băutură în organism
PARTENERI