Stevia a câștigat popularitate ca alternativă sănătoasă la zahăr. Îndulcitorul din stevia este de 200 de ori mai dulce decât zahărul alb, dar are zero calorii și nu crește glicemia. Totuși, stevia nu este lipsită de contraindicații și efecte adverse.
Pentru persoanele care vor să reducă aportul de zahăr și să evite îndulcitorii artificiali, îndulcitorul din stevia este o alegere mai sănătoasă. El este recomandat chiar și diabeticilor, ca substitut al zahărului și ca o alternativă mai puțin controversată decât aspartamul, zaharina sau alți îndulcitori artificiali.
Cu toate acestea, calitatea produselor din stevia disponibile pe piață este variabilă și e important să știi cum să alegi un îndulcitor sigur din din perspectiva riscurilor pentru sănătate.
Ce este îndulcitorul din stevia
Îndulcitorul din stevia este extras din frunzele plantei Stevia rebaudiana, care sunt folosite de mai bine de 1.500 de ani ca îndulcitor în America de Sud. Planta nu trebuie confundată cu ștevia folosită în bucătăria românească.
Gustul dulce al frunzelor de Stevia rebaudiana se datorează unor compuși chimici naturali pe care organismul uman nu îi poate absorbi. Aceasta face ca stevia să nu aducă în organism calorii. Compușii principali sunt:
- steviozida, care este cel mai abundent în frunzele plantei;
- rebaudiozida A, care se găsește în concentrații diferite în frunzele plantei.
Ambele au o putere de îndulcire foarte mare, fiind de aproximativ 200 de ori mai dulci decât zahărul. Produsele comerciale sunt obținute de obicei prin extragerea și rafinarea rebaudiozidei A, deoarece are un gust mai puțin amărui decât steviozida.
În timpul procesării, frunzele de stevia sunt trecute printr-un filtru cu alcool (metanol, etanol, etc.) pentru a separa acest compus. Ulterior, extractul este uscat, purificat, cristalizat și combinat – sau nu – cu alți îndulcitori pentru a-i modifica gustul și cu agenți de umplere pentru a-i oferi o textură mai plăcută.
Extractele din stevia au un conținut caloric foarte scăzut, aproape de zero, ceea ce le face o opțiune foarte bună pentru persoanele cu diabet sau pentru cele care încearcă să scadă în greutate.
Cum se poate folosi îndulcitorul din stevia
Îndulcitorul din stevia se găsește în magazine sub formă de pudră, picături lichide, tablete și extracte și poate fi folosit pentru a îndulci băuturile, deserturile și alte alimente.
Produsele comerciale disponibile pe piață sunt obținute prin metode diferite și au o compoziție diferită, iar calitatea lor este variabilă. Mulți dintre îndulcitorii cu stevia din magazine sunt rafinați sau combinați cu alți îndulcitori care anulează din beneficiile steviei, cum ar fi:
- eritritol
- dextroză
- maltodextrina
- xilitol
- sorbitol
- sucraloză
- aspartam
Unii îndulcitori din stevia din comerț conțin și aditivi sau potențiatori de gust.
Extractele pure sunt preferate acestor produse. Și acestea trec printr-un proces de rafinare pentru a fi transformate în pudră sau lichid, dar nu sunt combinate cu alți îndulcitori și nu conțin alte substanțe.
Frunzele uscate și măcinate ale plantei sunt varianta cea mai sănătoasă, dar cercetările cu privire la efectele acestora sunt limitate. În Europa, nu este permisă comercializarea lor ca produs alimentar, ci numai ca produs cosmetic (pentru băi, de exemplu).
Beneficiile zahărului de stevia
Efectele acestui îndulcitor natural asupra sănătății au fost cercetate intens în ultimii ani. Iată cele mai importante beneficii ale steviei observate în urma unor studii:
Reglează nivelul glicemiei
Îndulcitorul din stevia are indicele glicemic 0, iar studiile arată că este un produs sigur și eficient în menținerea unui nivel echilibrat al zahărului din sânge la persoanele cu diabet de tip 2.
Totuși, trebuie să alegi cu atenție tipul de produs, fiindcă unele conțin și alți îndulcitori care pot crește nivelul glicemiei. Dacă ai diabet, folosește cu moderație stevia sau optează pentru un extract pur.
Ajută la controlul greutății
Stevia oferă o alternativă fără calorii pentru îndulcire, motiv pentru care poate fi folosită de persoanele care doresc să piardă în greutate sau să-și controleze aportul caloric.
Reduce nivelul colesterolului
Conform unui studiu publicat în 2009, îndulcitorul din stevia poate ajuta la menținerea unui nivel optim al colesterolului. Participanții la studiu au consumat 20 de mililitri de extract de stevia în fiecare zi, timp de o lună, iar cercetătorii au observat la final că stevia a redus nivelul colesterolului total, colesterolului „rău” (LDL) și trigliceridele. De asemenea, îndulcitorul din stevia a crescut nivelul colesterolului „bun” (HDL).
Are efecte antioxidante
Conform unor cercetări, compușii din stevia ar avea proprietăți antioxidante care ajută la combaterea stresului oxidativ din organism. Efectul se datorează flavonoidelor, polifenolilor și altor substanțe fitochimice, dar acestea sunt eliminate în urma procesului de rafinare a îndulcitorului.
Ce contraindicații și efecte adverse are îndulcitorul din stevia
În general, îndulcitorul din stevia este considerat sigur, inclusiv în timpul sarcinii, când e consumat cu moderație. Cu toate acestea, cercetările au semnalat unele contraindicații și posibile efecte adverse.
Dacă iei medicamente antihipertensive, întreabă medicul dacă poți îndulci alimentele și băuturile cu stevia. Ea acționează ca un vasodilatator și poate reduce tensiunea arterială, interferând cu medicamentele folosite în tratamentul hipertensiunii arteriale.
Produsele cu stevia care au în compoziție și îndulcitori din categoria alcoolilor de zahăr (eritritol, xilitol sau sorbitol) pot să provoace probleme digestive la persoanele sensibile, conform studiilor. Greața, voma, indigestia, balonarea și crampele abdominale sunt posibile efecte adverse la aceste persoane.
Îndulcitorul din stevia poate perturba echilibrul microbiomului intestinal, susțin unele studii. Bacteriile benefice din intestine care formează microbiomul intestinal au un rol foarte important în prevenirea bolilor, în digestie și pentru imunitate. Variațiile acestor bacterii pot avea un impact negativ asupra greutății corporale, trigliceridelor și nivelurilor de colesterol HDL.
Există cercetări care sugerează că îndulcitorii fără calorii cum e stevia ar putea să ducă, paradoxal, la creșterea apetitului și a consumului total de calorii pe parcursul zilei. O revizuire care a inclus șapte studii a arătat că un consum regulat de îndulcitori fără calorii contribuie, în timp, la creșterea greutății și a circumferinței taliei.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.