Ardeiul gras este o legumă, care face parte din aceeași familie de plante, împreună cu: roșiile, cartofii și vinetele. Acesta poate fi adăugat într-o varietate de rețete culinare. Citește despre beneficiile consumului de ardei gras.
Ardeiul gras are un conținut nutritiv bogat în: proteine, potasiu, vitamina C, folat, grăsimi, fibre și alți carbohidrați. Concentrațiile nutritive ale acestuia pot varia în funcție de varietate. De exemplu, varietățile de culoare roșie pot oferi concentrații mai ridicate de nutrienți, precum: vitamina C, potasiu și folat (vitamina B9).
Beneficiile consumului de ardei gras
Ardeiul gras are un conținut nutritiv bogat în: vitamina A, vitamina B6, vitamina B9, vitamina C, vitamina E, potasiu și mangan. Acesta nu are în compoziție grăsimi nesănătoase și conține puține calorii.
Datorită concentrațiilor ridicate de minerale și vitamine, ardeiul gras poate oferi numeroase avantaje sănătății, conform Cleveland Clinic. De aceea poate fi util să-I incluzi în alimentație.
Pot încetini pierderile de memorie asociate vârstei
Consumul de ardei gras poate fi eficient în prevenirea pierderii memoriei la persoanele care suferă de boala Alzheimer. Compușii din ardeii copți ar putea inhida o enzimă care eliberează proteine amiloide. Acestea pot cauza acumulări în jurul fibrelor nervoase și pot contribui la favorizarea riscului de apariție a bolii Alzheimer.
Pot avea efecte de diminuarea a zahărului din sânge
Printre beneficiile consumului de ardei gras se poate regăsi diminuarea nivelului de zahăr din sânge. Polifenolii pot avea o influență benefică asupra nivelurilor de zahăr din sânge și pot contribui la reducerea riscului de a dezvolta diabet. Polifenolii sunt substanțe, care se găsesc în plante precum ardeii grași.
Pot diminua riscul de cataractă și degenerescență maculară
Două carotenoide, denumite luteină și zeaxantină, pot îmbunătăți sănătatea ochilor. Acestea pot proteja retina de deteriorarea oxidativă. Ardeiul rosu are un conținut foarte bogat în carotenoide, precum și în alți nutrienți cu rol de protectie, cum ar fi vitamina C. Consumul regulat de alimente bogate in carotenoide poate diminua riscul de a dezvolta cataractă și degenerescență maculară.
Pot reduce riscul de apariție a anemiei
Anemia reprezintă un rezultat al lipsei de oxigen în sânge. Printre cele mai frecvente cauze se regăsește deficiența de fier. Ardeiul roșu conține concentrații mici de fier și concentrații ridicate de vitamina C. Are în compoziție vitamina B6, un nutrient necesar pentru producția de hemoglobină, potrivit BBC Good Food.
Poate preveni cancerul
Beneficiile consumului de ardei gras roșu includ conținutul de beta-criptoxantină, un compus pe care organismul îl transformă în vitamina A. Beta-criptoxantina reprezintă un antioxidant, care îți protejează celulele de modificările ce pot produce cancer, cum ar fi cancerul de plămâni și cancerul de colon.
Poate proteja împotriva anumitor afecțiuni cronice
Ardeiul roșu are un conținut bogat în antioxidanți, care se pot asocia cu îmbunătățirea sănătății și pot proteja împotriva unor afecțiuni precum bolile inimii sau cancer. Acesta poate include: vitamina C, vitamina E și beta-caroten. Poate avea în compoziție polifenoli, compuși de protecție vegetali, printre care se regăsesc: quercetină, luteină și capsantină. Astfel, poate avea proprietăți antiinflamatoare.
De asemenea, ardeiul gras este recomandat în dieta pentru ficat gras. Acesta are un indice glicemic scăzut.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.