Fructele care contribuie la menținerea sănătății creierului. Ce efecte au asupra organismului tău

Publicat: 19 iunie 2024, 06:55

Căpșunile sunt alimente bogate în nutrienți, recunoscute pentru concentrațiile mari de: vitamine, minerale, fibre și antioxidanți. Acestea au proprietăți antiinflamatoare, alături de alte beneficii pentru sănătate. Citește despre fructele care contribuie la menținerea sănătății creierului.

Consumul zilnic a două căni de căpșuni proaspete poate susține funcționarea creierului și poate scădea tensiunea arterială. Pot fi consumate ușor crude, ca umplutură pentru dulciuri sau ca ingredient în diferite rețete de dulciuri.

Fructele care contribuie la menținerea sănătății creierului

Fibrele și antioxidanții din căpșuni le oferă proprietăți antiinflamatoare recunoscute. Ca parte a unei diete echilibrate ar putea reduce riscul de a dezvolta afecțiuni grave. Consumul de căpșuni poate fi asociat cu îmbunătățirea funcției creierului și cu scăderea tensiunii arteriale.

Consumul zilnic de căpșuni poate crește viteza de procesare cognitivă, poate scădea presiunea sistolică a sângelui. Pot avea beneficii pe termen scurt și pe termen lung asupra sănătății cardiovasculare. Totodată, este important să le mănânci alături de o varietate de alimente, ca parte a unui model alimentar care susține sănătatea generală.

Căpșunile sunt recunoscute datorită conținutului bogat în nutrienți, potrivit Medical News Today. Printre aceștia poți găsi: magneziu, calciu, fier, proteine, carbohidrați, fibre dietetice, fosfor, potasiu, folați, vitamina A și vitamina C.

Ce beneficii pentru sănătate aduc căpșunile

Căpșunile sunt o sursă importantă de vitamina C, fiind fructele care contribuie la menținerea sănătății creierului. Vitamina C funcționează ca antioxidant, are un rol major în susținerea funcției imunitare, menține sănătatea pielii și poate ajuta la reducerea riscului de apariție a mai multor boli cronice.

Pe lângă vitamine și minerale, căpșunile prezintă un conținut ridicat de substanțe fitochimice, acestea fiind compuși vegetali care susțin starea de bine. Includ acid elagic și o varietate de flavonoide, cum ar fi: antocianine, quercetină, kaempferol și catechină. Efectele antiinflamatoare se pot datora potențialilor antioxidanți conținuți, cum ar fi antocianinele.

Căpșunile pot fi o alternativă comodă pentru a ușura asimilarea de alimente hrănitoare pentru oamenii care nu au suficient timp să-și pregătească o dietă sănătoasă. Acestea ar putea îmbunătăți nivelul cogniției și pot fi consumate proaspete, sub formă de pudră sau ca fructe uscate, conform Yahoo Life.

Cum poți include căpșunile în dieta ta

Căpșunile pot fi adăugate atât în ​​preparatele dulci, cât și în cele sărate. Din nefericire, fructele care contribuie la menținerea sănătății creierului sunt fructe de sezon. De aceea nu rezistă foarte mult timp înainte de a se altera sau a se mucegăi. Dar dacă înveți cum să le păstrezi la rece în mod corespunzător pentru a le conserva în totalitate aroma, le poți servi ulterior în smoothie-uri, deserturi cu căpșuni și multe alte rețete.

Folosirea unei pudre de căpșuni uscate poate fi o modalitate convenabilă de a le include în rutina ta zilnică. Le poți adăuga în shake-uri, produse de patiserie sau amestecuri cu fulgi de ovăz. Poți încerca rețete de înghețate sau salate de fructe.

Pentru a avea o dietă echilibrată, este important să le consumi împreună cu: legume, fructe, cereale integrale, produse lactate cu un conținut redus de grăsimi și alimente. Se recomandă ca acestea să conțină proteine slabe: pește, fasole și carne de păsări de curte fără piele.

De asemenea, evită alimentele care produc inflamație în corp: lactatele integrale, carnea roșie, margarina, zahărul, îndulcitorii artificiali, pâinea albă, alcoolul, mezelurile sau preparatele prăjite.

Singurul risc pe care îl implică fructele care contribuie la menținerea sănătății creierului este că pot conține reziduuri de pesticide. De aceea, se recomandă să cumperi căpșuni organice și să le verifici eticheta pentru a identifica producătorul și substanțele adăugate.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
PARTENERI