Antidepresivele și creșterea în greutate: care e legătura și cum poți gestiona problema

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 31 octombrie 2023, 07:12 / Actualizat: 31 octombrie 2023, 16:23

Medicamentele antidepresive pot schimba viața celor afectați de depresie, dar au și efecte nedorite, iar unul dintre ele este creșterea în greutate. Cu metodele potrivite, acest efect secundar este reversibil. Află mai multe despre antidepresivele și creșterea în greutate, care dintre ele îngrașă mai mult și cum poți ține sub control acest efect advers.

Reclamă

Medicamentele antidepresive sunt un instrument terapeutic important în tratarea depresiei. Ele corectează dezechilibrele chimice din creier legate de anumiți neurotransmițători, în special de serotonină. Aceste dezechilibre sunt implicate în apariția simptomelor depresiei, cum ar fi tristețea persistentă, lipsa de plăcere, oboseala și tulburările de somn.

Deși sunt esențiale în recuperarea persoanelor afectate de depresie, antidepresivele nu sunt lipsite de efecte adverse. Îngrășarea este unul dintre ele, dar nu toate antidepresivele au același efect asupra greutății și nu toți cei care le iau se confruntă cu această problemă. În plus, impactul variază în funcție de durata tratamentului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Antidepresivele și creșterea în greutate: modul de acțiune

Multe persoane care au urmat tratamente cu antidepresive au observat o creștere în greutate. Sunt mai multe mecanisme care duc la acumularea unor kilograme în plus. Unul dintre ele are legătură cu serotonina, care influențează starea de spirit, dar și pofta de mâncare. 

Când nivelul serotoninei este ridicat, creierul transmite semnale care scad apetitul alimentar. Utilizarea pe termen scurt a antidepresivelor crește sațietatea, ceea ce poate duce la scăderea aportului alimentar și la o pierdere în greutate, potrivit informațiilor Harvard Health Publishing. Utilizarea pe termen lung (mai mult de un an) poate determina reducerea receptorilor de serotonină, având ca efect creșterea poftei de alimente bogate în carbohidrați, cum ar fi pâinea, pastele și dulciurile. În cele din urmă, acestea duc la creșterea în greutate. 

Reclamă

Ce medicamente antidepresive îngrașă

Sunt disponibile mai multe categorii de antidepresive, dar nu toate au acest efect neplăcut asupra apetitului și greutății corporale. Cele mai multe dintre ele sunt asociate cu o creștere în greutate de cel mult 5 kilograme, mai puțin decât alte medicamente psihiatrice, cum sunt antipsihoticele și anticonvulsivantele, de exemplu.

Unele antidepresive duc la scădere în greutate indiferent de durata tratamentului. Bupropiona și reboxetina sunt două astfel de medicamente care au ca efect slăbirea.

Antidepresivele care produc o creștere în greutate sunt, potrivit unei lucrări științifice, următoarele:

Reclamă
Clase de antidepresivePierdere în greutateImpact neutru asupra greutății (sub un kilogram/an)Creștere mică în greutate (1-5 kg/an)Creștere semnificativă în greutate (peste 5 kg/an)
Antidepresive tricicliceamitriptilină
nortriptilină
imipramină
desipramină
dosulepină
doxepină
clomipramină
Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI)escitalopramparoxetină
citalopram
fluoxetină
sertralină
Inhibitori ai recaptării serotoninei şi norepinefrinei (SNRI)duloxetină
venlafaxină
Inhibitori de mono-aminooxidază (IMAO)moclobemidăfenelzină
Alte antidepresivebupropionă
reboxetină
trazodonă
nefazodonă
mirtazapină
maprotilină
mianserină
Sursa: Endotext.org

Antidepresivele și creșterea în greutate: cum poți controla efectul

Cu strategiile potrivite, creșterea în greutate provocată de antidepresive este într-o mare măsură reversibilă. Modificarea stilului de viață și a obiceiurilor de zi cu zi este importantă în acest demers, susțin specialiștii de la Harvard. Iată ce recomandări fac aceștia:

  • Urmează o dietă sănătoasă, bogată în alimente integrale;
  • Limitează cantitatea de alimente procesate și de zaharuri adăugate;
  • Fii activ fizic; 
  • Apelează la strategii de atenuare a stresului; 
  • Asigură-te că ai un somn odihnitor.

Activitatea fizică poate avea un efect benefic dublu: ea îmbunătățește sănătatea mintală, dar reduce și creșterea în greutate care s-ar putea produce. Pentru o persoană care suferă de depresie, poate fi dificil să găsească motivația de a practica exerciții fizice, dar se poate mobiliza treptat: mai întâi cu plimbări pe distanțe crescute gradual, apoi cu mers în ritm alert, yoga, etc. Studiile arată că și activitățile fizice ușoare pot avea un impact pozitiv asupra greutății corporale. 

Pentru că nu toate antidepresivele au ca efect secundar acumularea de kilograme, discută cu medicul tău despre alternative care nu au un impact semnificativ asupra greutății. Nu întrerupe și nu schimba tratamentul antidepresiv fără acordul medicului!

Fiecare persoană reacționează diferit la tratamentele împotriva depresiei. Medicul tău te poate ajuta să gestionezi efectele lor secundare.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Semnele depresiei la bărbați. De ce se manifestă diferit la ei
Semnele depresiei la bărbați. De ce se manifestă diferit la ei
Semnele depresiei la bărbați. De ce se manifestă diferit la ei
articol cu video
Când se recomandă reducerea consumului de cafea. Ce modificări poate aduce în organism
Când se recomandă reducerea consumului de cafea. Ce modificări poate aduce în organism
Când se recomandă reducerea consumului de cafea. Ce modificări poate aduce în organism
Suplimente care pot fi toxice dacă le consumi în exces. De ce este important să ai grijă la cantitate
Suplimente care pot fi toxice dacă le consumi în exces. De ce este important să ai grijă la cantitate
Suplimente care pot fi toxice dacă le consumi în exces. De ce este important să ai grijă la cantitate
Reclamă
PARTENERI
icon