Alimentele ultraprocesate se pot asocia cu peste 30 de afecțiuni cronice. În cadrul unui studiu, oamenii de știință au analizat ce efecte poate avea adoptarea unei diete care le conține în exces. Aceștia au evaluat o serie de meta-analize.
Alimentele ultraprocesate (AUP) sunt cele care au în compoziție substanțe chimice adăugate. Acestea conțin coloranți și îndulcitori. De obicei, sunt folosiți pentru a îmbunătăți aspectul sau gustul alimentelor și pentru a le ajuta să-și mențină valabilitatea mai mult timp.
Alimentele ultraprocesate se pot asocia cu peste 30 de afecțiuni cronice
Într-o cercetare publicată în British Medical Journal (BMJ), oamenii de știință au arătat că alimentele ultraprocesate se pot asocia cu aproximativ 32 de probleme de sănătate diferite. Aceasta a avut la bază informații colectate de la 9,9 milioane de oameni din întreaga lume.
Au fost evaluate 45 de meta-analize din 14 articole de recenzie. Acestea leagă includerea alimentelor ultraprocesate în dietă cu rezultate negative asupra sănătății, conform Surrey Live.
Informațiile identificate de oamenii de știință au sugerat că un consum mai ridicat de alimente ultraprocesate se poate asocia cu:
- un risc cu 50% mai mare de deces cauzat de boli cardiovasculare,
- un risc cu 48% până la 53% mai ridicat de anxietate și tulburări mentale comune
- un risc cu 12% mai mare de diabet de tip 2
- un risc crescut cu 40% până la 66% de deces cauzat de obezitate, diabet de tip 2, boli de inimă și probleme de somn
- un risc crescut de depresie cu 22%
- un risc cu 21% mai mare de deces din orice cauză, potrivit CBS News.
Estimările consumului de alimente ultraprocesate au fost obținute dintr-o combinație de metode de colectare a informațiilor. Pentru aceasta au fost folosite: chestionare de frecvență a alimentelor, retrageri ale produselor alimentare timp de 24 de ore și istoric alimentar.
Multe alimente sunt considerate ultraprocesate
Alimentele considerate a fi intens procesate sau foarte procesate parcurg o serie de etape de procesare. Produsele obținute au o formă foarte diferită de cea a alimentelor naturale din care au fost preparate. De obicei, necesită o pregătire minimă sau se pot consuma imediat.
Publicația BMJ descrie AUP ca fiind alimente care au fost ambalate, cum ar fi: produse de patiserie, gustări, băuturi gazoase, cereale cu zahăr și produse gata de consumat sau încălzite. În același timp, aceste produse tind să prezinte un conținut bogat în zahăr adăugat, grăsimi și sare. Însă, se caracterizează printr-un conținut redus de vitamine și fibre.
Concluziile studiului au arătat că expunerea mai mare la alimente ultraprocesate se poate asocia cu un risc mai ridicat de a suferi efecte adverse asupra sănătății. Acestea pot afecta mai ales sănătatea cardiometabolică, mintală și riscurile mortalității.
Informațiile obținute susțin dezvoltarea și evaluarea eficienței utilizării măsurilor de sănătate publică asupra populației. Scopul este de a viza și a reduce expunerea alimentară la alimente ultraprocesate pentru a îmbunătăți sănătatea organismului. Cercetătorii implicați consideră că sunt necesare studii suplimentare.
Totodată, informațiile privind unele asocieri ale expunerii la alimente ultraprocesate rămân limitate. Acestea vizează: astmul, sănătatea gastrointestinală, unele tipuri de cancer. În plus, se urmărește studierea factorilor de risc cardiometabolici, cum ar fi nivelurile crescute de grăsimile din sânge și nivelurile scăzute de colesterol bun, mai precis colesterol HDL.