Alimentele care conțin cel mai mult plastic. Sarea și orezul se numără printre ele

Publicat: 15 mai 2024, 10:32

Particulele mici de plastic cunoscute ca microplastice sunt prezente într-un număr tot mai mare de alimente. Consumul lor provoacă inflamație în organism și contribuie la apariția unor boli. Sarea, zahărul și orezul se numără printre alimentele care conțin cel mai mult plastic.

Alimentația modernă conține cantități tot mai mari de particule de plastic, iar consumul lor poate avea efecte nocive asupra sănătății umane. Microplasticele sunt particule foarte mici de plastic, cu o dimensiune sub 5 milimetri. Ele pot intra în lanțul alimentar din mediul înconjurător contaminat prin descompunerea obiectelor de plastic sau din ambalajele de plastic.

Oamenii consumă din alimente între 39.000 și 52.000 de particule de microplastic pe an, potrivit unui studiu din 2019. Dacă adăugăm și particulele mici de plastic inhalate, numărul lor ajunge la peste 74.000 pe an. 

Dacă bei cantitatea de apă recomandată zilnic și folosești numai apă îmbuteliată în recipiente de plastic, trebuie să adaugi alte 90.000 de particule de plastic pe an, susține același studiu. Dacă bei apă de la robinet, vei ingera doar 4.000 de particule anual. Așadar, apa îmbuteliată în sticle de plastic este una dintre cele mai abundente surse de microplastice din alimentație. 

Carnea și produsele cu proteine vegetale

Aproape 90% din sursele de proteine, atât animale, cât și vegetale, au fost testate pozitiv pentru microplastice în cadrul unui studiu din februarie 2024. Este cunoscut faptul că fructele de mare pot fi contaminate cu o cantitate mare de particule de plastic, dar nu sunt singura sursă din care putem ingera microplastice. Carnea de porc, vită și pui, tofu și alte trei alternative la carne testate în cadrul acestui studiu conțineau, de asemenea, particule de plastic. 

Cea mai mare concentrație de microplastice a fost descoperită în alimentele intens procesate care conțin proteine. Gradul de contaminare nu a fost diferit de la un producător alimentar la altul sau de la un brand la altul, au observat cercetătorii. 

Fructele și legumele

Nici vegetarienii nu sunt feriți de pericolul ingerării de microplastice. Particulele mici pot fi absorbite din sol de rădăcinile fructelor și legumelor și pot ajunge în tulpinile, frunzele, semințele și fructele acestora. 

Potrivit unui studiu din 2020, și produsele vegetale pot fi contaminate cu particule de plastic, dar într-o concentrație variabilă. Merele, broccoli și morcovii conțin cea mai mare cantitate, în timp ce salata verde este cea mai sigură pentru consum. Fructele sunt contaminate cu microplastice mai mult decât legumele, susțin cercetătorii în studiul lor. 

Sarea și zahărul

Microplasticele au fost descoperite inclusiv în sare. Un studiu din 2023 a constatat că sarea roz de Himalaya avea cea mai mare concentrație de particule de plastic, urmată de sarea neagră și sarea marină. Un studiu anterior a arătat că 90% din sarea de masă conține microplastice. În 36 din cele 39 de branduri de sare au fost detectate particule de plastic. 

Și zahărul este o sursă importantă de contaminare cu microplastice, conform unui studiu din 2022. Particule de plastic au fost depistate în toate probele analizate de cercetători.

Orezul

La fiecare 100 de grame de orez consumate, ingerăm 3-4 miligrame de plastic, conform cercetătorilor Universității din Queensland, Australia. Studiul lor susține că orezul prefiert conține 13 miligrame de plastic per porție, o cantitate de circa patru ori mai mare de plastic decât orezul negătit. 

„Am descoperit că spălarea orezului înainte de gătire a redus contaminarea cu plastic cu 20% și până la 40%”, potrivit dr. Jake O’Brien, coordonatorul studiului. Dacă speli orezul, poți reduce și cantitatea de arsenic pe care o conține în cantitate mai mare decât alte alimente. 

Laptele

Microplasticele au devenit omniprezente în mediul înconjurător, astfel că ele pot fi prezente în furajele animalelor și pot ajunge ulterior în laptele pe care îl produc. 

În cadrul unui studiu desfășurat în Turcia, s-a constatat că toate cele 14 branduri de lapte examinate conțineau particule de plastic într-o cantitate variabilă. Contaminarea laptelui se produce mai ales în procesul de producție, și mai puțin în timpul ambalării, susțin cercetătorii. 

Ce efecte au microplasticele asupra sănătății

Oamenii de știință au descoperit că particulele mici de plastic pot ajunge în aproape toate organele și țesuturile corpului. Acestea au fost depistate inclusiv în laptele matern. Odată ce sunt ingerate sau inhalate, microplasticele pot elibera în organism aditivi chimici și alte substanțe toxice utilizate în fabricarea lor, precum clorul sau plumbul.

Cu toate acestea, nu se cunoaște cantitatea de microplastice pe care organismul o poate tolera și nici daunele pe care le pot provoca. Impactul asupra sănătății umane este în curs de cercetare, dar tot mai multe studii au identificat efecte periculoase. 

În timp, plasticul ingerat prin alimente și băuturi devine toxic pentru organism și poate modifica echilibrul hormonal. Când cercetătorii de la Johns Hopkins au examinat impactul consumului de fructe de mare contaminate cu microplastice, au constatat că acestea pot afecta sistemul imunitar și echilibrul intestinal. 

Un studiu recent, publicat în New England Journal of Medicine, susține că particulele mici de plastic prezente în organism pot crește riscul de atac de cord și de alte complicații la persoanele cu boli cardiovasculare. Microplasticele dublează riscul de accident vascular cerebral sau atac de cord al acestor persoane în următorii trei ani, conform autorilor. 

Cum poți reduce expunerea la microplastice

Pentru că sticlele din plastic sunt o sursă importantă de contaminare cu particule de plastic, poți reduce cantitatea ingerată prin consumul de apă de la chiuvetă sau îmbuteliată în recipiente de sticlă.

Iată alte câteva lucruri pe care le poți face pentru a preveni contaminarea cu microplastice:

  • Evită să consumi alimente ambalate în folii sau caserole de plastic;
  • Poartă îmbrăcăminte fabricată din materiale naturale;
  • Cumpără produse de consum fabricate din materiale naturale;
  • Nu încălzi mâncarea la cuptorul cu microunde în ambalaje sau recipiente din plastic;
  • Consumă cât mai multe alimente proaspete;
  • Limitează consumul de alimente procesate și ultraprocesate.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii și care sunt riscurile lor
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii și care sunt riscurile lor
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Alergiile de primăvară: ce le provoacă și cum le ții sub control
Alergiile de primăvară: ce le provoacă și cum le ții sub control
PARTENERI