Antena

Beneficiile consumului de portocale. De ce să incluzi în dietă acest fruct citric

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 9 decembrie 2023, 07:25

Portocalele sunt fructe citrice, recunoscute pentru conținutul bogat în vitamina C. Acestea oferă o gamă largă de substanțe nutritive, inclusiv compuși cu proprietăți anticancerigene. Citește despre beneficiile consumului de portocale.

Reclamă

Portocalele conțin o serie de minerale esențiale pentru sănătate, precum potasiu și fosfor, care pot contribui la ameliorarea și prevenirea afecțiunilor cronice. Nutrienții acestora te pot ajuta să atingi necesarul zilnic de substanțe nutritive și oferă senzație de sațietate pe parcursul mai multor ore.

Beneficiile consumului de portocale

Gustul portocalelor poate varia de la suculent și dulce la amar, în funcție de varietate. Acestea se consumă ca gustare simplă sau ca ingredient în numeroase rețete, precum: prăjituri, rulade, garnituri pentru fripturi, salate, clătite, tarte sau sosuri.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Portocalele au în compoziție concentrații de: vitamina C, magneziu, calciu, fibre și alți carbohidrați, proteine, folat (vitamina B9), sodiu și grăsimi, potrivit Health.

Pot diminua riscul de a dezvolta cancer

Cojile de portocală conțin printre cele mai ridicate concentrații de flavonoide și vitamina C dintre toate citricele. Flavonoidele ajută la reglarea apoptozei sau a morții celulare programate. Apoptoza este un proces pe care organismul îl folosește pentru a ucide celulele anormale înainte ca acestea să se înmulțească și să se dezvolte necontrolat.

Reclamă

Pot îmbunătăți funcția cognitivă

Beneficiile consumului de portocale pot include îmbunătățirea funcției cognitive la adulții aflați la o vârstă mai înaintată. Consumul de cantități moderate de suc de citrice poate îmbunătăți fluxul de sânge către creier în cazul adulților tineri.

Pot sprijini hidratarea

Nevoile tale de lichide variază în funcție de: vârstă, nivelul de activitate fizică și starea generală de sănătate. Aproape un sfert din aportul zilnic de lichide se obține din alimente. Alimentele bogate în apă, precum portocalele, te pot ajuta să-ți atingi aportul necesar zilnic.

Pot reduce grăsimea abdominală

Conținutul de fibre al portocalelor poate ajuta la reducerea: colesterolului, grăsimii abdominale și grăsimii viscerale. Acestea conțin flavonoide, compuși cu proprietăți antioxidante. Aportul ridicat de flavonoide poate contribui la reducerea grăsimii corporale, fiind printre beneficiile consumului de portocale.

Reclamă

Pot susține sănătatea inimii

Unul dintre compușii antioxidanți din portocale, numit hesperidină, poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului din sânge. Consumul regulat de citrice poate diminua riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. În plus, sucul de portocale poate avea un efect de subțiere a sângelui, conform BBC Good Food.

Pot proteja împotriva afecțiunilor cronice

Printre beneficiile consumului de portocale se regăsește conținutul de flavonoide, compuși care pot asigura: proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, antivirale și antimicrobiene. Antioxidanții pot contribui la protejarea celulelor împotriva deteriorării. Stresul oxidativ poate provoca inflamații asociate cu: diabetul, afecțiunile cardiace și anumite tipuri de cancer. Un aport mare de flavonoide poate scădea riscul de a dezvolta depresie, în special în cazul femeilor aflate la o vârstă mai înaintată.

Pot întări sistemul imunitar

O singură portocală îți poate asigura tot aportul zilnic necesar de vitamina C. Vitamina C susține sistemul imunitar. În plus, organismul o folosește pentru a produce colagen și a utiliza grăsimea drept combustibil atunci când execuți exerciții fizice. De asemenea, sucul de portocale poate diminua inflamația, care poate determina mai multe afecțiuni cronice. Mai mult, vitamina C din citrice previne dezvoltarea infecțiilor în organism.

Pot îmbunătăți digestia

Beneficiile consumului de portocale includ conținutul de fibre. Fibrele îndeplinesc mai multe roluri în organism, inclusiv: susținerea digestiei, echilibrarea nivelurilor de zahăr și insulină din sânge și menținerea mișcărilor intestinale regulate. Mai mult, asigură senzație de sațietate pe parcursul zilei și scad șansele de a consuma frecvent gustări.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Băuturi care te pot face să iei în greutate. Lichidele pe care este de preferat să le eviți
Băuturi care te pot face să iei în greutate. Lichidele pe care este de preferat să le eviți
Băuturi care te pot face să iei în greutate. Lichidele pe care este de preferat să le eviți
Nutrienți pentru toamnă. Cum îți pot completa alimentația
Nutrienți pentru toamnă. Cum îți pot completa alimentația
Nutrienți pentru toamnă. Cum îți pot completa alimentația
Alimente care pot preveni răceala. Ce poți consuma pentru a evita îmbolnăvirea
Alimente care pot preveni răceala. Ce poți consuma pentru a evita îmbolnăvirea
Alimente care pot preveni răceala. Ce poți consuma pentru a evita îmbolnăvirea
Reclamă
PARTENERI
icon