Alimente cu un conținut redus de sodiu. Ce poți include într-o dietă fără sare

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 31 iulie 2023, 06:50

O dietă echilibrată conține un aport limitat de sodiu. Consumul excesiv poate favoriza apariția multor probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială sau afecțiuni ale rinichilor. Află ce alimente cu un conținut redus de sodiu poți include într-o dietă fără sare.

Reclamă

Adoptarea unei dietei pentru a reduce aportul de sodiu poate fi o provocare. Multe alimente ambalate și preparate au în compoziție cantități excesiv de mari. De aceea, este important să citești ingredientele trecute pe etichetă.

Alimente cu un conținut redus de sodiu

Sodiul este un nutrient esențial de care organismul are nevoie în cantități mici, dar consumul prea mare poate provoca afecțiuni serioase. Printre acestea se numără: atacul de cord, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral, conform Good Housekeeping.

Oamenii pot alege să excludă sodiul din dietă ca urmare a unei afecțiuni cronice sau pentru a-și menține o stare de sănătate bună. Sodiul este frecvent adăugat la multe alimente, adesea sub formă de sare de masă. Este important să consumi puțină sare în dieta ta, deoarece acest mineral are un rol semnificativ în multe procese ale corpului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Totodată, consumul excesiv de sodiu poate fi dăunător. Poate provoca hipertensiune arterială și probleme de sănătate asociate. Dacă alegi să urmezi o dietă cu un conținut scăzut de sodiu, aceasta îți poate aduce mai multe beneficii pentru sănătate: tensiune arterială echilibrată, îmbunătățirea sănătății creierului, funcționarea sănătoasă a rinichilor și reducerea riscului de dezvoltare a unei afecțiuni cardiovasculare.

De asemenea, poate fi util să afli care sunt tipurile de sare și ce efecte pot avea asupra sănătății tale. Printre acestea se numără: sarea de masă, sarea de mare, sarea Kosher și sarea roz de Himalaya.

Reclamă

Legume și fructe

Legumele congelate pot fi adăugate la o dietă săracă în sodiu dacă nu sunt preparate cu un sos sărat. În cazul fructelor la conserve, se adaugă rareori sare. Însă, poate fi mai sigur să cauți expresia ,,fără sare adăugată” pe etichete. Unele dintre cele mai bune alegeri includ: struguri, mere, cartofi, căpșuni, sparanghel, ciuperci, mango, pepene verde, spanac și portocale.

Produsele lactate

Multe produse lactate au un conținut bogat de: magneziu, potasiu și calciu. Acești nutrienți susțin o tensiune arterială sănătoasă. Anumite produse lactate, cum ar fi brânzeturile, pot fi încărcate cu sodiu. Din fericire, există produse lactate gustoase, care au un conținut scăzut de sodiu și mulți nutrienți în conținut: lapte, iaurt, kefir, brânză elvețiană și unt nesărat.

Cereale

Printre aceste alimente cu un conținut redus de sodiu sunt cerealele. Acestea pot fi hrănitoare, atât timp cât nu sunt preparate cu sare adăugată sau orice ingrediente sărate, cum ar fi sosul de soia. Majoritatea cerealelor pot fi părți importante ale unei diete cu un conținut scăzut de sodiu. Printre alegerile bogate în nutrienți pot fi incluse: ovăzul, quinoa, sorgul, orezul brun și pastele din cereale integrale, potrivit EatingWell.

Reclamă

Produsele bogate în proteine

Proteinele au un rol important în organism, iar multe surse de proteine în mod natural, nu conțin sodiu. Carnea afumată, curată și conservată este de obicei plină de sare sau ingrediente care au în compoziție sodiu. Printre principalele surse de proteine, pe care le poți consuma, se numără: bucățile proaspete de pui, peștele, carnea de porc, carnea de vită, ouăle, fasolea uscată, hummusul, nucile și alunele nesărate.

Produse care conțin grăsimi sănătoase

O parte din produsele care conțin grăsimi sănătoase pot fi alimente cu un conținut redus de sodiu. Grăsimile sănătoase reprezintă o parte importantă a unei diete sănătoase. Anumite produse pot fi încărcate cu antioxidanți și vitamine, cum este vitamina E. Câteva surse importante de grăsimi sănătoase, fără sodiu pot fi: uleiul de măsline, uleiul de avocado, avocado, peștele gras (cum ar fi somonul, tonul și sardinele), semințele de chia, semințele de in, semințele de cânepă și nuci nesărate (migdale, caju, fistic și arahide).

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
6 fructe uscate bogate în proteine. Cum îți pot completa dieta
6 fructe uscate bogate în proteine. Cum îți pot completa dieta
6 fructe uscate bogate în proteine. Cum îți pot completa dieta
Alimente cu proprietăți antiinflamatoare. Conținutul acestora poate preveni simptomele
Alimente cu proprietăți antiinflamatoare. Conținutul acestora poate preveni simptomele
Alimente cu proprietăți antiinflamatoare. Conținutul acestora poate preveni simptomele
Reclamă
PARTENERI
icon