Ce este cuperoza. Cauze și metode de tratament

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 27 iulie 2023, 07:41

Cuperoza reprezintă o boală cronică inflamatorie a pielii, cunoscută și sub numele de rozacee. În general, afectează persoanele care au pielea de culoare deschisă și are mai multe subtipuri. Află ce este cuperoza și cum se poate trata.

Reclamă

Termenul de cuperoză se folosește deseori pentru a face referire la aspectul inflamat și culoarea roșie a pielii. Iar pielea cuperozică este o piele predispusă să dezvolte erupții de rozacee. În funcție de simptomele fiecărei pieli cuperozice, se poate stabili tratamentul.

Ce este cuperoza

Pielea cuperozică se poate manifesta la oricine, însă apare cel mai adesea la femeile care trec de vârsta de 30 de ani și au pielea albă, părul blond și ochii albaștri. Aceasta poate include simptome ca: înroșirea feței sau înroșirea centrului feței; vase de sânge vizibile; piele sensibilă; piele care ustură și arde; formarea de coșuri și pustule care pot conține puroi; îngroșarea pielii, în special în jurul nasului; mărirea nasului; ochi iritați, uscați și umflați.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cauzele cuperozei nu sunt clare. Se crede că anumiți factori au un rol în dezvoltarea acesteia: reacțiile sistemului imunitar, factorii de mediu, genetica, expunerea la anumite microorganisme și disfuncțiile nervilor, care controlează vasele de sânge.

Expunerea la următorii factori poate cauza erupții de rozacee: mâncarea picantă, alcoolul, băuturile fierbinți, temperaturile extreme, razele ultraviolete, expunerea la vânt, emoțiile puternice, exercițiile, unele produse cosmetice, medicamentele care dilată vasele de sânge și alimentele care conțin cinamaldehidă, cum ar fi ciocolata, scorțișoara, roșiile și citricele.

Reclamă

Cum se tratează cuperoza

Dacă vrei să știi ce este cuperoza, află că există patru tipuri: rozaceea eritematotelangiectatică, rozaceea papulo-pustuloasă, rozacee Rhinophyma și rozacee oculară. La momentul actual, nu există un tratament care să vindece complet rozaceea. Prin urmare, tratamentele se concentrează pe gestionarea simptomelor.

Dacă observi simptome, este indicat să mergi la medic. Medicul poate decide dacă te confrunți cu o formă de cuperoză sau suferi de o altă afecțiune cu manifestări asemănătoare, cum ar fi eczema și lupusul.

De asemenea, poate fi util să o diferențiezi de acneea hormonală. Acneea hormonală poate avea simptome asemănătoare. Aceasta se caracterizează prin: inflamație, sensibilitate, erupții în zonele obrajilor și ale maxilarului, puncte albe, puncte negre, chisturi și piele uleioasă.

Reclamă

Folosește creme și geluri pentru pielea cuperozică

Odată ce afli ce este cuperoza, poți folosi produse specifice pentru a o trata. În cazurile ușoare sau moderate se recomandă creme și geluri ce conțin substanțe ca: acid azelaic, brimonidină și metronidazol. Brimonidinele reduc roșeața deoarece determină contracția vaselor de sânge de pe față. Acidul azelaic și metronidazolul au proprietăți antimicrobiene care ajută la gestionarea acneei.

Aplică medicamente pentru acnee

În unele cazuri, medicul poate recomanda medicamente pentru acnee și antibiotice orale. Antibioticele orale pot ajuta la gestionarea acneei. Acestea distrug bacteriile care trăiesc pe piele și reduc inflamația. Printre cele mai des folosite se numără substanțe ca: isotretinoin, minociclină, clindamicină, doxiciclină, eritromicină și claritromicină, conform Healthline.

Evită factorii declanșatori

Odată ce știi ce este cuperoza, gândește-te că anumiți factori declanșatori pot cauza erupții de rozacee. Dacă îi eviți, poți susține diminuarea simptomelor. Printre cei mai întâlniți factori declanșatori se numără: mâncarea picantă, razele ultraviolete și alcoolul, în special vinul roșu.

Aplică miere de Kanuka

Mierea are efecte antiinflamatoare care pot ajuta la gestionarea simptomelor rozaceei atunci când o aplici local. Mierea de kanuka ar putea ameliora în mod vizibil o bună parte din simptomele cauzate de cuperoză. 

Încearcă terapia cu lumină pulsată

Când ai aflat ce este cuperoza, poți încerca terapia cu lumină pulsată. Este formă de terapie cu laser care folosește căldura de la fasciculele de lumină pentru a micșora vasele de sânge. Majoritatea oamenilor obțin rezultate care durează în 3 și 5 ani. Poate avea efecte adverse ușoare, cum ar fi: pierderea culorii pielii, roșeață temporară și vânătăi.

De obicei, aceasta se efectuează cu laser vascular, potrivit Ribe Clinic. Tratamentul se aplică mai ales în cazul cuperozei, care apare pe față.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Proprietățile medicinale ale mesteacănului. La ce se folosesc
Proprietățile medicinale ale mesteacănului. La ce se folosesc
Proprietățile medicinale ale mesteacănului. La ce se folosesc
Proprietățile medicinale ale ceaiului de coacăze. Cum îți poate sprijini sănătatea generală
Proprietățile medicinale ale ceaiului de coacăze. Cum îți poate sprijini sănătatea generală
Proprietățile medicinale ale ceaiului de coacăze. Cum îți poate sprijini sănătatea generală
Alimente cu proprietăți antiinflamatoare. Conținutul acestora poate preveni simptomele
Alimente cu proprietăți antiinflamatoare. Conținutul acestora poate preveni simptomele
Alimente cu proprietăți antiinflamatoare. Conținutul acestora poate preveni simptomele
Reclamă
PARTENERI
icon