Antena

Tipuri de sare și efectele lor asupra sănătății

MediCOOL.ro
MediCOOL.ro
Publicat: 25 iunie 2023, 07:58

Sarea, cunoscută și sub numele de clorură de sodiu, conține aproximativ 40% sodiu și 60% clorură. Aromează alimentele și este folosită ca liant și stabilizator. Este, de asemenea, un conservant alimentar, deoarece bacteriile nu se pot dezvolta în prezența unei cantități mari de sare. Există mai multe tipuri de sare. Află care sunt efectele lor asupra sănătății.

Reclamă

Corpul uman are nevoie de o cantitate mică de sodiu pentru a conduce impulsurile nervoase, a contracta și a relaxa mușchii și pentru a menține echilibrul adecvat de apă și minerale. Se estimează că avem nevoie de aproximativ 500 mg de sodiu zilnic pentru aceste funcții vitale. Dar prea mult sodiu în dietă poate duce la hipertensiune arterială, boli de inimă și accident vascular cerebral. De asemenea, o cantitate mare de sare poate provoca pierderi de calciu.

Cantităţi recomandate de sare pentru organismul uman

Specialiştii dieteticieni din SUA afirmă că nu există suficiente date pentru a stabili o doză alimentară recomandată sau un nivel toxic pentru sodiu. Din acest motiv, nu a fost stabilit un nivel de aport superior tolerabil.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Liniile directoare pentru aportul adecvat de sodiu au fost stabilite pe baza celor mai scăzute niveluri de aport de sodiu utilizate în studiile controlate care nu au arătat o deficiență, dar care au permis și un aport adecvat de alimente hrănitoare ce conțin în mod natural sodiu. Pentru bărbații și femeile cu vârsta de 14 ani și pentru femeile însărcinate, aportul tolerabil recomandat este de 1.500 de miligrame pe zi.

De asemenea, a fost stabilit un aport de reducere a riscului de boli cronice, pe baza datelor privind beneficiul unui aport redus de sodiu asupra riscului de boli cardiovasculare și hipertensiune arterială. Reducerea aportului de sodiu poate scădea riscul de boli cronice. Acest aport recomandat constă în 2.300 de miligrame pe zi/cantitate maximă de consumat pentru reducerea bolilor cronice pentru bărbați și femei cu vârsta de 14 ani+ și pentru femeile însărcinate.

Reclamă

Doctorul Mihail Pautov și invitații au vorbit despre sare, beficiile acesteia și cum trebuie consumată. Află mai multe din video de mai jos.

Conținutul de sodiu din diferite tipuri de sare

Sărurile măcinate fin sunt dense, așa că tind să conțină mai mult sodiu decât sărurile grosiere. Conținutul de sodiu poate varia însă foarte mult între mărci, deci verifică eticheta cu informații nutriționale pentru a afla cantitățile exacte.

Cantitate aproximativă de sodiu într-o linguriță, în funcţie de tipul de sare:

Reclamă
  • Sare de masă iodată, fină 2.300 mg;
  • Sare Kosher grosieră 1.920 mg;
  • Sare Kosher fină 1.120 mg;
  • Sare de mare, grosieră 1.560 mg;
  • Sare de mare, fină 2.120 mg;
  • Sare roz (Himalaya) 2.200 mg;
  • Sare neagră 1.150-2.200 mg;
  • Sare de potasiu (inlocuitor de sare) 0 mg (contine 2.760-3.180 mg potasiu).

Cum afectează sănătatea cantitatea de sodiu consumată

La majoritatea oamenilor, rinichii au probleme să țină pasul cu excesul de sodiu din sânge. Pe măsură ce sodiul se acumulează, organismul reține apă pentru a dilua sodiul. Aceasta crește atât cantitatea de lichid din jurul celulelor, cât și volumul de sânge din fluxul sanguin. Volumul sanguin crescut înseamnă mai mult efort pentru inimă și mai multă presiune asupra vaselor de sânge.

În timp, munca și presiunea suplimentară pot rigidiza vasele de sânge, ducând la hipertensiune arterială, atac de cord și accident vascular cerebral. De asemenea, poate duce la insuficiență cardiacă. Există unele date ştiinţifice care demonstrează că prea multă sare poate afecta inima, aorta și rinichii fără a crește tensiunea arterială și că poate fi dăunătoare și pentru oase.

Diferența dintre tipuri de sare naturală și sarea de masă

Sarea este recoltată din minele de sare sau din evaporarea apei oceanului. Toate tipurile de sare sunt fabricate din clorură de sodiu, iar conținutul de nutrienți variază minim. Deși sărurile mai puțin procesate conțin cantități mici de minerale, cantitatea nu este suficientă pentru a oferi beneficii nutriționale substanțiale organismului. Diferite săruri sunt alese în principal pentru aromă.

Sarea de masă

Cea mai utilizată, sarea de masă, este extrasă din zăcămintele de sare subterane. Este intens procesată pentru a elimina impuritățile, dar în acest proces se pot elimina și urmele de minerale. Se macină apoi foarte fin. Iodul, un oligomineral, a fost adăugat la sare în 1924 pentru a preveni gușa și hipotiroidismul, afecțiuni medicale cauzate de deficiența de iod. Sarea de masă conține, de asemenea un agent antiaglomerant, cum ar fi silicatul de calciu.

Sarea Kosher

Sarea Kosher este o sare cu granulație grosieră renumită pentru utilizarea sa în prepararea tradițională a alimentelor Kosher. Sarea kosher nu conține de obicei iod, dar poate avea în compoziție un agent antiaglomerant.

Sarea de mare

Sarea de mare este produsă prin evaporarea apei din ocean sau mare. De asemenea, este compusă în mare parte din clorură de sodiu, dar uneori conține cantități mici de minerale precum potasiu, zinc și fier, în funcție de locul din care a fost recoltată. Deoarece nu este foarte rafinată și măcinată ca sarea de masă, poate părea mai grosieră și mai închisă, având o culoare neuniformă, indicând impuritățile și substanțele nutritive rămase. Din păcate, unele dintre aceste impurități pot conține metale găsite în ocean, cum ar fi plumbul.

Sarea roz de Himalaya

Sarea roz de Himalaya este recoltată din minele din Pakistan. Nuanța sa roz provine din cantități mici de oxid de fier. Similară cu sarea de mare, este mai puțin procesată și rafinată și, prin urmare, cristalele par mai mari și conțin cantități mici de minerale, inclusiv fier, calciu, potasiu și magneziu.

Granulele de sare mai mari și mai grosiere nu se dizolvă la fel de ușor sau uniform la gătit, dar oferă o explozie de aromă. Cel mai bine se folosesc presărate pe carne și legume înainte de gătit sau imediat după. Ele nu trebuie folosite în rețetele de copt.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce proprietăți are sarea de mare. Cum îți influențează organismul
Ce proprietăți are sarea de mare. Cum îți influențează organismul
Ce proprietăți are sarea de mare. Cum îți influențează organismul
Câtă sare poți consuma pe zi și cum să reduci cantitatea
Câtă sare poți consuma pe zi și cum să reduci cantitatea
Câtă sare poți consuma pe zi și cum să reduci cantitatea
Cum te poate ajuta sarea roz de Himalaya. De ce diferă de sarea obișnuită
Cum te poate ajuta sarea roz de Himalaya. De ce diferă de sarea obișnuită
Cum te poate ajuta sarea roz de Himalaya. De ce diferă de sarea obișnuită
Reclamă
PARTENERI
icon