Alimente care te fac să iei în greutate. Ele îți pot adăuga kilograme în plus, fără să vrei

Publicat: 12 decembrie 2023, 07:27 / Actualizat: 12 decembrie 2023, 9:56

Când vrei să ajungi la o greutate optimă, dieta are un rol important. Anumite alimente și băuturi, mai ales cele procesate sau care conțin zaharuri adăugate, te pot face să acumulezi kilograme în plus, dacă le consumi în exces. Citește despre alimente care te fac să iei în greutate.

Atunci când vrei să slăbești, acest proces poate fi influențat de mai mulți factori. Printre cei mai importanți factori se regăsește alimentația. Produsele procesate, cu un conținut ridicat de: calorii, zaharuri adăugate, grăsimi și sare, te pot face să depozitezi o grăsime corporală nedorită.

Alimente care te fac să iei în greutate

Consumul excesiv al oricărui aliment te poate face să câștigi în greutate, conform AARP. Însă, alimentele care sunt bogate în grăsimi saturate, cum ar fi cele obținute prin prăjit, ajung direct în țesutul adipos din corp.

Totuși, chiar și alimentele care conțin un aport ridicat de substanțe care te pot face să acumulezi kilograme în plus, pot fi adăugate câteodată în alimentație, dacă ai grijă să le consumi în cantități moderate.

Mâncare fast food

Mulți oameni aleg să consume mâncare fast food deoarece o consideră o alternativă convenabilă, care îi ajută să salveze timp. În același timp, majoritatea produselor fast food sunt foarte procesate și oferă un conținut bogat în: calorii, grăsimi, sodiu și zahăr adăugat.

Consumul frecvent de produse fast food poate afecta sănătatea la nivelul: ficatului, pancreasului și plămânilor. Pe lângă aceasta, pot crește riscul de a dezvolta cancer la sân.

Băuturi carbogazoase

Băuturile carbogazoase sunt bogate în calorii și zahăr adăugat, dar le lipsesc substanțe nutritive esențiale, cum ar fi: vitamine, minerale, fibre și antioxidanți. Acestea reprezintă unul dintre aceste alimente care te fac să iei în greutate. În plus, consumul de băuturi carbogazoase se asociază cu un risc mai ridicat de a dezvolta afecțiuni, precum: diabet de tip 2, boli de inimă și unele tipuri de cancer.

Cafea îndulcită cu zahăr

Cafeaua poate fi o băutură foarte nutritivă datorită concentrațiilor ridicate de antioxidanți. Dacă le îndulcești cu sirop sau zahăr, cafeaua și băuturile pe bază de cafea, pot conține la fel de mult zahăr ca sifonul. Astfel, pot favoriza adăugarea unor kilograme nedorite.

Pește prăjit

Prăjirea adaugă calorii și grăsimi nesănătoase, chiar și în cazul unor alimente care în mod normal asigură o dietă sănătoasă. Peștele prăjit este unul dintre aceste alimente care te fac să iei în greutate. Pentru a evita prăjirea, poți încerca să-l coci, să-l fierbi sau să-l frigi pe grătar.

Înghețată

Majoritatea sortimentelor de înghețată care se găsesc în comerț conțin concentrații ridicate de grăsimi și zaharuri, potrivit Healthline. În plus, se consumă frecvent ca desert, de aceea poate adăuga multe calorii în plus mesei, chiar dacă ai deja senzație de sațietate.

Cartofi prăjiți și chipsuri

Majoritatea cartofilor prăjiți oferă un conținut ridicat de sare și grăsime. În plus, aceștia se servesc frecvent împreună cu alte alimente bogate în calorii, cum ar fi burgeri sau pește prăjit. De asemenea, sosurile adăugate, precum ketchupul sau maioneza, pot fi bogate în: sare, zahăr și grăsimi.

Dulciuri

Dulciurile, cum sunt: ciocolata, gogoșile și biscuiții, au concentrații ridicate de: făină rafinată, zaharuri și grăsimi. Conțin multe calorii, iar din acest motiv reprezintă alimente care te fac să iei în greutate. În plus, cerealele dulci pentru micul dejun pot fi la fel de dăunătoare.

Pizza

Majoritatea rețetelor de pizza se caracterizează printr-un conținut bogat în: grăsimi, carbohidrați rafinați și calorii. Unele sortimente se prepară cu cantități mari de brânză și carne procesată care au fost afumate sau sărate. De asemenea, un aport ridicat de carne procesată se asociază cu un risc crescut de a dezvolta: obezitate, boli de inimă și anumite tipuri de cancer.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
PARTENERI