Alimentul care crește riscul de diabet dacă e consumat mai mult de o dată pe săptămână

Publicat: 27 noiembrie 2023, 08:55

Consumul a două sau mai multe porții de carne roșie pe săptămână poate duce la apariția diabetului zaharat de tip 2, semnalează un nou studiu. Riscul crește direct proporțional cu numărul porțiilor, iar carnea roșie procesată este și mai periculoasă. Află care este cantitatea maximă de carne roșie recomandată de specialiști.

Persoanele care mănâncă în mod regulat carne roșie, chiar și neprocesată, sunt mai expuse riscului de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, potrivit unui nou studiu condus de cercetători de la Harvard T.H. Chan School of Public Health. Carnea roșie procesată crește și mai mult riscul de diabet. Exemple de carne roșie procesată sunt:

  • salamurile;
  • cârnații;
  • șunca;
  • baconul;
  • pastrama.

„Concluziile noastre susțin cu tărie ghidurile alimentare care recomandă limitarea consumului de carne roșie, iar acest lucru se aplică atât pentru carnea roșie procesată, cât și pentru cea neprocesată”, a declarat unul dintre autorii studiului, Xiao Gu, cercetător în Departamentul de Nutriție al Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Carnea roșie include:

  • carnea de vită;
  • carnea de porc;
  • carnea de miel și oaie;
  • carnea de capră;
  • carnea de vânat.

Deși nu este prima cercetare care a găsit o legătură între consumul de carne roșie și riscul de diabet, studiul Harvard a analizat cel mai mare număr de cazuri de diabet zaharat de tip 2 și a urmărit evoluția stării de sănătate a participanților pe o perioadă foarte îndelungată, ceea ce adaugă o certitudine mai mare cu privire la asociere. 

  • Cercetătorii au analizat datele medicale a aproape 217.000 de persoane;
  • Obiceiurile alimentare ale acestora au fost evaluate cu ajutorul unor chestionare detaliate completate la un interval de 2-4 ani, timp de aproape 36 de ani;
  • Pe durata studiului, mai mult de 22.000 de participanți au dezvoltat diabet de tip 2. 

Cantitatea maximă recomandată de carne roșie

Cercetătorii au concluzionat că riscul de diabet este direct proporțional cu numărul porțiilor de carne roșie consumat, astfel:

Participanții la studiu care au mâncat cea mai mare cantitate – echivalentul a două porții sau 170 de grame pe zi – au avut un risc cu 62% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, în comparație cu cei care au consumat cea mai redusă cantitate, adică două porții pe săptămână;

Fiecare porție suplimentară zilnică de carne roșie procesată a fost asociată cu un risc cu 46% mai mare de diabet, iar fiecare porție zilnică suplimentară de carne roșie neprocesată a fost asociată cu un risc cu 24% mai mare, arată studiul publicat în The American Journal of Clinical Nutrition.

De câte ori pe săptămână ne recomandă specialiștii să consumăm carne roșie? „Luând în calcul rezultatele noastre și ale cercetărilor anterioare, limitarea consumului la aproximativ o porție de carne roșie pe săptămână ar fi rezonabilă pentru cei care doresc să-și mențină sănătatea și starea de bine”, a spus autorul principal al studiului, profesorul de epidemiologie și nutriție Walter Willett. 

Cum poate duce carnea roșie la diabet

Grăsimile saturate scad sensibilitatea celulelor la insulină în cazul adulților supraponderali și obezi, au arătat cercetările anterioare. În studii pe animale de laborator, nivelurile ridicate de sodiu și conservanți precum nitrații și nitriții, care se găsesc în carnea conservată sau procesată, au crescut inflamația în corp și au afectat celulele pancreatice care produc insulina. 

Un alt mecanism prin care carnea roșie crește riscul de diabet este legat de conținutul bogat într-un tip de fier numit heme, despre care cercetătorii cred că poate afecta producția de insulină.

Studiul publicat recent, la fel ca cele anterioare, arată o asociere între consumul de carne roșie și riscul de diabet, dar nu a stabilit o legătură directă de cauzalitate între cele două. 

Alimentele sănătoase care pot înlocui carnea roșie

Schimbările mici în alimentație pot avea un impact semnificativ asupra sănătății, astfel că înlocuirea unei singure porții de carne roșie cu surse sănătoase de proteine poate reduce riscul de diabet de tip 2. Astfel de surse sunt alimentele de origine vegetală, dar și unele de origine animală:

  • fructele nucifere (nuci, alune, migdale, etc.);
  • leguminoasele (linte, năut, fasole, mazăre);
  • semințele (de floarea-soarelui, dovleac, susan, in, etc.);
  • unele legume (spanac, broccoli, porumb, anghinare);
  • cerealele integrale;
  • lactatele, în cantitate moderată.

Înlocuirea unei porții de carne roșie cu nucifere și legume a fost asociată cu un risc cu 30% mai mic de diabet de tip 2, iar înlocuirea cu produse lactate a redus cu 22% riscul de îmbolnăvire. 

În plus față de beneficiile pentru sănătate, consumul de proteine vegetale în detrimentul celor animale ar contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a schimbărilor climatice, conform cercetătorilor.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Un studiu a evaluat efectele administrării lor în organism
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Un studiu a evaluat efectele administrării lor în organism
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
PARTENERI