Alimente bogate în zinc. Rolul acestui mineral în organism

Publicat: 13 aprilie 2024, 08:22

Zincul este un mineral esențial pentru sănătatea corpului uman deoarece are un rol major pentru îndeplinerea unei serii de funcții importante, inclusiv pentru susținerea imunității și sistemului osos. Pentru a-ți menține sănătatea, se recomandă să-ți asiguri zilnic un aport optim al acestui nutrient. Citește despre alimente bogate în zinc.

Zincul se poate obține cu ușurință prin intermediul alimentației, iar în unele cazuri poate fi utilă administrarea de suplimente, la recomandarea medicului. Cu ajutorul unei diete echilibrate și diversificate, îl poți asimila în cantități optime.

Alimente bogate în zinc

Marea majoritate a persoanelor obțin cantitatea recomandată de zinc din alimente. Însă, o parte din populație poate avea probleme în ce privește asimilarea acestui nutrient. În această categorie, pot intra persoanele cu afecțiuni digestive, cele care urmează diete vegetariene sau vegane, femeile însărcinate sau cele care alăptează.

Ai la dispoziție o serie de alimente care conțin concentrații ridicate de zinc și care pot fi adăugate ușor în alimentație. În general, pot fi preparate rapid și ușor acasă. Dacă în urma unor investigații reiese că ai o deficiență de zinc pe care o ameliorezi cu mare dificultate, se recomandă să ceri sfatul unui medic sau al unui nutriționist.

Carne de pasăre

Produsele din carne de pasăre precum carnea de pui sau carnea de curcan asigură concentrații de zinc. În plus, pot oferi cantități mari de vitamine precum vitamina B6 și vitamina B12. Acestea pot susține metabolismul carbohidraților și producția de globule roșii în sânge, conform Health.

Semințe de dovleac

Semințele de dovleac sunt alimente bogate în zinc de origine vegetală și conțin concentrații ridicate de magneziu. La fel ca zincul, magneziul îndeplinește un rol necesar pentru mai multe reacții din organism, mai ales în ceea ce privește funcțiile cardiace și nervoase. În plus, semințele de dovleac au un profil bogat în antioxidanți precum flavonoidele și asigură vitamina E.

Produse lactate

Zincul se poate regăsi în numeroase produse lactate, inclusiv în lapte și brânză. Din acest motiv, consumul de brânză se asociază cu un risc redus de apariție a mai multor afecțiuni, precum: diabet de tip 2, insuficiență cardiacă, boli coronariene, hipertensiune arterială și accident vascular cerebral ischemic.

Leguminoase

Unele leguminoase oferă cantități ridicate de nutrienți, potrivit Forbes. Printre aceste alimente bogate în zinc se regăsesc: năutul, lintea și fasolea. Leguminoasele au un conținut foarte hrănitor și asigură o sursă bună de: fibre, proteine, carbohidrați, complex de vitamine B, fier, cupru și magneziu.

Mai mult, leguminoasele prezintă un profil redus în grăsimi și se caracterizează printr-un indice glicemic scăzut. Astfel, pot ajuta la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge, fără a provoca modificări bruște. O alimentație bogată în alimente pe bază de plante, inclusiv leguminoase, se asociază cu un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2.

Sardine

Sardinele sunt alimente bogate în zinc. Sardinele asigură o sursă bună de: acizi grași omega-3, potasiu, magneziu și taurină. Datorită profilului lor nutritiv, pot contribui la ameliorarea inflamației ușoare și pot lupta împotriva stresului oxidativ.

De asemenea, sardinele pot susține sănătatea inimii, pot oferi proprietăți antiinflamatoare și pot regla nivelurile de zahăr din sânge.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
Consumul de nuci se poate asocia cu un risc mai scăzut de demență. Un studiu recent a analizat rolul acestor alimente vegetale în dietă
Consumul de nuci se poate asocia cu un risc mai scăzut de demență. Un studiu recent a analizat rolul acestor alimente vegetale în dietă
PARTENERI