Beneficiile consumului de sardine. Cum te poate ajuta această specie de pește

Publicat: 29 decembrie 2023, 07:32

Sardinele au un profil nutritiv important, ce poate completa mai multe tipuri de diete. Acestea pot fi incluse într-o varietate de rețete culinare și pot fi consumate în diferite situații deoarece pot fi ușor depozitate în conserve. Citește despre beneficiile consumului de sardine.

Sardinele oferă un conținut bogat în substanțe nutritive, precum: vitamina B6, vitamina B12, vitamina D, vitamina E, calciu, niacină (vitamina B3), fier, proteine, potasiu, magneziu, cupru, zinc, acizi grași omega 3 și seleniu. De asemenea, conțin puține calorii, te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus și pot susține numeroase procese în organism.  

Beneficiile consumului de sardine

Sardinele pot fi ușor recunoscute datorită aromei inconfundabile. De obicei, sunt consumate la conservă. Pot fi incluse într-o serie de preparate culinare, cum ar fi: sardine la cuptor, sardine prăjite, sardine la grătar, paste de sardine, sardine cu sos de roșii sau sardine simple cu lămâie.

În general, sardinele din conserve sunt ambalate în: apă, ulei, suc de roșii sau alte lichide. Deseori, au cel mai mare termen de valabilitate dintre toate variantele în care se pot păstra.

De asemenea, sardinele conțin mai mulți acizi grași omega 3 decât suplimentele cu ulei de pește. Acestea reprezintă o variantă mai sănătoasă.

Pot menține sănătatea inimii

Acizii grași omega 3 ar putea scădea nivelurile nesănătoase de colesterol și trigliceride, fiind printre beneficiile consumului de sardine. Aceștia se regăsesc printre cele mai importante substanțe nutritive pentru menținerea sănătății inimii. În plus, pot preveni afecțiunile de la nivelul acesteia.

Pot preveni dezvoltarea tulburărilor mintale

Concentrațiile ridicate de acizi grași omega 3 din sardine pot contribui la prevenirea tulburărilor mintale, cum ar fi anxietatea și depresia. Aceste grăsimi esențiale pot îndeplini un rol major în stimularea stării de spirit și menținerea funcției sănătoase a creierului. Astfel, pot lupta împotriva depresiei.

Pot avea proprietăți antiinflamatoare

Sardinele se numără printre alimentele cu cele mai mari concentrații de acizi grași omega 3. Din acest motiv, pot fi eficiente în tratarea a numeroase afecțiuni cronice. Printre acestea se pot regăsi: artrită, infertilitate și diferite tipuri de cancer, potrivit Dr. Axe.

Pot proteja sănătatea oaselor

Beneficiile consumului de sardine pot include protejarea sănătății oaselor. Datorită conținutului de: vitamina D, calciu și fosfor, sardinele reprezintă o sursă importantă de vitamine și minerale vitale pentru susținerea unei structuri scheletice sănătoase.

Consumul de alimente bogate în calciu poate preveni pierderea mineralelor osoase. Mai mult, poate contribui la vindecarea oaselor rupte în urma rănilor. Aceste trei minerale esențiale pot contribui la reglarea metabolismului osos, un proces prin care țesutul osos matur se îndepărtează în mod natural pentru a permite formarea unui țesut osos nou.

Pot îmbunătăți funcția nervoasă

Deficiența de vitamina B12 poate slăbi funcția nervilor senzoriali și poate cauza probleme la nivelul nervilor periferici. Acestea pot provoca la rândul lor alte probleme. Îți pot scădea mobilitatea, ceea ce poate crește riscul de cădere. O porție de sardine poate asigura de trei ori mai mult decât aportul zilnic de vitamina B12, conform Nourish by WebMD.

Pot echilibra nivelurile de zahăr din sânge

Beneficiile consumului de sardine pot include conținutul bogat în grăsimi sănătoase și proteine. Ambele substanțe pot încetini absorbția zahărului în sânge. Combinarea alimentelor bogate în proteine ​​și grăsimi, cum ar fi sardinele, cu alimente cu carbohidrați, poate încetini eliberarea de glucoză în sânge. De aceea pot contribui la prevenirea creșterilor și scăderilor nivelului de zahăr din sânge.

Consumul de alimente cu grăsimi si proteine ​​esențiale are un rol major pentru persoanele care suferă de: diabet, sindrom metabolic sau alte afecțiuni asociate cu rezistența la insulină.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
PARTENERI