Alimentația are un rol important în menținerea sănătății oaselor și asigurarea unei densități optime. Consumul anumitor produse poate crește riscul de a dezvolta afecțiuni. Află ce alimente cu un impact negativ asupra densității osoase este indicat să eviți.
Pentru a menține un stil de viață sănătos, se recomandă să-ți asiguri aportul necesar zilnic de calciu, să faci exerciții cu greutăți și să ceri evaluarea periodică a unui medic. În același timp, poate fi util să excluzi din dietă mâncarea care îți poate afecta densitatea osoasă.
Alimente cu un impact negativ asupra densității osoase
Multe persoane care încearcă să se protejeze împotriva osteoporozei adaugă frecvent calciu și vitamina D în alimentație. Însă, suplimentele ar putea avea efecte negative asupra sănătății oaselor, dacă nu le consumi atunci când organismul tău chiar are nevoie de acestea.
Deși calciul și vitamina D au un rol important în susținerea sănătății oaselor, depășirea dozelor recomandate zilnic poate avea efecte dăunătoare. Necesarul de calciu și vitamina D se calculează în funcție de: vârstă, stare de sănătate și sex.
Totodată, poate fi foarte util să ai în vedere o listă cu alimentele, de care este indicat să te ferești. O parte dintre acestea pot părea inofensive, însă, în timp, îți pot afecta sănătatea generală pe termen lung, mai ales pe cea a oaselor.
Sare
De obicei, consumul ridicat de sare se asociază cu hipertensiune. Însă, se recomandă să iei în considerare efectele pe care le poate avea asupra sănătății oaselor, în special, în cazul persoanelor aflate la o vârstă mai înaintată sau care prezintă un risc crescut de a dezvolta afecțiuni, precum osteoporoza. Sare poate crește șansele de a dezvolta osteoporoză.
Uleiuri hidrogenate
Uleiurile hidrogenate sunt printre aceste alimente cu un impact negativ asupra densității osoase. Uleiurile hidrogenate reprezintă grăsimi artificiale create prin modificarea chimică a structurii uleiului vegetal în prezența hidrogenului. Acest proces distruge vitamina K naturală din uleiul vegetal, o vitamină esențială pentru susținerea oaselor puternice. Cele mai multe uleiuri hidrogenate se găsesc în gustări ambalate și în alimente prăjite, potrivit Ozark Orthopaedics.
Cofeină
Cofeina este prezentă în: cafea, băuturi, sifon, ceai, dulciuri și suplimente. Cofeina contribuie la pierderea de calciu și scade absorbția acestuia, ceea ce influențează în mod negativ sănătatea oaselor. În acest caz, consumul moderat poate fi sigur, fără a fi nevoie să o excluzi complet din dietă. Dacă simți nevoia să bei ceva cald, poți încerca cafea decofeinizată sau un ceai fără cofeină.
Cofeina poate interfera cu absorbția vitaminei D în organism și poate mări pierderea de calciu prin urină. În plus, consumul de sifon se asociază cu o densitate minerală osoasă semnificativ mai scăzută.
De asemenea, consumă ceai negru în cantități moderate. Acesta are concentrații ridicate de cofeină, de aceea poate înlocui cafeaua.
Alcool
Printre aceste alimente cu un impact negativ asupra densității osoase se regăsește alcoolul. Un consum ridicat de alcool poate modifica capacitatea organismului de a absorbi nutrienți importanți și benefici pentru sănătatea oaselor, precum: calciu, vitamina D și magneziu. Alcoolul încetinește ciclul de remodelare osoasă și perturbă nivelul hormonilor. Dacă vrei să-l consumi, se recomandă să nu bei mai mult de o băutură pe zi.
Persoanele aflate la o vârstă mai înaintată și cele expuse riscului de rupere a oaselor ar trebui să fie foarte precaute. Dacă bei prea mult alcool, crește în mod semnificativ riscul de a cădea, a te răni sau a fractura un os, conform Huffpost.
Tărâțe de grâu
Tărâțele de grâu pot avea un efect negativ asupra sănătății oaselor. Acestea conțin niveluri ridicate de fitați, care pot împiedica absorbția de calciu. Multe persoane consumă tărâțe de grâu deoarece au concentrații ridicate de fibre alimentare. Fitații sunt un tip de antinutrient care se găsește în mod natural în plante. Aceștia reduc absorbția nutrienților în organism.
Deși tărâțele de grâu se numără printre aceste alimente cu un impact negativ asupra densității osoase, nu este nevoie să le elimini complet din dietă. Însă, înțelegerea acțiunii acestora poate ajuta la suplimentarea alimentației cu alte alimente bogate în calciu.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.