Antena

Alimentația pentru anemie. Ce alimente trebuie să conțină o dietă corectă

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 25 septembrie 2024, 07:49

Anemia prin carență de fier sau feriprivă este o afecțiune foarte răspândită, în special la femeile aflate la vârstă fertilă, copii, vegani și vegetarieni. Alimentația este esențială pentru creșterea aportului de fier și tratarea anemiei. Citește în continuare despre alimentația pentru anemie: ce să incluzi în dietă, dar și ce să eviți. 

Reclamă

Anemia este cea mai frecventă boală hematologică, iar dieta ocupă un rol important atât pentru prevenirea, cât și pentru tratarea ei. Există mai multe tipuri de anemie, iar cele mai multe sunt legate direct de anumite deficiențe nutriționale, în special de fier, vitamina B12 și acid folic.

Anemia prin deficit de fier, cunoscută și ca anemie feriprivă, este cea mai întâlnită formă de anemie la nivel global. Ea afectează în special copiii de vârste mici, femeile însărcinate, adolescentele, femeile de vârstă fertilă, veganii și vegetarienii. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este anemia și care sunt cauzele ei

Globulele roșii transportă hemoglobina, o proteină care se atașează de oxigen în plămâni și îl duce la țesuturile din întregul corpul. Anemia apare atunci când nu ai suficiente globule roșii sau când acestea nu funcționează corespunzător, conform Societății Americane de Hematologie

Fierul este componenta principală a hemoglobinei. Dacă în organism nu există suficient fier, producția de hemoglobină scade, iar globule roșii care se formează vor fi mici și slab funcționale. Cauzele anemiei feriprive pot fi:

Reclamă
  • aportul insuficient de fier din alimentație;
  • sângerări precum cele care apar în gastrită, esofagită, ulcer sau hemoroizi;
  • creșterea necesarului în perioada sarcinii și postpartum;
  • problemele de absorbție precum boala celiacă, boala Crohn, colita ulcerativă sau intervențiile gastrice. 

În alte cazuri, globulele roșii devin anormal de mari și nu funcționează corect din cauza unui deficit de vitamina B12. Aceasta ocupă un rol major pentru maturarea globulelor roșii în măduva osoasă. Anemia pe care o provoacă se numește megaloblastică atunci când apare din cauza unui deficit de B12 din alimentație și pernicioasă dacă are drept cauză o problemă de absorbție. 

Pentru producerea de globule roșii sănătoase, ai nevoie și de un aport optim de acid folic (vitamina B9). Anemia se instalează atunci când nu consumi suficiente alimente bogate în acest nutrient sau dacă ai o tulburare de absorbție a vitaminei B9.

Alte forme de anemie, a căror cauză nu este alimentația, includ:

Reclamă
  • Anemia hemolitică, în care globulele roșii sunt distruse din cauza unor boli autoimune, infecții virale sau bacteriene, anomalii congenitale, medicamente, cancere de sânge, etc.;
  • Anemia aplastică, în care măduva osoasă nu produce suficiente celule sangvine;
  • Anemia falciformă sau siclemia, în care globulele roșii au o formă anormală din cauza unei mutații genetice.

Alimentația corectă a celor care suferă de anemie feriprivă

În formele ușoare și moderate de anemie feriprivă, creșterea aportului de fier din alimentație poate ajuta la corectarea deficitului și la refacerea rezervelor din organism. Dacă anemia devine severă sau ai probleme de absorbție a fierului, pot fi necesare suplimente alimentare și alte intervenții medicale.

Acest mineral este disponibil în alimente sub două forme:

Fier hemic

Acest tip de fier se găsește în alimentele de origine animală și se absoarbe ușor în organismul uman. Alimentația pentru anemie trebuie să includă:

  • carnea roșie: vită, porc, miel și în special organele acestora, precum ficatul;
  • carnea albă, în special cea provenită de la păsări crescute la ferme tradiționale;
  • peștele; 
  • fructele de mare: scoici, midii, stridii, creveți;
  • gălbenușul de ou.

Fier non-hemic

Acest tip de fier se găsește în alimentele vegetale și se asimilează mai greu, dar este util. Vegetarienii și veganii au nevoie de 1,8 ori mai mult fier decât non-vegetarienii, deoarece forma vegetală de fier se absoarbe mai greu. 

Absorbția fierului non-hemic poate fi îmbunătățită dacă se consumă împreună cu vitamina C din citrice, roșii, fructe de pădure sau din alte surse. 

Cele mai bune surse vegetale de fier sunt, conform Gastrointestinal Society:

  • legumele cu frunze verzi: spanac, broccoli, varza Kale, varza Collard;
  • leguminoasele: linte, fasole, năut;
  • cereale integrale: teff (mei etiopian), amarant, sorg, hrișcă, mălai;
  • fructele uscate: smochine, caise, curmale, etc.;
  • nucile și semințele: dovleac, floarea-soarelui, etc.;
  • tofu, tempeh, edamame și boabe de soia;
  • melasa neagră.

Există alimente interzise în anemie?

Anumite alimente și băuturi împiedică absorbția fierului în organism, mai ales atunci când se consumă în cantități mari sau în timpul meselor. Aceasta nu înseamnă că sunt interzise în alimentația pentru anemie, cât mai degrabă să nu le consumi în timpul meselor bogate în fier sau imediat după. 

Principalele alimente și băuturi care inhibă absorbția fierului sunt:

  • Lactatele. Calciul pe care îl conțin poate inhiba absorbția fierului, în special a celui non-hemic din surse vegetale;
  • Ceaiul, cafeaua și vinul. Aceste băuturi conțin tanini, compuși vegetali care au același efect nedorit asupra asimilării fierului. Taninuri includ și alimente precum ciocolata sau rodiile;
  • Băuturi carbogazoase. Acestea prezintă adesea fosfați și alte substanțe care pot afecta negativ absorbția fierului;
  • Alimente bogate în oxalați. Spanacul, rubarba, cartofii, sfecla și fasolea sunt astfel de alimente bogate în oxalați care scad absorbția fierului non-hemic;
  • Soia. Proteinele conținute de produsele din soia precum tofu sau laptele de soia reduc absorbția fierului în organism;
  • Alimente care conțin acid fitic. Fitații sau acidul fitic se găsesc în vegetale precum cerealele integrale, fasolea și alte leguminoase, nucile și produsele din grâu, cum ar fi pâinea. Acidul fitic se leagă de fier și împiedică absorbția acestuia.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Tipuri de apă. Prin ce se diferențiază și cum se pot filtra
Tipuri de apă. Prin ce se diferențiază și cum se pot filtra
Tipuri de apă. Prin ce se diferențiază și cum se pot filtra
Legume congelate care scad glicemia. Idei de rețete sănătoase și rapide
Legume congelate care scad glicemia. Idei de rețete sănătoase și rapide
Legume congelate care scad glicemia. Idei de rețete sănătoase și rapide
Cum alegi cele mai bune suplimente cu Omega 3. Ce să verifici pe etichetă
Cum alegi cele mai bune suplimente cu Omega 3. Ce să verifici pe etichetă
Cum alegi cele mai bune suplimente cu Omega 3. Ce să verifici pe etichetă
Reclamă
PARTENERI
icon