Semne ale deficienței de vitamina B12. Ce impact pot avea asupra sănătății

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 1 septembrie 2023, 06:50 / Actualizat: 11 septembrie 2023, 9:45

Vitamina B12 are un rol important în organism deoarece asigură funcționarea multor procese vitale. De aceea, lipsa acesteia poate avea efecte serioase asupra corpului tău. Află ce semne ale deficienței de vitamina B12 poți identifica.

Reclamă

Există câteva indicii, care îți pot sugera că suferi de o deficiență de vitamina B12. Acestea includ senzații neobișnuite și lipsa funcționării optime a anumitor organe. Lasată netrată, aceasta poate cauza probleme grave de sănătate.

Semne ale deficienței de vitamina B12

Printre cele mai evidente simptome ale unei deficiențe de vitamina B12 se regăsește vindecarea lentă a rănilor și senzația de furnicături în picioare. Vitaminele B au un rol important în asigurarea procesului de vindecare deoarece ajută la crearea globulelor roșii. Globulele roșii permit oxigenului să călătorească prin tot corpul.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Vitaminele B asigură sănătatea ochilor, mențin un sistem imunitar puternic, ajută absorbția proteinelor, susțin sinteza ADN-ului și formarea globulelor roșii. În același timp, o deficiență poate afecta vindecarea rănilor în mai multe moduri.

Vitamina B12 se obține din consumul de: ouă, carne de vită, carne de pui și brânză, fiind reabsorbită în organism prin intestin. O proteină importantă produsă de celulele stomacului numită factor intrinsec (IF) se leagă de vitamina B12. Fără IF, vitamina B12 se pierde în procesul digestiv.

Reclamă

IF nu poate fi produs în cantități semnificative dacă sistemul imunitar atacă celulele stomacului, conform DevonLive. În consecință, pot apărea simptome la nivelul picioarelor, cum ar fi furnicăturile, fiind printre principalele semne ale deficienței de vitamina B12.

În astfel de situații, se poate ca medicul să-ți prescrie să iei doze ridicate de suplimente cu vitamina B12. Dacă simptomele încep să se înrăutățească, s-ar putea să ai nevoie de injecții săptămânale cu vitamina B12. O deficiență de vitamina B12 necesită un tratament cât mai rapid deoarece poate provoca probleme neurologice severe și afecțiuni ale sângelui.

Alte simptome ale deficiențelor de vitamine includ: dificultăți cognitive, slăbiciune, oboseală, pierderea memoriei, anemie, dificultăți de mers și inflamația limbii. Deficitul de vitamina B12 se poate dezvolta lent, ceea ce face ca simptomele să apară treptat și să se intensifice în timp.

Reclamă

Ce cauzează deficiențele de vitamina B12

Deficiențele de vitamina B12 apar frecvent în cazul anumitor diete, care nu conțin vitamina B12, potrivit NHS Inform. În această categorie intră dietele vegane deoarece acestea nu includ alimente de origine animală. Din acest motiv, nu asigură aportul de vitamine necesar zilnic.

O parte din aceste semne ale deficienței de vitamina B12 pot fi cauzate de anemia pernicioasă. În cazul acestei afecțiuni, sistemul imunitar atacă celulele sănătoase din stomac, ceea ce împiedică organismul să absoarbă vitamina B12. Anemia pernicioasă este cea mai frecventă cauză a deficiențelor de vitamina B12.

Medicația poate afecta absorbția de vitamine din organism. În această situație, se pot încadra anticonvulsivante și inhibitori ai pompei de protoni (IPP).

De asemenea, utilizarea excesivă a medicamentelor pentru arsuri la stomac poate reduce producția de acid în stomac. Iar aciditatea stomacală are un rol important în absorbția vitaminei B12. În plus, o lipsă de vitamina B12 poate apărea și în urma unei intervenții chirurgicale de slăbire.

Deficiențele de vitamina B12 se pot manifesta odată cu înaintarea în vârstă. În cazul procesului de îmbătrânire, stomacul începe să secrete tot mai puțin acid clorhidric. Acesta separă vitamina B12 de proteina din alimente de care este atașată, pentru a fi asimilată în corp.

Dacă nu este tratată la timp, poate avea efecte serioase asupra organismului, precum: afecțiuni ale inimii, infertilitate temporară, probleme ale sistemului nervos, complicații la naștere sau defecte congenitale. Mai mult, adulții cu anemie severă sunt expuși riscului de a dezvolta insuficiență cardiacă. De aceea, se recomandă să fii atent la orice semne ale deficienței de vitamina B12.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Băuturi pentru memorie. Cum pot îmbunătăți această funcție a creierului
Băuturi pentru memorie. Cum pot îmbunătăți această funcție a creierului
Băuturi pentru memorie. Cum pot îmbunătăți această funcție a creierului
Beneficiile untului de cocos. Cum îți poate sprijini dieta
Beneficiile untului de cocos. Cum îți poate sprijini dieta
Beneficiile untului de cocos. Cum îți poate sprijini dieta
Băuturi pentru sănătatea ochilor. Cum îți pot îmbunătăți vederea
Băuturi pentru sănătatea ochilor. Cum îți pot îmbunătăți vederea
Băuturi pentru sănătatea ochilor. Cum îți pot îmbunătăți vederea
Reclamă
PARTENERI
icon