Febra Q este o boală infecțioasă care afectează în principal animalele domestice, dar bacteria responsabilă infectează ocazional și oamenii. Simptomele sunt asemănătoare gripei și pot varia de la ușoare la severe. Află cum se transmite febra Q, ce complicații poate provoca și care sunt opțiunile de tratament.
La momentul descoperirii acestei boli febrile, în anii 1930, cauza ei nu era cunoscută. „Q” provine de la cuvântul „query”, care se traduce prin „întrebare” în limba engleză. Ulterior, s-a descoperit că bacteria Coxiella burnetii este agentul cauzal, dar boala a rămas sub denumirea de „febră Q” .
Numeroase mamifere, păsări și căpușe sunt purtătorii naturali ai acestei bacterii. Majoritatea nu prezintă semne de boală, dar elimină agentul patogen în mediul înconjurător.
Febra Q este deseori asimptomatică și la oameni, dar există cazuri în care produce complicații grave, care pun viața în pericol.
Cum se transmite febra Q
De obicei, febra Q se răspândește la oameni prin inhalarea particulelor de praf contaminate cu bacterii din urina sau fecalele unui animal infectat, în special oi, capre și vite.
În cazul oilor și vitelor, bacteria care provoacă boala se poate înmulți în număr mare în uterul și ugerul femelelor, conform Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), agenție a Uniunii Europene. Astfel, oamenii pot contracta infecția prin lapte contaminat și nepasteurizat sau prin contactul cu mielul/vițelul, placenta sau lichidul amniotic din timpul nașterii.
Bacteria Coxiella burnetii este foarte rezistentă în mediul înconjurător. Ea poate supraviețui multe luni în praf sau sol uscat, de aceea infectarea este posibilă chiar și fără un contact direct cu animale. Febra Q poate fi transmisă și prin contactul cu produse agricole contaminate, cum ar fi lână, păr, paie sau fân.
Crescătorii de animale și persoanele care lucrează cu produse derivate de la acestea sunt mai expuse riscului de a contracta febra Q. Lucrătorii la ferme și abatoare, veterinarii și muncitorii în industria lânii se pot infecta mai ușor de la produsele agricole contaminate cu care intră în contact.
Ce simptome poate avea febra Q
Majoritatea persoanelor care se infectează sunt asimptomatice sau prezintă semne foarte uşoare de boală, potrivit ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor). Formele grave de febră Q sunt întâlnite foarte rar.
Perioada de incubație a acestei boli infecțioase este două-trei săptămâni. Simptomele sunt asemănătoare celor gripale:
- febră prelungită (două săptămâni sau mai mult);
- senzații de frisoane;
- oboseală;
- dureri de cap;
- dureri musculare.
În formele severe, febra Q are manifestări mai severe și un risc mai mare de complicații:
- febră ridicată;
- dureri de cap severe;
- infecții oculare (uveită, retinită, nevrită optică);
- forme de pneumonie;
- hepatită acută (de origine bacteriană, care nu este legată de virusurile A, B sau C).
Infectarea în timpul sarcinii poate afecta evoluția acesteia, indiferent dacă mama prezintă sau nu simptome. Febra Q duce uneori la naştere prematură, greutate mică la naştere sau avort.
Aproximativ 1% dintre persoanele infectate dezvoltă o formă cronică a bolii, cu simptome care persistă mai mult de şase luni. Febra Q cronică este mai gravă decât cea acută și afectează de obicei persoanele cu afecțiuni preexistente sau cu un sistem imunitar compromis, dar și femeile însărcinate. Ea poate cauza:
- endocardită (inflamație a valvelor inimii);
- forme de hepatită;
- osteomielită (infecția osului).
Cum se tratează febra Q
Endocardita afectează în special persoanele cu boli cardiace preexistente sau pe cele ce au suferit intervenţii chirurgicale de tip by-pass. Forma cronică a febrei Q necesită tratament de lungă durată și monitorizare atentă.
Formele acute ale acestei boli infecțioase răspund bine la tratamentul cu antibiotice adecvate. Acestea accelerează vindecarea și reduc riscul complicațiilor. Tetraciclinele sunt considerate cele mai eficiente pentru febra Q acută.
Tratamentul pentru forma cronică a bolii este mai complex. Ea necesită o combinație de antibiotice administrate o perioadă lungă de timp pentru a trata infecția persistentă și a preveni recidiva. Dacă boala afectează valvele inimii, poate fi necesar și un tratament chirurgical.
Cum poți preveni infectarea
Deși există un vaccin împotriva febrei Q care s-a dovedit eficient, acesta nu este disponibil pe scară largă. El se folosește limitat și în zone cu risc crescut de transmitere. Vaccinarea se recomandă doar persoanelor expuse unui pericol mai mare de infectare, cum ar fi fermierii și veterinarii.
Reducerea expunerii la bacteriile care provoacă febra Q este metoda principală de prevenție. Măsurile includ:
- Pentru lucrătorii din ferme și abatoare, purtarea unui echipament de protecție care să includă măști și mănuși;
- Curățarea și dezinfectarea frecventă a adăposturilor de animale;
- Evitarea contactului cu placenta, lichidul amniotic și alte fluide provenite de la animalele parturiente sau manipularea lor cu precauție;
- Ventilarea corespunzătoare a spațiilor pentru animale;
- Evitarea consumului de lapte nepasteurizat și a produselor preparate cu acesta.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.