Virusul Coxsackie este unul dintre cele patru tipuri de virusuri cunoscute sub numele de enterovirusuri. Acesta face parte din familia Picornaviridae și are o singură catenă de acid ribonucleic în materialul său genetic. Citește despre infecția cu virusul Coxsackie.
Subtipurile de virusuri Coxsackie pot provoca mai multe boli: boala gură-mână-picior, infecții la nivelul inimii și al mușchilor sau meningită. Denumirea de Coxsackie vine de la locul unde a apărut prima dată, orașul Coxsackie, din Statele Unite ale Americii.
Infecția cu virusul Coxsackie
De obicei, copiii sunt mai predispuși să ia virusul coxsackie, însă acesta se poate transmite oricărei persoane. Adulții prezintă un risc mai mare de a suferi de infecții la inimă din cauza sa. Pentru majoritatea adulților, riscul de complicații se menține scăzut.
Anumite categorii de persoane au șanse mai mari să ia virusul Coxsackie: persoanele cu un sistem imunitar slăbit, persoanele aflate la o vârstă mai înaintată și bolnavii de cancer sau alte boli care afectează apărarea organismului împotriva germenilor. Femeile însărcinate care se infectează cu virusul prezintă un risc mai ridicat de a pierde sarcina.
Bebelușii și copiii mici au un risc foarte mare de a contracta infecții cu virusul coxsackie. De obicei, cauzează doar febră la bebeluși. În general, cele mai multe infectări se întâmplă vara sau la începutul toamnei, conform WebMD.
Dacă nou-născuții se infectează cu virusul Coxsackie în primele 2 săptămâni de viață pot dezvolta forme severe. Acestea pot provoca insuficiență hepatică și sângerare internă, care în unele cazuri grave pot determina decesul.
Infecția cu virusul Coxsackie poate determina o serie de boli, în funcție de subtipul care infectează persoana:
- Categoria de virus de tip A cauzează boala gură-mână-picior și herpangină (răni în gât);
- Categoria de virus de tip B cauzează infecții musculare care provoacă spasme ale stomacului și mușchilor pieptului și febră;
- Alte infecții cauzate de subtipuri ale grupului A și B includ meningita (infecție a membranelor care protejează creierul și măduva spinării), miopericardita (inflamație a inimii) și encefalita (inflamația creierului).
Simptomele virusului Coxsackie și metodele de tratament
Poți lua infecția cu virusul Coxsackie dacă intri în contact cu: picături de salivă eliminate prin strănut sau tuse în aer de o persoană bolnavă, suprafețe contaminate cu virusul sau materii fecale. Simptomele virusului Coxsackie variază în funcție de subtipul de virus și de boala pe care o provoacă.
- Boala gură-mână-picior determină vezicule dureroase în gură, pe palme și pe tălpi.
- Infecțiile cardiace provoacă: dureri în piept, dificultăți de respirație și ritm cardiac anormal.
- Herpangina cauzează dureri în gât, febră mare și dureri de cap.
- Meningita se caracterizează prin simptome precum: înțepenirea gâtului, dureri de cap, vărsături și sensibilitate la lumină puternică.
- Infecțiile musculare determină perioade de spasme ascuțite între coaste și partea superioară a abdomenului, care durează între 15 și 30 de minute.
De la intrarea în contact, infecția cu virusul Coxsackie se manifestă prin simptome care se dezvoltă în aproximativ 3-6 zile. De cele mai multe ori, febra se menține 2-3 zile. Leziunile bucale tind să dureze mai mult, în jur de 7 zile. Erupțiile de pe mâini și picioare se vindecă după 10 zile. Totuși, durata simptomelor poate influențată de particularitățile individuale ale fiecărui organism.
Tratamentul pentru virusul Coxsackie este specific în funcție de simptome, potrivit MedicineNet. Acesta poate consta în administrarea de medicamente fără prescripție medicală, cum ar fi: apă de gură, spray-uri bucale, fluide medicale sau geluri cu aplicare topică.
Complicațiile destul de rare ale infecțiilor cu virus coxsackie necesită tratamente speciale individualizate. Aceste tratamente sunt deseori administrate de un medic specializat în tratarea bolilor infecțioase.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.