Antena

Ce simptome are „febra leneșului”, boala tropicală care a ajuns și în Europa

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 20 august 2024, 10:27

Febra Oropouche, cunoscută și ca „febra leneșului”, este o boală tropicală semnalată recent și în Europa. Informațiile despre această infecție virală sunt foarte limitate, motiv pentru care specialiștii o consideră o amenințare misterioasă. Află cum se transmite și ce simptome are „febra leneșului”. 

Reclamă

După alertele globale care vizează mpox, gripa aviară și chiar ciuma bubonică, organizațiile de sănătate vorbesc despre o nouă amenințare. Un virus tropical numit Oropouche se răspândește la o scară fără precedent în America de Sud și a ajuns inclusiv în câteva țări europene. Spania, Italia și Germania au raportat mai multe cazuri de îmbolnăviri la persoane care au călătorit în Cuba și Brazilia. Peru, Bolivia și Columbia sunt alte țări care au înregistrat infectări.

Ce simptome are „febra leneșului”

Deși mai puțin cunoscut, virusul Oropouche nu este nou. El a fost detectat pentru prima dată în satul Oropouche, din Trinidad și Tobago, în 1955. De atunci, a avut o circulație limitată la câteva zone din America de Sud.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Purtătorul acestui virus este o specie de leneș cu trei degete care trăiește în pădurile tropicale din nordul Americii de Sud. De aici provine denumirea informală a infecției virale. Alte purtătoare sunt unele păsări și primate non-umane. 

De la descoperirea virusului, au fost raportate 500.000 de cazuri de febră Oropouche. Cu toate acestea, cunoștințele despre această boală sunt foarte limitate, potrivit unui articol publicat în revista The Lancet Infectious Disease cu titlul „Febra Oropouche, amenințarea misterioasă”.

Reclamă

Cum se transmite virusul Oropouche

Principalul mod de transmitere a virusului la oameni este o specie de musculițe care înțeapă (Culicoides paraensis) și care nu este prezentă în Europa. Virusul Oropouche poate fi răspândit și de o specie de țânțari (Aedes spp) care transmit mai multe boli virale: febra galbenă, Zika, febra Dengue și Chikungunya. 

Riscul de a contracta febra leneșului în Europa este foarte scăzut, în ciuda posibilei apariții a unor cazuri, transmite European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Cu toate acestea, probabilitatea de infecție poate crește în anumite circumstanțe. Persoanele care călătoresc în zone epidemice din America de Sud și Centrală au un risc moderat de infectare, dar el crește dacă vizitează regiunile cele mai afectate, cum ar fi nordul Braziliei sau Amazonul.

Deocamdată, nu există dovezi că virusul s-ar putea transmite direct de la o persoană la alta. Totuși, informațiile furnizate de ministrul brazilian al sănătății arată că transmiterea materno-fetală este posibilă, potrivit Euronews. În astfel de cazuri, virusul poate produce complicații precum pierderea sarcinii sau defecte congenitale. 

Reclamă

Brazilia a raportat un deces fetal și un avort spontan, precum și patru cazuri de nou-născuți cu microcefalie (dimensiune prea mică a capului și creierului). Alte trei decese fetale sunt investigate în prezent.

Ce simptome provoacă „febra leneșului”

Febra Oropouche are manifestări similare febrei Dengue, cu care este confundată uneori. Simptomul inițial este febră mare care se instalează brusc și poate fi însoțită de:

  • frisoane;
  • durere de cap severă;
  • dureri musculare;
  • dureri articulare;
  • dureri oculare;
  • sensibilitate la lumină;
  • senzație de amețeală;
  • senzație de greață sau vărsături.

„Febra leneșului” provoacă și o erupție cutanată care apare inițial pe trunchi și se răspândește pe brațe și picioare.

În cazuri mai rare, persoanele infectate pot experimenta și:

  • ochi roșii;
  • diaree;
  • dureri abdominale severe;
  • sângerări.

Simptomele apar de obicei în 3-10 zile de la infectarea cu virusul Oropouche și durează, în general, 2-7 zile. În până la 60% din cazuri, simptomele reapar la câteva zile sau săptămâni mai târziu, cu o intensitate similară.

Ce complicații poate cauza

În cele mai multe cazuri, „febra leneșului” evoluează fără complicații și persoanele infectate se recuperează fără probleme. Cu toate acestea, virusul poate provoca și meningită sau encefalită în unele cazuri. 

Meningita este inflamația membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării. Boala poate lăsa sechele pe termen lung sau permanente, de la leziuni neurologice, surditate și până la dureri cronice sau probleme de mers. Encefalita este inflamația creierului și poate cauza simptome neurologice severe. Ambele afecțiuni pot fi fatale. 

Până în prezent, au fost raportate două decese cauzate de virusul Oropouche. Acestea au avut loc în rândul a două femei tinere din Brazilia care nu aveau comorbidități, ceea ce sugerează că, deși rare, complicațiile pot fi grave.

Cum se tratează și cum poate fi prevenită „febra leneșului”

În prezent, nu există vaccinuri împotriva acestei infecții virale și nici medicamente specifice disponibile sau în curs de cercetare. Singurele măsuri preventive implică evitarea înțepăturilor de insecte în țările unde virusul este prezent prin:

  • utilizarea de substanțe repelente;
  • purtarea unor bluze cu mâneci lungi și a pantalonilor;
  • dormitul sub plase de țânțari tratate cu insecticid.

Totuși, aceste măsuri ar putea să nu ne protejeze foarte bine de infectare. Musculițele care transmit virusul Oropouche sunt foarte mici și pot trece prin plase. Cât despre substanțele repelente, cele uzuale ar putea să nu le afecteze. Insecticidele chimice precum deltametrina și dietiltoluamida s-au dovedit a fi eficiente în controlul acestor musculițe. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Febra Dengue: cum se transmite, cum recunoști simptomele și măsuri de prevenție
Febra Dengue: cum se transmite, cum recunoști simptomele și măsuri de prevenție
Febra Dengue: cum se transmite, cum recunoști simptomele și măsuri de prevenție
Ce este tetanosul și când trebuie să faci vaccin
Ce este tetanosul și când trebuie să faci vaccin
Ce este tetanosul și când trebuie să faci vaccin
Scabia (râia): transmitere, simptome și tratament
Scabia (râia): transmitere, simptome și tratament
Scabia (râia): transmitere, simptome și tratament
Reclamă
PARTENERI
icon