Ustensilele de culoare închisă folosite în bucătărie pot dăuna sănătății. În urma unui nou studiu, oamenii de știință au descoperit că pot elibera substanțe chimice nocive. Acestea pot crește riscul de a suferi de mai multe probleme de sănătate.
85% dintre articolele folosite la realizarea lucrării prezentau în compoziție substanțe ignifuge, inclusiv decabromodifenil eter (decaBDE). Această substanță chimică a fost interzisă de U.S. Environmental Protection Agency (EPA) din cauza asocierii sale cu cancerul.
Ustensilele de culoare închisă folosite în bucătărie pot dăuna sănătății
Lucrarea publicată în Chemosphere a testat 203 obiecte de culoare neagră pentru a vedea dacă au în compoziție compuși de brom. Aceste substanțe pot afecta sistemul endocrin și pot crește riscul de cancer, conform Adevărul.
Dacă un articol conținea peste 50 de părți per milion de brom, a fost testat pentru substanțe ignifuge bromurate și ignifuganți organofosfați. Acestea au fost asociate cu efecte dăunătoare asupra sănătății, inclusiv cu cancer și tulburări endocrine.
Produsele incluse în analiza studiului au fost: recipiente pentru mâncare la pachet, tăvi pentru mâncare fast-food, tăvi pentru sushi, jucării și ustensile de bucătărie, precum spatulele. Cele mai ridicate cantități de substanțe ignifuge au fost găsite în: tăvi pentru sushi, spatule și un colier din mărgele cu tematică.
Substanțele ignifuge bromurate și ignifuganții organofosfați se folosesc în mod obișnuit în produsele electrice și electronice în concentrații mari. Scopul lor este de a preveni sau întârzia apariția focului. Preocupările de sănătate legate de substanțele ignifuge includ: carcinogenitatea, tulburările endocrine, neurotoxicitatea și toxicitatea legată de reproducerea și dezvoltarea organismului, potrivit Chemosphere pe platforma ScienceDirect.
Substanțele chimice dăunătoare pot ajunge în mâncare
Deoarece unele substanțe chimice sunt folosite la fabricarea electronicelor, cu scopul de a reduce riscul de incendiu din cauza supraîncălzirii, este aproape imposibil să elimini complet contactul cu acestea, conform Eating Well.
Materialele plastice sunt deseori tratate cu substanțe ignifuge atunci când se utilizează în materialele din care se concep electronice. Chiar și după ce articolele se reciclează, substanțele chimice asociate cu o serie de efecte negative asupra sănătății pot rămâne în materiale în concentrații mari.
„Acest studiu evidențiază lipsa unei reglementări chimice cu privire la ceea ce intră în sistemul nostru de reciclare”, a declarat pentru publicația Health autorul principal al studiului, Megan Liu, manager de știință și politici la Toxic-Free Future. „Știm că substanțele ignifuge se scurg și copiii pun jucării în gură.”
Totuși, poți încerca să limitezi expunerea la aceste substanțe chimice dăunătoare ca să nu ajungă în mâncare. Poți începe să faci acest lucru în bucătărie. Poți evita să folosești produse care conțin bisfenol A (BPA), teflon, ftalați și acoperiri antiaderente. În schimb, le poți înlocui cu ustensile din lemn sau din oțel inoxidabil. Astfel, poți diminua contactul cu plasticul negru.
De asemenea, un alt studiu publicat în Nature a depistat 79 dintre substanțele chimice de procesare a alimentelor în organism. Sunt deseori prezente în ambalajele din plastic, de aceea este mai sănătos să optezi pentru cele din sticlă. Cele din plastic pot provoca mai multe probleme de sănătate, cum ar fi: mutații genetice, probleme endocrine și de reproducere sau cancer.