Antena

Mii de toxine din ambalajele alimentelor au fost depistate în corpul uman. Cercetătorii trag un semnal de alarmă

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 1 octombrie 2024, 12:15

Mii de toxine din ambalajele alimentelor au fost depistate în corpul uman. Cercetătorii au găsit în organismul oamenilor peste 3600 de substanțe chimice aprobate inițial ca fiind sigure pentru a intra în contact cu alimentele. Acestea provin din ambalaje, ustensile de bucătărie sau echipamente de procesare a alimentelor. Rezultatele au fost evaluate de specialiști, care au evidențiat un risc de expunere puțin reglementat la substanțele toxice.

Reclamă

Studiul a analizat aproximativ 14000 de substanțe chimice aprobate pentru contactul cu alimentele. Totodată, oamenii de știință au verificat bazele de date și literatura științifică pentru dovezi despre acțiunea asupra organismului uman pentru fiecare în parte.

Mii de toxine din ambalajele alimentelor au fost depistate în corpul uman

Oamenii de știință au identificat o parte dintre substanțele chimice considerate inofensive în: păr, sânge sau lapte matern, potrivit The Guardian. În această categorie se regăsesc compuși cunoscuți a fi foarte toxici. Printre aceștia se pot enumera: substanțe perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS), bisfenol, metale, ftalați și compuși organici volatili. Mulți se pot asocia cu: tulburări hormonale, cancer și alte probleme grave de sănătate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Substanțele chimice nedorite pot ajunge în alimente în diverse moduri. De exemplu, bisfenolul A se poate transfera în alimente din materialul folosit la realizarea conservelor, vesela din policarbonat, recipientele de depozitare a alimentelor și sticlele cu apă.

În același timp, există multe alte substanțe chimice pentru care sunt disponibile profiluri toxicologice publice foarte limitate. Printre acestea pot fi numiți antioxidanții sintetici folosiți sub formă de conservanți. Autorii studiului spun că lipsa acestor informații importante evidențiază necesitatea unei examinări suplimentare a substanțelor chimice care intră în contact cu alimentele.

Reclamă

Printre cele mai dăunătoare materiale se regăsește plasticul. Acesta este un material în mare parte nereglementat și poate conține mii de substanțe chimice. O serie de factori pot face ca substanțele chimice să se scurgă în alimente în cantități mai mari. În acest caz, pot acționa temperaturile mai ridicate, conținutul format din grăsimi și aciditatea, conform CNN Health.

În general, oamenii sunt expuși în diferite situații la multe dintre aceste substanțe chimice. Din acest motiv, cercetarea nu sugerează că ambalajul alimentelor este singurul responsabil pentru aceste efecte adverse.

Efectele contactului cu toxinele din ambalaje

Populația este expusă la substanțe chimice sintetice prezente în: alimente, medicamente, produse de uz casnic și de îngrijire personală și poluanți ai mediului. Unele dintre aceste substanțe chimice se pot asocia cu apariția tot mai mare a bolilor netransmisibile.

Reclamă

79 dintre substanțele chimice de procesare a alimentelor găsite în organism sunt cunoscute că fiind potențial cauzatoare de: mutații genetice, cancer, probleme endocrine și de reproducere și alte probleme de sănătate, conform Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology, publicat în Nature.

Pentru a evita potențialele riscuri pentru sănătate, consumatorii pot cumpăra alimente în ambalaje de sticlă. Potrivit cercetătorilor, de obicei prezintă foarte puține substanțe chimice, de aceea este mai sigur să optezi pentru acest tip de ambalaj.

De asemenea, poți încerca să eviți alimentele cu cel mai mult plastic în conținut.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

SHARE:
Te-ar mai putea interesa și
Expunerea la lumină noaptea și expunerea la întuneric ziua pot afecta riscul de mortalitate. Oamenii de știință au evaluat efectele tulburărilor de ritm circadian
Expunerea la lumină noaptea și expunerea la întuneric ziua pot afecta riscul de mortalitate. Oamenii de știință au evaluat efectele tulburărilor de ritm circadian
Expunerea la lumină noaptea și expunerea la întuneric ziua pot afecta riscul de mortalitate. Oamenii de știință au evaluat efectele tulburărilor de ritm circadian
Oamenii îmbătrânesc mai rapid la două intervale de timp. Cercetătorii au analizat schimbările moleculare asociate acestui proces
Oamenii îmbătrânesc mai rapid la două intervale de timp. Cercetătorii au analizat schimbările moleculare asociate acestui proces
Oamenii îmbătrânesc mai rapid la două intervale de timp. Cercetătorii au analizat schimbările moleculare asociate acestui proces
O dietă bazată pe alimente vegetale poate scădea riscul de boli de inimă și cancer. Nutrienții din plante pot proteja organismul împotriva acestor afecțiuni
O dietă bazată pe alimente vegetale poate scădea riscul de boli de inimă și cancer. Nutrienții din plante pot proteja organismul împotriva acestor afecțiuni
O dietă bazată pe alimente vegetale poate scădea riscul de boli de inimă și cancer. Nutrienții din plante pot proteja organismul împotriva acestor afecțiuni
Reclamă
PARTENERI
icon