O băutură foarte îndrăgită în lume, cafeaua poate fi preparată în cele mai variate moduri, dar una dintre cele mai populare rețete rămâne cafeaua cu lapte. Dar este acest amestec mai puțin sănătos decât cafeaua simplă? Iată ce spun experții și studiile despre băuturile pe bază de cafea cu lapte.
La ibric, la cafetieră sau la espressor, cafeaua ne bucură simțurile sub variatele ei forme de preparare. Studiile spun că este suficient să-i simțim aroma inconfundabilă pentru a deveni mai alerți. Consumul de cafea ne oferă o stare de bine și ne stimulează mental, dar beneficiile acestei băuturi populare pe toate continentele nu se opresc aici.
Cafea cu lapte sau fără?
Gustul complex și aroma distinctă a acestei băuturi se datorează celor peste 1.000 de compuși chimici diferiți. Cel mai cunoscut și mai studiat dintre ei este cofeina. Responsabilă pentru efectul energizant al cafelei, cofeina este asociată cu majoritatea beneficiilor pentru sănătate:
- crește performanțele fizice;
- stimulează arderea grăsimilor;
- îmbunătățește memoria și funcțiile cognitive;
- previne diabetul de tip 2;
- reduce riscul unor boli neurologice precum Parkinson și Alzheimer;
- are proprietăți anticancerigene.
Dacă nu era suficient, iubitorii de cafea au încă un motiv de bucurie: cercetătorii Universității Harvard spun că această băutură aromată ne prelungește viața. Studiul lor demonstrează că persoanele care obișnuiesc să bea 3-5 cești de cafea pe zi au un risc mai scăzut de a deceda prematur din cauza bolilor cardiovasculare, neurologice și diabetului de tip 2.
De ce este recomandat să bei cafea cu lapte
Dacă în privința cafelei simple nu există dubii că poate aduce beneficii pentru sănătate, lucrurile stau diferit când vine vorba despre combinația de cafea cu lapte. Multă vreme, acest amestec a fost considerat mai puțin sănătos pe motiv că laptele ar reduce cantitatea de antioxidanți din cafea și i-ar anula proprietățile.
Studiile recente susțin contrariul: adăugarea unui strop de lapte care conține proteine poate amplifica beneficiile pentru sănătate ale unei cești de cafea. Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au examinat cum interacționează polifenolii cu aminoacizii, elementele de bază ale proteinelor. Polifenolii sunt un tip de antioxidanți puternici care se găsesc în concentrație mare în boabele de cafea.
Studiul danez, publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry, concluzionează că amestecul de cafea cu lapte este de două ori mai eficient în combaterea inflamației celulare decât polifenolii singuri. Mai exact, aminoacizii din structura proteinelor interacționează cu polifenolii și facilitează absorbția celor din urmă.
Ce efecte au polifenolii în organism
Polifenolii se găsesc în multe alimente vegetale și băuturi. Cele mai bogate surse sunt:
- fructele: afine, căpșuni, merișoare, mure, zmeură, struguri, mere;
- legumele: varză, broccoli, ceapă, usturoi, spanac;
- nucile și semințele;
- ceaiul, în special ceaiul verde și ceaiul negru;
- vinul roșu;
- cacao;
- condimentele și ierburile.
Cafeaua conține o cantitate de polifenoli comparabilă cu cea din vinul roșu și ceaiul verde. Datorită acestora, ea este considerată una dintre cele mai bogate surse de antioxidanți din alimentația modernă.
La fel ca alți antioxidanți, polifenolii protejează celulele din organism împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Aceste molecule pot deteriora celulele printr-un proces numit oxidare.
Radicalii liberi produc inflamație în organism, iar inflamația cronică deschide calea către numeroase boli, precum cele cardiovasculare, diabetul, boala Alzheimer, boala Parkinson și cancerul. Prin neutralizarea radicalilor liberi, polifenolii ajută la reducerea inflamației și ne protejează de aceste boli.
Combinația de cafea cu lapte are efecte antiinflamatoare puternice
Deși sursele de polifenoli sunt numeroase și pot fi integrate cu ușurință în alimentație, aceștia sunt asimilați greu în organismul uman. Consumul lor împreună cu proteine animale poate crește absorbția lor, iar consumul de cafea cu lapte este o combinație eficientă în acest sens, susține studiul danez.
Cercetătorii au observat că aminoacidul cisteină care se găsește în produsele lactate s-a combinat cu acidul cafeic și acidul clorogenic, doi polifenoli din compoziția boabelor de cafea. Aceștia sunt cunoscuți pentru efectele lor antioxidante și antiinflamatoare, dar autorii au dorit să afle dacă reacția cu alte substanțe chimice poate influența răspunsul imunitar. Pentru aceasta, au supus celule macrofage (celule imunitare) inflamației artificiale în laborator și le-au împărțit în trei grupe:
- prima grupă a fost expusă la polifenoli în reacție cu un aminoacid;
- a doua grupă a fost expusă doar la polifenoli;
- a treia grupă, de control, nu a fost expusă la nicio substanță.
După cum se așteptau, cei doi polifenoli au inhibat răspunsurile inflamatorii, dar atunci când au fost combinați cu aminoacidul cisteină găsit în proteinele din lapte, efectele lor antiinflamatoare au fost de peste două ori mai puternice.
Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege implicațiile acestor rezultate asupra sănătății umane, dar ele sunt încurajatoare pentru băutorii de cafea cu lapte. Indiferent că este sub formă de cafea neagră cu lapte, cappuccino, café latte, caffe macchiato sau latte macchiato, această combinație ar putea fi un elixir cu efect puternic antiinflamator.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.