Antena

Simptomele alergiei la cafea. Cum le poți recunoaște

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 15 aprilie 2024, 06:41

Cafeaua este printre cele mai frecvent consumate băuturi dimineața. Cu toate acestea există persoane care dezvoltă reacții alergice la această băutură, de aceea poate fi util să înveți să le identifici. Citește despre simptomele alergiei la cafea.

Reclamă

Dacă suferi de o alergie la cafea sunt șanse mari să te confrunți cu o reacție atunci când intri în contact cu boabele de cafea. Dacă ai o sensibilitate sau o intoleranță la cofeină sau la alte substanțe din compoziția cafelei poți prezenta simptome. Este important să cunoști diferențele dintre aceste afecțiuni.

Ce este alergia la cafea

Cafeaua are o capacitate recunoscută de a oferi niveluri ridicate de energie și numeroase beneficii pentru sănătate. În același timp, poate ridica unele riscuri dacă ai un organism mai sensibil.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alergia la cafea se manifestă destul de rar, dar poate fi o idee bună să afli ce simptome are pentru a o recunoaște. Praful din boabe de cafea verde provoacă simptomele alergiei la cafea în cazul anumitor persoane care lucrează cu boabele.

O reacție alergică cauzată de alimente, cum ar fi boabele de cafea, are drept cauză un răspuns exagerat al sistemului imunitar. Sistemul imunitar recunoaște compușii din celulele cafelei ca agenți externi dăunători.

Reclamă

Răspunsul sistemului imunitar la cafea se aseamănă cu modul în care ar răspunde la agenții patogeni, precum bacteriile și virusurile. Corpul eliberează compuși de protecție, cum ar fi histamina, pentru a izola și a distruge cafeaua pe care o ingerezi. Astfel, apar simptomele alergiei.

Simptomele alergiei la cafea

În primele ore după consum, alergia la cafea poate cauza efecte grave în organism. De cele mai multe ori, alergia se poate înrăutăți pe parcursul zilei. În același timp, aceste aspecte pot depinde de corpul fiecărei persoane în parte, potrivit Medical News Today.

Printre cele mai frecvent întâlnite simptome ale alergiei la cafea se regăsesc: senzație de greață, vărsături, diaree, crampe abdominale, dificultăți la înghițire, scădere bruscă a tensiunii arteriale, tuse, puls scăzut, amețeală, iritații, scurtarea respirației sau pierdere a conștiinței.

Reclamă

Simptomele severe pot cauza șoc anafilac, o reacție alergică foarte puternică și dăunătoare deoarece poate pune viața în pericol. În această situație, este nevoie de o intervenție medicală urgentă pentru a salva persoana afectată.

Simptomele sensibilității și intoleranței la cofeină

În afară de simptomele alergiei la cafea, unele persoane pot manifesta o sensibilitate la cofeină, pe care o pot confunda cu alergia la cafea deoarece acestea pot avea simptome asemănătoare. Totodată, sensibilitatea la cofeină este mai ușoară decât alergia la cafea.

Printre simptomele sensibilității la cofeină se pot identifica: iritabilitate, nervozitate, anxietate, neliniște, crampe abdominale, tulburări de somn, tulburări digestive, ritm cardiac crescut, tensiune arterială ridicată sau spasme musculare involuntare. De regulă, simptomele sensibilității la cofeină dispar odată ce persoana afectată oprește consumul.

De multe ori, sensibilitatea la cofeină poate fi influențată de cantitatea de cafea pe care o consumi. Majoritatea oamenilor nu întâmpină probleme dacă beau o singură ceașcă cu cafea. Însă, consumul a minim trei cești cu cafea poate crește riscul a te confrunta cu simptome neplăcute.

În plus, unele persoane pot dezvolta intoleranță la cofeină, conform Very Well Health. Intoleranța alimentară are la bază lipsa enzimelor digestive care procesează și descompun o anumită substanță. Această deficiență provoacă simptome gastrointestinale, cum ar fi: balonare, gaze, diaree și crampe stomacale.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
articol cu video
Diferența dintre amețeală și vertij 
Diferența dintre amețeală și vertij 
Diferența dintre amețeală și vertij 
Reclamă
PARTENERI
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Rețete Fel De Fel
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Pentru gustări simple și delicioase din zilele călduroase de vară îți propun o rețetă de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry. Este rețeta unui aperitiv sau o gustare caldă, proaspătă și savuroasă, cu arome mediteraneene, texturi contrastante și o prezentare elegantă. Aceste frigărui combină simplitatea legumelor proaspete cu savoarea brânzei topite. Toate sunt învelite într-un format ușor de servit și spectaculos vizual. Feliile subțiri de dovlecel sunt rulate în jurul cuburilor de brânză. Poți folosi halloumi, feta sau mozzarella. Toate acestea oferă o textură moale, dar elastică, cu margini ușor rumenite. Roșiile cherry aduc explozia de prospețime, dulceață și aciditate care echilibrează totul. Preparatul poate fi servit cald sau rece și este ideal ca aperitiv, pe un platou de vară. Merge bine și ca garnitură lângă carne sau chiar ca element central într-o masă vegetariană. Tot din dovlecel mai poți prepara și rețeta de rulouri cu prosciutto crudo. Este la fel de simplă și delicioasă, dar cu altă consistență și textură. Descrierea rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry Aceste frigărui sunt o adevărată declarație de vară. Pe fiecare bețișor, se întâlnesc aromele grădinii și gusturile unei vacanțe în sudul Italiei sau în Grecia. Acolo legumele coapte și brânzeturile locale se transformă în mici festinuri simple, dar spectaculoase. Feliile de dovlecel, fine și translucide, îmbracă brânza ca o panglică verde crud. Prin coacere, capătă o textură moale, ușor elastică, cu marginile ușor rumenite, iar aroma lor vegetală devine mai intensă, ușor dulceagă, cu accente de nuci crude. În interior, brânza începe să se topească lent, devine cremoasă, caldă și sărată, oferind un contrast seducător cu finețea legumelor. Dacă alegi o brânză cu personalitate (cum e halloumi sau cașcaval afumat), adaugi o notă ușor picantă sau afumată, ce ridică întregul ansamblu. Iar roșiile cherry – coapte ușor sau doar încălzite – pocnesc între dinți cu sucul lor dulce și acrișor, aducând acea explozie de prospețime care trezește toate celelalte gusturi. Ele sunt punctele de echilibru care leagă brânza și dovlecelul într-o armonie perfectă. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry.
icon