Antena

Când se recomandă reducerea consumului de cafea. Ce modificări poate aduce în organism

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 9 aprilie 2024, 07:58

Chiar dacă poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate, cafeaua poate cauza unele efectele adverse în organism. Ștefan Busnatu, medic cardiolog, a fost invitatul medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 7, din sezonul 6, la MediCOOL. Află când se recomandă reducerea consumului de cafea.

Reclamă

Ștefan Busnatu a explicat în ce situații se recomandă scăderea sau oprirea consumului de cafea, a vorbit despre efectele acestei băuturi asupra inimii, a prezentat cum se stabilește factorul declanșator al unei aritmii și a menționat de ce este de preferat consumul de cafea în cazul hipotensiunii.

Când se recomandă reducerea consumului de cafea

Există situații în care medicul îți poate recomanda să reduci cantitatea de cafea pe care o consumi. Cea mai frecvent întâlnită este cea în care apar palpitații. În general, oprirea consumului de cafea poate fi prima recomandare. Medicul ia în considerare că atunci când bei cafea, aceasta stimulează activitatea cerebrală și activitatea cardiacă, de aceea crește pulsul.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

,,La fel cum ne stimulează activitatea cerebrală, cafeaua ne face să fim mai atenți.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Cafeaua acționează pe mai mulți receptori care devin mai sensibili în zona inimii. Atunci acei receptori care răspund la adrenalină nu fac decât să genereze un răspuns cardiac accelerat. Dacă la nivelul inimii, există dezechilibre de diverse forme, răspunsul cardiac accelerat se transformă în dereglarea inimii și apariția aritmiilor.

Reclamă

Dacă te întrebi când se recomandă reducerea consumului de cafea, gândește-te că odată ce consumul de cafea este factorul stimulant care produce aritmia, în mod cert, se recomandă să o excluzi din alimentație și să reduci riscul aritmiilor.

,,Odată ce ai manifestări asociate cu consumul de cafea, este indicat să începi să investighezi care e cauza.”

– Ștefan Busnatu, medic cardiolog

Ce investigații se recomandă când cafeaua provoacă efecte adverse

În cazul în care cafeaua produce palpitații înseamnă că există deja o problemă de sănătate în organism. În acel moment se recomandă efectuarea unor investigații. Acestea pot avea mai multe cauze, precum dezechilibre ale glandei tiroide sau dezechilibre ale elementelor din sânge, care pot viza celulele roșii sau electroliții, cum ar fi: sodiu, potasiu, calciu și magneziu. Electroliții au un rol important deoarece sunt implicați în contracția musculară.

Reclamă

 ,,În condițiile în care există dezechilibre, e foarte posibil ca stimularea generată de cafea, să dea ritmul peste cap.”

– Ștefan Busnatu, medic cardiolog

,,Oprim cafeaua, dar continuăm să căutăm care sunt cauzele generale ale acelor aritmii.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

-Ce se poate întâmpla în cazul hipertensiunii arteriale? Dacă pacientul are hipertensiune, i se impune să evite cafeaua sau atunci când tensiunea sa scade poate consuma cafea?
-Cafeaua poate fi o recomandare bună pentru femeile tinere, care au hipotensiune, datorită mecanismului său care ajută la creșterea tensiunii. De obicei, nu se mai simt atât de slăbite, mai ales în prima parte a zilei, când desfășoară activități și au nevoie de energie.

Odată ce afli când se recomandă reducerea consumului de cafea, ia în calcul cum cafeaua te poate ajuta dacă suferi de hipotensiune. Dacă îți măsori tensiunea cu un aparat de tensiune și observi că rămâne mică, aceasta te poate ajuta s-o mărești puțin.

Există studii care arată efectele cafelei asupra unui om sănătos. Cercetările susțin că între 3-5 expresso-uri consumate zilnic, îți oferă energia necesară astfel încât să fii mai eficient în activitățile pe care le faci, indiferent de forma ta fizică.

Cafeaua poate oferi o serie de beneficii pentru sănătate. Printre acestea se pot include: efectele antiinflamatorii, de stimulare a creierului și de stimulare a întregului aparat cardiovascular. Astfel, îți menține nivelurile de energie ridicate pentru a-ți desfășura activitățile zilnice.

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele adverse ale consumului excesiv de migdale. Impactul pe care îl pot avea asupra organismului
Efectele adverse ale consumului excesiv de migdale. Impactul pe care îl pot avea asupra organismului
Efectele adverse ale consumului excesiv de migdale. Impactul pe care îl pot avea asupra organismului
articol cu video
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Beneficiile mersului cu cortul. Cum te poate ajuta timpul petrecut în natură
Beneficiile mersului cu cortul. Cum te poate ajuta timpul petrecut în natură
Beneficiile mersului cu cortul. Cum te poate ajuta timpul petrecut în natură
Reclamă
PARTENERI
Chec cu cocos și coacăze roșii
Rețete Fel De Fel
Chec cu cocos și coacăze roșii
Din categoria deserturilor delicioase cu fructe, azi avem pentru tine o rețetă minunată de chec cu cocos și coacăze roșii. Este rețeta unui desert parfumat, ușor exotic, cu o notă acrișoară și răcoritoare. Textura este ușor umedă, datorită laptelui de cocos și fructelor. Iar aroma echilibrează dulceața exotică a nucii de cocos cu prospețimea coacăzelor. Acest chec este o prăjitură care încântă din prima clipă prin aspectul său luminos, natural. Are un miez alb străbătut de pete rubinii de coacăze roșii, care îți dau impresia că au fost pictate în aluat. Glazurat ușor cu zahăr pudră sau presărat cu fulgi de cocos, pare desprins dintr-o dimineață de vară, când prospețimea și lumina se îmbină cu pofta de dulce simplu și curat. Mai găsești pe blog și o rețetă de chec cu cocos și căpșuni. Și acesta este un desert parfumat și pufos, perfect pentru mic dejun, gustare sau o cafea de după-amiază. Iar din categoria deserturilor cu coacăze îți recomandăm să încerci chec pufos cu coacăze negre. Este un desert perfect echilibrat între dulce și acrișor, cu o textură moale și aerată, și o aromă intens fructată. Despre rețeta de chec cu cocos și coacăze roșii Aluatul are o finețe aparte, aerat, dar consistent și ușor umed. Fiecare mușcătură îți oferă o alternanță de dulce cald și exotic. Dar are și o aciditate explozivă și răcoritoare de la coacăzele roșii. Aceste fructe, mici și lucioase, aduc nu doar o culoare vie și atrăgătoare, ci și o notă tonică, care taie din dulceață și te îndeamnă să mai iei o felie. Nuca de cocos nu domină, ci creează o aromă de fundal subtilă și exotică. Folosită sub formă de fulgi uscați aceasta oferă o ușoară granulație plăcută în aluatul moale. Laptele de cocos înmoaie compoziția și adaugă o delicatețe cremoasă, dar fără să încarce sau să îngreuneze desertul. Este un chec perfect pentru vară. Este ușor, fructat, cu arome proaspete. Poate fi servit atât ca mic dejun, cât și la ceaiul de după-amiază. Este perfect și ca desert la finalul unei mese lejere. Dacă este servit rece, după ce a stat câteva ore la frigider, devine și mai răcoritor. Este un echilibru între desert și gustare de vară. Decorul simplu cu zahăr pudră și câteva coacăze proaspete întărește impresia de prospețime, fără să concureze cu parfumul discret de cocos și vanilie din interior. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru deliciosul chec cu cocos și coacăze roșii.
icon