Când se recomandă reducerea consumului de cafea. Ce modificări poate aduce în organism

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 9 aprilie 2024, 07:58

Chiar dacă poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate, cafeaua poate cauza unele efectele adverse în organism. Ștefan Busnatu, medic cardiolog, a fost invitatul medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 7, din sezonul 6, la MediCOOL. Află când se recomandă reducerea consumului de cafea.

Reclamă

Ștefan Busnatu a explicat în ce situații se recomandă scăderea sau oprirea consumului de cafea, a vorbit despre efectele acestei băuturi asupra inimii, a prezentat cum se stabilește factorul declanșator al unei aritmii și a menționat de ce este de preferat consumul de cafea în cazul hipotensiunii.

Când se recomandă reducerea consumului de cafea

Există situații în care medicul îți poate recomanda să reduci cantitatea de cafea pe care o consumi. Cea mai frecvent întâlnită este cea în care apar palpitații. În general, oprirea consumului de cafea poate fi prima recomandare. Medicul ia în considerare că atunci când bei cafea, aceasta stimulează activitatea cerebrală și activitatea cardiacă, de aceea crește pulsul.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

,,La fel cum ne stimulează activitatea cerebrală, cafeaua ne face să fim mai atenți.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Cafeaua acționează pe mai mulți receptori care devin mai sensibili în zona inimii. Atunci acei receptori care răspund la adrenalină nu fac decât să genereze un răspuns cardiac accelerat. Dacă la nivelul inimii, există dezechilibre de diverse forme, răspunsul cardiac accelerat se transformă în dereglarea inimii și apariția aritmiilor.

Reclamă

Dacă te întrebi când se recomandă reducerea consumului de cafea, gândește-te că odată ce consumul de cafea este factorul stimulant care produce aritmia, în mod cert, se recomandă să o excluzi din alimentație și să reduci riscul aritmiilor.

,,Odată ce ai manifestări asociate cu consumul de cafea, este indicat să începi să investighezi care e cauza.”

– Ștefan Busnatu, medic cardiolog

Ce investigații se recomandă când cafeaua provoacă efecte adverse

În cazul în care cafeaua produce palpitații înseamnă că există deja o problemă de sănătate în organism. În acel moment se recomandă efectuarea unor investigații. Acestea pot avea mai multe cauze, precum dezechilibre ale glandei tiroide sau dezechilibre ale elementelor din sânge, care pot viza celulele roșii sau electroliții, cum ar fi: sodiu, potasiu, calciu și magneziu. Electroliții au un rol important deoarece sunt implicați în contracția musculară.

Reclamă

 ,,În condițiile în care există dezechilibre, e foarte posibil ca stimularea generată de cafea, să dea ritmul peste cap.”

– Ștefan Busnatu, medic cardiolog

,,Oprim cafeaua, dar continuăm să căutăm care sunt cauzele generale ale acelor aritmii.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

-Ce se poate întâmpla în cazul hipertensiunii arteriale? Dacă pacientul are hipertensiune, i se impune să evite cafeaua sau atunci când tensiunea sa scade poate consuma cafea?
-Cafeaua poate fi o recomandare bună pentru femeile tinere, care au hipotensiune, datorită mecanismului său care ajută la creșterea tensiunii. De obicei, nu se mai simt atât de slăbite, mai ales în prima parte a zilei, când desfășoară activități și au nevoie de energie.

Odată ce afli când se recomandă reducerea consumului de cafea, ia în calcul cum cafeaua te poate ajuta dacă suferi de hipotensiune. Dacă îți măsori tensiunea cu un aparat de tensiune și observi că rămâne mică, aceasta te poate ajuta s-o mărești puțin.

Există studii care arată efectele cafelei asupra unui om sănătos. Cercetările susțin că între 3-5 expresso-uri consumate zilnic, îți oferă energia necesară astfel încât să fii mai eficient în activitățile pe care le faci, indiferent de forma ta fizică.

Cafeaua poate oferi o serie de beneficii pentru sănătate. Printre acestea se pot include: efectele antiinflamatorii, de stimulare a creierului și de stimulare a întregului aparat cardiovascular. Astfel, îți menține nivelurile de energie ridicate pentru a-ți desfășura activitățile zilnice.

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
articol cu video
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
Reclamă
PARTENERI
icon