Antena

Beneficiile tratamentului cu nămol sapropelic în sănătate și frumusețe

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 6 iulie 2024, 08:45

Fiecare persoană se pregătește pentru vacanță într-un mod diferit. Unii oameni își doresc mai multă distracție, în timp ce alții visează la lucruri noi de explorat și testat sau la activități cu mai multă relaxare și îngrijire personală. Citește despre beneficiile tratamentului cu nămol sapropelic în sănătate și frumusețe.

Reclamă

Probabil că vacanța perfectă menține un echilibru între toate aceste aspecte, dar în acest secol al agitației și stresului, o escapadă curativă sau o evadare dedicată stării de bine poate fi binevenită pentru multe persoane. Aceasta este o cură balneospa.

Beneficiile tratamentului cu nămol sapropelic în sănătate și frumusețe

O destinație balneo poate fi o locație de vacanță pentru oricine, indiferent de vârstă sau diagnostice. Printre propunerile zilnice se regăsesc: băi în ape sărate vindecătoare, masaje, plimbări în natură, sport în natură, hammam, saună, împachetări cu nămol sau hidroterapie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Punctele culminante ale acestei terapii le reprezintă apele sărate hiperconcentrate și nămolul pleidogen. Chiar dacă nu pare foarte atrăgător să faci împachetări sau băi de nămol, beneficiile pentru corp și spirit sunt unice.

Ce conține nămolul terapeutic

Nămolul este constituit dintr-o fracţiune lichidă (apă) şi una solidă (săruri minerale, substanţe organice). Nămolul cu efecte terapeutice include o combinație de apă minerală și materie telurică, fie că este vorba despre sedimente vulcanice, depuneri aluvionare sau floră în descompunere cu compuși organici.

Reclamă

Există trei tipuri principale de nămoluri terapeutice:

  • sapropelice (de putrefacţie – negre, unsuroase, bogate în sulfură de fier coloidală),
  • de lacuri sărate (Sovata, Bazna, Ocna Sibiului) sau de liman (Techirghiol, Eforie),
  • nămoluri de turbă, vegetale (Vatra Dornei, Borsec).

În mijlocul Transilvaniei, la Sovata, vindecarea și relaxarea se datorează nămolului și apei sărate. În aceste zone, totul se poate vindeca prin beneficiile tratamentului cu nămol sapropelic.

Proprietățile nămolului terapeutic sapropelic din Sovata

Nămolul sapropelic peloidogen extras din Lacul Ursu conţine substanţe cu un puternic efect antiinflamator (în principal, cantităţi mari de clorură de sodiu), emolient (carbonat de calciu), efect hidratant (acizi humici – derivaţi din microflora şi microfauna lacului), efect biostimulator (biostimuline, vitamine, auxine – compuşi cu structură asemănătoare hormonilor feminini estrogen şi progesteron – estrogenul fiind binecunoscut pentru efectul de menţinere a tineretii, elasticităţii şi strălucirii pielii), respectiv efect de gomaj şi detoxifiere prin cristalele de sare/minerale din structura sa şi efectul de sudaţie (pielea transpiră) la temperatura de aplicare de 42º C.

Reclamă

Nămolul pleidogen utilizat în baza de tratament de la Sovata are proprietăți terapeutice de înaltă calitate. Efectele sale benefice durează minim 6 luni.

„Acest tip de nămol se remarcă printr-un conținut crescut de substanțe organice și anorganice, în special biostimuline și minerale (mai ales sare), ca hidropexia și termopexia (înmagazinarea de căldură) ridicate, și asigură un efect intens de transfer de substanțe biotrofice și căldură la aplicarea pe corp. Efectele se mențin multe ore de la terminarea procedurii, se cumulează de la o procedură la alta și induc activare neuro-imuno-endocrină pe termen lung.”

dr. Suzana Pretorian, balneolog Ensana Health Spa Hotels Sovata

Pentru ce afecțiuni se folosesc tratamentele cu nămol și apă sărată ale lacului Ursu

Beneficiile tratamentului cu nămol sapropelic sunt numeroase. Terapia cu nămol este utilă în afecţiuni ale sistemului osos şi ale pielii, afecţiuni dermatologice, artropatii degenerative sau posttraumatice. 

Apa sărată hiperconcentrată a lacului ameliorează inflamaţiile articulare, reface mobilitatea corpului în totalitate, reechilibrează endocrin în caz de hipofuncţie tiroidiană, ovariană, suprarenaliană, dar şi metabolic în caz de artrită urică sau creştere ponderală. Efectul antiinflamator şi de scădere a durerilor musculo-articulare are o remanenţă de aproximativ 6 luni – 1 an postsejur.

Motivul pentru care mulţi dintre turişti se reîntorc periodic aici este de obicei constatarea dispariţiei durerilor cronice vechi de mulţi ani, rămase după traumatisme, accidentări, operaţii, sau ameliorarea de lungă durată a durerilor reumatice.

Beneficiile nămolului pentru sănătate

Creşterea fertilităţii feminine este efectul pentru care staţiunea Sovata şi-a câştigat renumele internaţional încă din anii 1970. Aplicaţiile cu nămol au efect cosmetic, prin hidratare şi detoxifiere cutanată, exfoliere prin cristalele de sare şi activarea circulaţiei.

„Nămolurile sapropelice din lacuri sărate solicită mai mult sistemul cardiovascular și imunitatea, spre deosebire de cele sapropelice de liman (bogate în minerale, dar cu conținut mai scăzut de sare) sau cele de turbă. Nămolurile sapropelice de liman și cele de turbă se pretează mai bine la persoane vârstnice, inclusiv cu afecțiuni cardiovasculare sau alte afecțiuni asociate, controlate medicamentos.”

Suzana Pretorian, medic balneolog

1. Nămolul relaxează tensiunile și înlătură contracturile musculare

Beneficiile tratamentului cu nămol sapropelic includ atenuarea durerilor de postură din scolioze, cifoze, hiperlordoze, respectiv fibromialgie, poziții vicioase după imobilizări prelungite postfracturi, luxații, entorse; anexite cronice, respectiv prostatite cronice la bărbați.

2. Acest nămol reduce durerea și elimină retenția de apă

Odată aplicat pe piele, nămolul determină o vasodilatație intensă care permite îndepărtarea toxinelor și transferul de substanțe organice în corp, cu efect regenerator, de întinerire. Toate aceste efecte sunt de folos în bolile aparatului locomotor (spondiloze, discopatii, coxartroză, gonartroză, etc.), stări posttraumatice și postoperatorii (hernii de disc, proteze de șold, genunchi), și în multe boli ginecologice și infertilitate feminină.

3. Nămolul sapropelic tratează infertilitatea feminină

Chiar dacă puțini au auzit de acest efect, nămolul sapropelic din Lacul Ursu conține estrogen și progesteron asemănător celui uman. Aceste substanțe sunt transferate în corp prin aplicații externe de nămol sau interne (tampoane vaginale), mediate de apă și căldură, și induc modulare hormonală la nivel de hipotalamus, hipofiză și ovare, ușor observabilă prin analize hormonale seriate (pre- și posttratament). Efectul de reglare hormonală este cel mai bun efect în tratarea infertilității feminine la Sovata.

4. Nămolul amână în mod semnificativ instalarea menopauzei

Beneficiile tratamentului cu nămol sapropelic se realizează prin efect de activare hormonală. Prin acest efect se obține amânarea unei potențiale instalări a osteoporozei, a unor boli cardiovasculare sau a depresiei.

5. Împachetările cu nămol alungă insomnia și au efect antistres

Terapia cu nămol s-a dovedit că ajută la reducerea nivelului de stres și anxietate și la îmbunătățirea calității somnului. Dacă ești în căutarea unui mod natural și accesibil de a-ți reduce nivelul de stres sau o cale de a-ți relaxa complet corpul, poți încerca terapia cu nămol.

6. Împachetările cu nămol au efect de stimulare a imunităţii

S-a constatat că după o perioadă de 2-3 săptămâni, în care imunitatea scade uşor. După aceea, urmează alte câteva săptămâni de creştere peste valorile de start, cu menţinerea imunităţii întărite, până la aproximativ 6 luni – 1 an.

7. Beneficii pentru piele. Nămolul este utilizat şi în cosmetică

Beneficiile tratamentului cu nămol sapropelic variază. Tratamentele pe bază de nămol ajută la tratarea unor afecţiuni dermatologice (eczeme atopice, acnee, psoriazis, neurodermită) și la îmbunătățirea substanțială a aspectului pielii (efect de curățare, hidratare, regenerare, antirid).

„Nămolul sapropelic se aplică pe piele în strat subţire după procedura nămol wellness. Acesta are efect emolient, prin carbonatul de calciu, regenerant (inclusiv antirid) la nivelul pielii, prin vasodilataţie cutanată, efect hidratant, exfoliant, prin efectul de gomaj al cristalelor de sare, regenerant, prin activarea circulaţiei, de detoxifiere profundă şi transfer de substanţe biotrofice: minerale, vitamine, substanţe coloidale şi biostimuline .”

dr. balneolog Suzana Pretoria de la Ensana Health Spa Hotels Sovata

8. Îmbunătățește circulația sanguină și sunt activate glandele endocrine cu hipofuncţie (tiroida, suprarenalele, hipofiza, ovarele)

Efectele împachetărilor cu nămol asupra organismului devin mai active când nămolul este aplicat la o anumită temperatură. Astfel, se îmbunătățește circulația sângelui în țesuturi și organe, iar funcțiile metabolice și endocrine devin mai active.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Metode de tratament pentru astm. Această afecțiune cronică se acutizează toamna
Metode de tratament pentru astm. Această afecțiune cronică se acutizează toamna
Metode de tratament pentru astm. Această afecțiune cronică se acutizează toamna
(P) Rănile diabetice: cauze, prevenție și tratament
(P) Rănile diabetice: cauze, prevenție și tratament
(P) Rănile diabetice: cauze, prevenție și tratament
Tipuri de cearcăne: prin ce se diferențiază și cum se tratează
Tipuri de cearcăne: prin ce se diferențiază și cum se tratează
Tipuri de cearcăne: prin ce se diferențiază și cum se tratează
Reclamă
PARTENERI
icon