Beneficiile terapiei cu nămol: ce boli tratează și care sunt indicațiile specialiștilor

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 6 septembrie 2023, 07:18

Împachetarea cu nămol, denumită și peloidoterapie, are multiple beneficii pentru sănătate. Lăcrămioara Moroianu, consultant proiecte spa, a fost invitata doctorului Mihail Pautov în a doua ediție din sezonul cinci MediCOOL. Află care sunt beneficiile terapiei cu nămol.

Reclamă

Lăcrămioara Moroianu a explicat cum se realizează peloidoterapia, ce beneficii poate avea pentru sănătate și cât de eficient pentru terapie este nămolul din țara noastră. În cadrul emisiunii, a exemplificat cu ajutorul doctorului Mihail Pautov o împachetare cu nămol.

Beneficiile terapiei cu nămol

Pentru o împachetare, mai întâi se întinde nămolul pe pat. Această terapie presupune așezarea pe un pat cald, deja pregătit. După aceea, nămolul este întins pe întreg corpul, fiind o împachetare totală. Se practică mai alte tipuri de împachetări, în funcție de regiunea afectată. De asemenea, se pot realiza băi cu nămol.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Nămolul are un miros specific deoarece conține sulf. În România, deseori, se folosește nămolul de Techirghiol, luat de pe malul mării.

-Există beneficii reale ale nămolului din țara noastră?
-Da. În experiența mea de peste 20 de ani, am văzut foarte multe persoane, care vin și fac această terapie, combinată cu alte terapii, la indicațiile medicului specialist.

Reclamă

Medicul specialist poate recomanda ce fel de exerciții fizice poate face un pacient în timpul împachetării cu nămol. Totodată, dacă te întrebi care sunt beneficiile terapiei cu nămol, gândește-te că peloidoterapia are foarte multe, dar și foarte multe contraindicații.

,,Nămolul de Techirghiol are proprietăți unice. Este considerat ca fiind cel mai bun nămol din lume.”

– Lăcrămioara Moroianu, consultant proiecte spa

Ce modalități de împachetare cu nămol există

Pentru a obține efecte benefice, se stă 20 de minute într-o împachetare la cald. Unele împachetări se fac pe paturi drive rotation. Dedesubt au apă caldă, iar deasupra este o pernă. Se scufundă și mențin pe tot parcursul terapiei temperatura la același nivel. Este foarte important ca temperatura împachetării să rămână constantă.

Reclamă

Dacă vrei să afli beneficiile terapiei cu nămol, gândește-te că are o proprietate unică de a înmagazina căldura într-un timp scurt și de a se răci cu dificultate. Astfel, se deschid porii, iar nămolul intră prin aceștia. După aceea se poate curăța cu ajutorul dușului.

-În țara noastră, există o tradiție. Oamenii merg pe litoral și se dau singuri cu nămol. Există băi cu nămol?
-Există și aceste băi cu nămol reci. Pentru cei care merg la malul lacului, se dau cu nămol, așteaptă să se usuce timp de 40-50 de minute.

-Este corect ce fac?
-Este corect atât timp cât nu există aceste contraindicații. De exemplu, nu se recomandă pentru persoanele cu: tumori maligne, leucemie sau boli cardiovasculare.

Top 3 beneficii ale împachetărilor cu nămol

În primul rând, împachetările cu nămol au efecte benefice pentru persoanele care suferă de: afecțiuni reumatologice, ginecologice și dermatologice. De exemplu: tratează cu succes sau ameliorează psoriazisul sau acneea, reduc durerile articulare sau musculare, detoxifiază, elimină toxinele din organism și reduc retenția de apă, au efecte benefice în relaxarea musculară, fiind miorelaxane.

În plus, în paturile drive rotation, beneficiile terapiei cu nămol sunt mult mai mari. Pe lângă împachetarea cu nămol, intervine și relaxarea, o senzație de imponderabilitate.

Este nevoie de un timp de așteptare de 20 de minute ca ingredientele nămolului să-și facă efectul. După aceea, urmează despachetarea și se poate merge la duș. Este indicat ca în timpul dușului să se evite gelul de duș și să se folosească doar apa simplă. Un efect imediat este o piele catifelată și lucioasă, în special în cazul nămolui unctuous și lucios.

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Proprietățile medicinale ale mesteacănului. La ce se folosesc
Proprietățile medicinale ale mesteacănului. La ce se folosesc
Proprietățile medicinale ale mesteacănului. La ce se folosesc
Obiceiuri pentru sănătatea inimii. Cum poți proteja acest organ
Obiceiuri pentru sănătatea inimii. Cum poți proteja acest organ
Obiceiuri pentru sănătatea inimii. Cum poți proteja acest organ
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Reclamă
PARTENERI
icon