Ce este poliartrita reumatoidă. Metode de tratament împotriva acestei afecțiuni cronice

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 2 mai 2024, 06:29

Inflamația articulațiilor este printre cele mai frecvente simptome care poate ascunde afecțiuni cronice. Mădălina Roșu, medic reumatolog, a fost invitata medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 10, din sezonul 6, la MediCOOL. Află ce este poliartrita reumatoidă.

Reclamă

Mădălina Roșu a vorbit despre poliartrita reumatoidă, a explicat cum o poți diferenția de o altă afecțiune asemănătoare, a menționat când este nevoie să ceri consultul medicului și a discutat despre terapiile care se aplică în prezent pentru a-i trata simptomele.

Ce este poliartrita reumatoidă

Poliartrita reumatoidă este o patologie din sfera reumatologiei, mai exact o afecțiune autoimună sistemică, care afectează în principal articulațiile mici ale mâinilor, care includ: degetele, în special articulațiile mici de la mână și articulațiile de la picior. Aceasta poate să afecteze și o altă articulație, cum ar fi: cotul, umărul, genunchiul sau glezna. Practic, corpul își atacă singur țesuturile.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

,,Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună sistemică. Se dezvoltă în tot corpul, nu apare doar la nivelul unei articulații pentru că am folosit-o prea mult.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

,,În general, poliartrita reumatoidă afectează articulațiile, dar poate dobândi complicații pe parcursul evoluției bolii. Atunci avem manifestări extraarticulare, când sunt afectați plămânii, sistemul cardiovascular sau pielea.”

– Mădălina Roșu, medic reumatolog
Reclamă

-Ce poate cauza poliartrită reumatoidă?
-Există sistemul imun, care agresează organismul și produce astfel anticorpi. În poliartrita reumatoidă, există anticorpii anti-CCP, mai precis anticorpii anti-peptid ciclic citrulinat, care se caracterizează printr-o specificitate foarte mare pentru această boală, de aproximativ 90-95% din numărul de anticorpi. În mod normal, aceștia intervin numai atunci când apare o problemă reală.

-Ce simptome pot indica poliartrita reumatoidă?
-De obicei, persoanele care se prezintă pentru prima dată la medic, vin cu umflături la nivelul articulațiilor mici ale mâinilor. Mai mult decât atât, pot prezenta simptome nespecifice, precum: alterarea stării generale, febră, scădere în greutate sau redoarea matinală, care este foarte importantă. Redoarea matinală denumește rigiditatea cu care se trezește dimineața o persoană. Aceste simptome indică o inflamație cronică deoarece poliartrita reumatoidă este o inflamație sistemică.

Cum se tratează poliartrita reumatoidă

Dacă vrei să afli ce este poliartrita reumatoidă, ia în calcul că în principal, se recomandă diagnosticarea precoce a bolii. Cu cât se descoperă mai devreme, cu atât evoluția bolii poate fi mai blândă. La prima umflătură de articulație, se recomandă consultul unui medic pentru a stabili cauza și a pune un diagnostic corect. Dacă se stabilește diagnosticul de poliartrită reumatoidă, medicul recurge precoce și insistent la un tratament.

Reclamă

,,Tratamentul în ziua de astăzi este o terapie biologică revoluționară din ultimii 20 de ani. Medicina a depus eforturi uriașe pentru a avea terapii biologice, care cumva stopează evoluția bolii și asigură o remisiune.”

– Mădălina Roșu, medic reumatolog

Chiar dacă sunt foarte populare, băile cu nămol nu tratează în mod particular poliartrita reumatoidă. În această situație, se aplică medicamente țintite. Se optează pentru soluții adjuvante. Terapia pentru poliartrita reumatoidă acționează sub formă de terapie țintită și remisivă.

Odată ce înțelgi ce este poliartrita reumatoidă, ia în considerare terapia biologică, care se referă la medicamente obținute prin biotehnologie în laborator. Acestea acționează exact asupra anticorpilor care atacă organele.

De asemenea, termenul de reumatism se folosește din ce în ce mai rar. Se recomandă să se facă distincția între bolile inflamatorii reumatice și bolile degenerative. În funcție de vârsta pacientului și de alți factori externi, care sunt influențați de fiecare particularitate a fiecărei persoane, se poate face diferența între boli degenerative de tip artrozic la persoanele aflate la o vârstă mai înaintată sau boli inflamatorii autoimune.

De regulă, vârstnicii se confruntă cu boli degenerative, în care cartilajul articular se uzează, odată cu trecerea timpului. În plus, pe măsură ce greutatea corporală se mărește, cu atât uzura se accentuează.

În artrita inflamatorie, dieta are un rol important. Se indică urmarea unei diete echilibrate, incluse într-un stil de viață sănătos.

,,Lucrurile sunt complicate. Este bine să vă consulte un medic, dacă apare o inflamație. Este informația cea mai importantă, pe care vă rog să o rețineți.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Proprietățile medicinale ale mesteacănului. La ce se folosesc
Proprietățile medicinale ale mesteacănului. La ce se folosesc
Proprietățile medicinale ale mesteacănului. La ce se folosesc
Obiceiuri pentru sănătatea inimii. Cum poți proteja acest organ
Obiceiuri pentru sănătatea inimii. Cum poți proteja acest organ
Obiceiuri pentru sănătatea inimii. Cum poți proteja acest organ
Metode naturale de scădere a tensiunii arteriale. Impactul stilului de viață asupra sănătății
Metode naturale de scădere a tensiunii arteriale. Impactul stilului de viață asupra sănătății
Metode naturale de scădere a tensiunii arteriale. Impactul stilului de viață asupra sănătății
Reclamă
PARTENERI
icon