Este important ca atunci când te confrunți cu simptomele unui virus sau ale unei bacterii să-i protejezi pe cei din jurul de transmiterea sa. Mihail Pautov, medic chirurg, a arătat cu ajutorul unui experiment simplu cum se pot răspândi bolile, în episodul 15, din sezonul 6, la MediCOOL. Află cum poți preveni transmiterea răcelilor.
Mihail Pautov a menționat cât timp rămâne în organism un microb, a discutat despre simptomele care pot apărea în cazul răcelii și a argumentat de ce se recomandă să strănuți în cot. În cadrul emisiunii, a pus în aplicare un experiment simplu.
Cum poți preveni transmiterea răcelilor
O răceală se transmite prin virusuri și, uneori, prin bacterii. Aceste virusuri încep să secrete la nivelul gâtului atunci când ești răcit, în special în momentul în care te lupți cu numărul maxim de simptome. Printre semnele cel mai des întâlnite se pot regăsi: febră, tuse și secreții nazale abundente. Atunci o persoană devine infecțioasă și poate da mai departe boala.
Perioada de infecțiozitate indică perioada în care un om poate infecta alte persoane cu microbi. Aceasta persistă 5-6 zile mai târziu după vindecare.
Foarte frecvent, microbii se pot transmite din cauza mâinilor murdare. De exemplu, atunci când ești răcit, tușești în palmă și atingi mâna unei alte persoane, îi transmiți microbii la nivelul pielii. De cele mai multe ori, această persoană își poate atinge ochii sau gura. Când îți atingi ochii, acel virus intră în conjunctivă, la nivelul ochilor, ajunge în nas și determină răceală. De asemenea, răceala se poate transmite prin strănut sau tuse.
Cum se strănută când ai o răceală
Dacă te întrebi cum poți preveni transmiterea răcelilor, ia în considerare că este de preferat să strănuți în cot, în loc să strănuți în mână. Odată ce strănuți în mână, poți răspândi microbii pe diferite suprafețe, cum ar fi clanțele ușilor. Atunci o persoană îi poate lua pe piele și îi poate înghiți când mănâncă.
Se pot observa clar diferențele între situația în care strănuți fără a-ți proteja gura și cea în care strănuți în cot, în cadrul experimentului pus în aplicare de Mihail Pautov. Pentru acesta, doctorul a ținut în gură o substanță fofosforescentă denumită chinină și și-a provocat strănutul spre un perete negru. Cu ajutorul unei lanterne cu lumină UV s-au observat rezultatele în ambele cazuri.
Pentru a vedea cum poți preveni transmiterea răcelilor, gândește-te că zona unde s-a strănutat în cot este absolut curată. În același timp, pe zona unde s-a strănutat fără a se acoperi gura, s-a văzut o cantitate mare de secreții salivare și secreții nazale. Dacă în acel loc, ar fi fost oameni, secrețiile ar fi putut ajunge pe corpul acestora. De aceea acel virus i-ar fi îmbolnăvit.
Implicit, virusul ar fi ajuns la nivelul ochilor, nasului sau gurii. Ar fi pătruns în organism și în câteva zile ar declanșa noi simptome de răceală. Din acest motiv, se recomandă să-ți iei măsuri de protecție pentru a evita răspândirea virusurilor.
,,Dacă nu rămânem acasă, dacă nu ne protejăm, dacă nu avem grijă să strănutăm în cot, să purtăm o mască sau să avem un batic în care să strănutăm și să tușim, practic, răspândim virusul acela al răcelii la ceilalți colegi.”
– Mihail Pautov, medic chirurg
Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.