Antena

7 remedii pentru gripă și răceală pe care le poți face acasă

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 23 ianuarie 2024, 07:38

Remediile naturale nu pot să ne vindece complet de gripă și răceli, dar ne pot ajuta să trecem mai ușor peste simptomele neplăcute și să ne recuperăm mai repede. Află care sunt cele mai bune remedii pentru gripă și răceală pe care le poți prepara acasă.

Reclamă

Oricât de bună ar fi starea ta de sănătate, este aproape imposibil să nu răcești în sezonul rece. Un adult sănătos are, în medie, între două și patru răceli pe an. Dacă ai un sistem imunitar slăbit sau suferi de boli cronice, vei fi mai susceptibil la răceli frecvente. 

7 remedii pentru gripă și răceală

Cât despre gripă, ea nu ocolește persoanele sănătoase, iar vaccinul te protejează de formele severe de boală, dar nu întotdeauna și de îmbolnăvire. Prin urmare, este foarte greu să eviți infecțiile respiratorii iarna.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Medicamentele antivirale care se prescriu uneori în caz de gripă reduc severitatea simptomelor și scurtează durata bolii, dar nu vindecă gripa complet. Răcelile comune nu au un tratament specific, dar poți să apelezi la medicamente simptomatice sau la anumite remedii naturale. Acestea din urmă pot ajuta la gestionarea simptomelor, la accelerarea recuperării și la sprijinirea sistemului imunitar.

Iată ce remedii pentru gripă și răceală au efecte benefice confirmate de medici și le poți face acasă:

Reclamă

1. Ceai de echinacea

Ceaiurile, în general, sunt remediile la care apelăm cel mai des când suntem răciți, dar unele dintre ele ne ajută mai mult decât altele. Echinacea este o plantă medicinală cunoscută pentru proprietățile sale potențiale de stimulare a sistemului imunitar. Ea este utilizată de sute de ani ca remediu tradițional pentru prevenirea și tratarea infecțiilor respiratorii.

Ceaiul preparat din florile acestei plante poate reduce durata răcelilor și gripei, susține un studiu publicat în Journal of Alternative and Complementary Medicine în anul 2000.

Cel mai ușor mod de administrare este sub formă de infuzie preparată dintr-o lingură cu plantă la o cană (250 ml) de apă clocotită. Amestecul se lasă la infuzat pentru 10-15 minute și se beau până la trei căni pe zi. 

Reclamă

2. Ceai de ghimbir

Rădăcina de ghimbir este cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatoare și este considerată unul dintre cele mai bune remedii pentru gâtul inflamat și dureros. De asemenea, remediile care conțin ghimbir calmează tusea și inflamația sinusurilor, precum și durerile musculare și de cap provocate de gripă și răceli.

Poți administra acest remediu sub formă de ceai. Adaugă într-o cană cu apă fierbinte câteva felii subțiri de ghimbir proaspăt sau rădăcină dată prin răzătoare. Lasă ghimbirul să stea în apă timp de 5-10 minute. Dacă nu ai ghimbir proaspăt, poți folosi pulbere de ghimbir. Pune o linguriță din această pulbere într-o cană cu apă fierbinte și amestecă bine. 

O altă variantă de administrare este sub formă de suc obținut din rădăcina proaspătă și diluat cu apă. Adaugă miere și lămâie pentru a îmbunătăți gustul și a beneficia și de proprietățile lor antivirale și antioxidante. Ghimbirul proaspăt sau pulberea poate fi adăugată și în supele de legume sau de pui.

3. Ceai de astragalus

O plantă utilizată de mii de ani în medicina tradițională chineză și medicina ayurvedică, astragalusul este considerat unul dintre cele mai bune remedii pentru gripă și răceală. 

Rădăcina acestei plante este cunoscută pentru proprietățile sale imunomodulatoare și antiinflamatoare. Studiile clinice și de laborator arată că astragalusul are proprietăți antivirale, fiind indicat în infecții precum cele respiratorii. El poate contribui la reducerea duratei și severității simptomelor de infecții respiratorii.

Astragalusul poate fi administrat sub diferite forme: capsule, tincturi, ceaiuri sau pulbere. Ceaiul se prepară cu rădăcină uscată sau cu pliculețe preambalate. Adaugă rădăcina uscată sau pliculețele de ceai în apă fierbinte și lasă la infuzat pentru 10-15 minute. Pulberea de astragalus poate fi adăugată la smoothie-uri, sucuri sau alte băuturi. Doza variază în funcție de indicațiile producătorului.

4. Gargară cu sare

Gargara cu apă sărată poate ajuta atât la prevenirea răcelilor, cât și la atenuarea simptomelor sale neplăcute. Dacă te confrunți cu dureri în gât și ai nasul înfundat, o gargară cu sare te poate ajuta să te simți mai bine, potrivit unui studiu publicat în American Journal of Preventive Medicine. Amestecul de apă cu sare dizolvă mucusul și desfundă căile respiratorii, atenuând temporar congestia nazală.

Gargara cu sare se poate face foarte ușor acasă. Dizolvă o linguriță cu sare într-un pahar cu apă, clătește gura și gâtul cu această soluție și scuip-o la final. 

5. Inhalații cu ulei de eucalipt

Vaporii calzi inhalați dintr-un vas cu apă fierbinte umezesc căile respiratorii și fluidizează secrețiile, ajutând la eliminarea lor mai ușoară. Aceștia pot atenua, de asemenea, durerile în gât. 

Iată cum poți face inhalatii acasă:

  • Fierbe apă într-un vas și toarn-o apoi într-un bol;
  • Apleacă-te peste bol și acoperă-ți capul cu un prosop;
  • Din această poziție, inhalează aburii timp de 10-15 minute.

Pentru un efect mai puternic, adaugă în apa fierbinte ulei esențial de eucalipt. Studiile au confirmat beneficiile eucaliptului în atenuarea simptomelor de răceală și gripă. Alte cercetări au arătat că acesta are proprietăți antivirale. 

6. Frecții 

Soluțiile pentru frecții care conțin eucalipt, camfor sau mentol stimulează circulația sângelui și au un efect încălzitor care atenuează disconfortul cauzat de răceli.

Când sunt aplicate pe piept și pe gât, aceste soluții pot atenua temporar tusea, conform agenției americane de cercetare National Institutes of Health (NIH). Când sunt aplicate pe mușchi și pe articulații, frecțiile acționează ca un analgezic local, reducând durerile musculare și articulare. Inhalarea vaporilor proveniți de la frecții poate ajuta la desfundarea căilor respiratorii. 

Alternativ, se pot face frecții cu alcool sau oțet diluat în apă, dar acestea sunt contraindicate copiilor, din cauza riscului de iritații, arsuri ale pielii și intoxicații provocate de inhalarea vaporilor de alcool. Frecțiile cu camfor, mentol și eucalipt nu sunt indicate bebelușilor și copiilor mici, din cauza riscului crescut de iritații, reacții alergice și probleme respiratorii provocate de vapori. 

7. Supa de pui

Deși nu există dovezi științifice că supa de pui poate vindeca răceala sau gripa și nici că poate grăbi recuperarea, ingredientele sale conțin nutrienți care susțin sistemul imunitar și vindecarea, precum proteine, vitamine și minerale. Anumite ingrediente din supă, precum ceapa și usturoiul, au proprietăți antiinflamatoare și pot contribui la reducerea inflamației în organism.

Când este consumată caldă, aburul eliberat poate contribui la desfundarea căilor respiratorii și la atenuarea congestiei nazale. În plus, supa de pui ajută la hidratare, care este importantă în răceli și gripă, când pierderile de fluide sunt mai mari. Nu în ultimul rând, este un aliment reconfortant, care oferă o stare generală mai bună. 

Aceste remedii pentru gripă și răceală nu înlocuiesc tratamentul medical și nu vindecă în mod direct infecțiile virale. Dacă simptomele tale persistă sau se agravează, consultă un medic pentru evaluare și sfaturi medicale adecvate.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Proprietățile ceaiului Pu-Erh. Efectele acestei băuturi în organism
Proprietățile ceaiului Pu-Erh. Efectele acestei băuturi în organism
Proprietățile ceaiului Pu-Erh. Efectele acestei băuturi în organism
Proprietățile ceaiului de merișor. Ce efecte poate avea această băutură în organism
Proprietățile ceaiului de merișor. Ce efecte poate avea această băutură în organism
Proprietățile ceaiului de merișor. Ce efecte poate avea această băutură în organism
Reclamă
PARTENERI
icon