Antena

Cum poți preveni răceala și gripa. 5 lucruri pe care medicii nu le fac niciodată

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 6 noiembrie 2023, 05:02

Să previi este mai ușor decât să tratezi. De aceea, alege să te protejezi de infecțiile respiratorii prin câteva măsuri pe care și medicii le aplică pe durata sezonului rece. Află cum poți preveni răceala și gripa, dar și cum să protejezi persoanele vulnerabile din jurul tău.

Reclamă

Circulația virusurilor gripale a început în luna octombrie, iar vârful infectărilor se atinge în decembrie și ianuarie. În paralel cu acestea circulă și alte virusuri respiratorii, cum sunt rinovirusurile, virusul sincițial respirator, dar și virusul SARS-CoV-2. 

Prevenția este cea mai eficientă modalitate de a ne menține starea de sănătate în sezonul rece și nu numai. Este important să luăm măsuri pentru a ne proteja de infecțiile respiratorii, dar și pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili din jurul nostru. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Medicii sunt expuși unui risc crescut de infectare cu virusuri respiratorii, deoarece intră în contact cu numeroși pacienți, care pot transmite diverse boli infecțioase. Aceștia nu sunt imuni îmbolnăvire, dar știu mai bine cum să se protejeze. Iată câteva măsuri pe care medicii le iau:

Cum poți preveni răceala și gripa: nu amâna vaccinarea antigripală

Vaccinarea antigripală anuală este cel mai eficient mod de a preveni gripa sau, cel puțin, de a preveni formele severe de boală. Amânarea vaccinării te poate expune riscului de a te îmbolnăvi grav și de a suferi complicații cu potențial fatal, a explicat pentru publicația HuffPost dr. Marie-Louise Landry, profesor de medicină de laborator la Yale School of Medicine.

Reclamă

„În trecut, am contractat gripă de mai multe ori și am fost foarte bolnavă de fiecare dată. De când primesc vaccinul antigripal anual, am avut doar o infecție gripală ușoară și scurtă”, spune medicul. 

Iată câteva informații importante despre vaccinarea antigripală:

  • Este recomandată tuturor persoanelor cu vârsta de 6 luni și peste;
  • Vaccinul este compensat în proporție de 100% pentru categoriile vulnerabile;
  • Pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 17 ani, este disponibil și un vaccin cu administrare nazală;
  • Din momentul vaccinării, durează aproximativ 2 săptămâni până vei dobândi protecție completă împotriva gripei;
  • Luna octombrie este considerată optimă pentru vacccinare.

Cum poți preveni răceala și gripa: spală-te frecvent pe mâini

Igiena mâinilor este de o importanță crucială în prevenirea afecțiunilor respiratorii și altor boli infecțioase. Virusurile respiratorii, cum sunt cele gripale și cele care provoacă răcelile comune, se pot răspândi prin contactul cu picături respiratorii contaminate care ajung pe mâini. 

Reclamă

„Atunci când mâinile noastre se contaminează după ce luăm contact cu o suprafață unde virusul este prezent, atingerea ochilor sau a nasului cu acele degete contaminate ne poate expune riscului de infectare și ne poate îmbolnăvi”, a explicat pentru aceeași publicație dr. Richard A. Martinello, profesor de boli infecțioase și pediatrie la Yale School of Medicine.

Dacă nu ai acces la apă și săpun, poți folosi și un dezinfectant pe bază de alcool ca metodă temporară de dezinfectare a mâinilor.

Nu merge la serviciu sau la școală dacă ești bolnav

Dacă iei această măsură, vei preveni răspândirea virusurilor respiratorii în colectivitate, acolo unde pot exista persoane vulnerabile, cu un risc crescut de complicații. 

„Cu siguranță că aș evita să merg la serviciu dacă sunt bolnav de gripă sau răceală. Avem fiecare o responsabilitate față de ceilalți și, atunci când mergem la serviciu bolnavi, îi punem pe cei din jurul nostru în pericol”, atrage atenția dr. Richard Martinello.

Iată câteva informații importante legate de modul de transmitere a infecțiilor respiratorii:

  • Gripa și răceala se răspândesc de la o persoană infectată prin picăturile respiratorii și de pe suprafețele infectate cu aceste picături;
  • În cazul gripei, perioada de contagiozitate maximă este în primele 3-4 zile de la debutul simptomelor;
  • Poți răspândi gripa chiar dacă nu ai simptome, dar ai fost testat pozitiv.

Poartă mască dacă ești bolnav

Uneori, poți fi nevoit să ieși în spațiile publice când ești bolnav. Purtând mască, vei contribui la protejarea persoanelor vulnerabile, cum sunt:

  • persoanele cu un sistem imunitar slăbit;
  • persoanele care suferă de boli cronice cum ar fi cele cardiace, diabetul și afecțiunile respiratorii;
  • persoanele cu vârsta peste 65 de ani;
  • copiii mai mici de 5 ani;
  • femeile însărcinate.

„Oricine are o afecțiune respiratorie ar trebui să poarte mască atunci când se află în spații publice, fie în interior, fie în aer liber, atunci când au alte persoane în apropiere. Ea reduce semnificativ riscul ca picăturile respiratorii să se răspândească în aer atunci când tușești sau strănuți”, spune dr.  John Swartzberg, profesor emerit clinician la Berkeley School of Public Health, din cadrul Universității din California. Dr. Swartzberg a declarat că nu ar părăsi casa fără o mască bună, cum este N95 sau KN95.

Odihnește-te suficient ca să-ți grăbești recuperarea

Somnul este esențial pentru procesul de vindecare. Sistemul imunitar funcționează mai bine și celulele se regenerează mai eficient atunci când ești odihnit. De multe ori, avem tendința să ignorăm nevoia de somn și încercăm să ne continuăm activitățile zilnice în același ritm, chiar dacă suntem bolnavi. 

„Odihna insuficientă este asociată cu o creștere a inflamației și o scădere a răspunsului imunitar, ceea ce poate prelungi timpul necesar pentru recuperare după boală”, spune dr. Matthew Weaver, specialist în medicina somnului la Harvard Medical School.

Dacă reușești să prioritizezi aceste obiceiuri sănătoase, vei avea șanse mai mari să te protejezi de complicații pe durata sezonului rece. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimente pe care le poți consuma când ai gripă. Cum te pot ajuta modificările în dietă
Alimente pe care le poți consuma când ai gripă. Cum te pot ajuta modificările în dietă
Alimente pe care le poți consuma când ai gripă. Cum te pot ajuta modificările în dietă
Lipsa somnului îmbolnăvește inima. Femeile sunt mai afectate decât bărbații
Lipsa somnului îmbolnăvește inima. Femeile sunt mai afectate decât bărbații
Lipsa somnului îmbolnăvește inima. Femeile sunt mai afectate decât bărbații
Ce să faci după o noapte nedormită. 6 sfaturi ca să reziști mai ușor a doua zi
Ce să faci după o noapte nedormită. 6 sfaturi ca să reziști mai ușor a doua zi
Ce să faci după o noapte nedormită. 6 sfaturi ca să reziști mai ușor a doua zi
Reclamă
PARTENERI
icon