Condimentele pot avea un rol benefic pentru întărirea imunității. Alături de aromele caracteristice pe care le oferă alimentelor, acestea asigură proprietăți medicinale, care pot susține sănătatea generală. Citește despre condimente pentru imunitate.
O parte dintre condimente se folosesc în medicina tradițională a anumitor țări datorită calităților lor terapeutice asupra corpului uman. Acestea pot fi incluse ușor în alimentație ca ingrediente pentru prepararea a diferite rețete culinare.
Condimente pentru imunitate
Există o varietate de moduri în care ierburile și condimentele pot fi incluse în alimentația zilnică, cum ar fi: produse de patiserie, sosuri, infuzii de plante sau ceaiuri. Mirodeniile sunt derivate din plante medicinale.
În general, condimentele se obțin prin uscarea și măcinarea plantelor. Consumul acestora poate reprezinta o modalitate eficientă de a gestiona: bolile de inimă, cancerul, diabetul, tensiunea arterială și scăderea colesterolului. Mai mult, pot avea un rol major în îmbunătățirea imunității pe termen lung.
Scorțișoară
Scorțișoara are proprietăți: antioxidante, antifungice, antiinflamatoare și antibacterine. E-cinamaldehida reprezintă unul dintre compușii activi principali din scorțișoară, care asigură proprietăți antiinflamatoare puternice. Aceasta poate inhiba dezvoltarea bacteriei listeria, potrivit Everyday Health.
Turmeric
Turmericul se regăsește printre aceste condimente pentru imunitate. Se folosește în medicina ayurvedică ca tratament pentru afecțiunile antiinflamatoare. Acesta oferă efecte antioxidante și antiinflamatoare, ce pot diminua inflamația asociată cu răceala și gripa.
Echinacea
Deseori, echinacea se utilizează ca supliment alimentar pentru a trata infecțiile și răceala. Echinacea conține compuși activi care pot stimula sistemul imunitar, pot contribui la scurtarea duratei răcelii și gripei și pot ameliora simptomele cum ar fi: durerea în gât, tusea și febra.
Usturoi
Usturoiul oferă efecte puternice de stimulare a sistemului imunitar datorită concentrațiilor ridicate de alicină, un compus cu proprietăți antimicrobiene și antivirale. Aceasta ajută celulele imunitare și îndeplinește un rol în combaterea infecțiilor, conform Hindustan Times.
Ghimbir
Ghimbirul face parte din aceste condimente pentru imunitate frecvent utilizate în medicina tradițională a anumitor țări. Poate fi folosit pentru a trata simptome precum: dureri de cap, frisoane, amețeală și senzație de vomă. Ghimbirul proaspăt ar putea preveni formarea plăcii în cazul virusului respirator sincițial uman, care determină simptome ușoare, asemănătoare răcelii.
Rozmarin
Alături de aroma caracteristică pe care o poate da preparatelor sale culinare, rozmarinul conține acid rozmarinic, cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Poate sprijini funcția imunitară și poate asigura o stare generală bună.
Boia
Boiaua se asociază cu susținerea imunității. Aceasta are în compoziție substanțe nutritive esențiale, cum ar fi vitamina A și vitamina C (acid ascorbic). Vitamina C sprijină sănătatea celulelor, în timp ce vitamina A ajută la reglarea răspunsurilor imunitare.
Totuși, dacă urmezi un regim alimentar pentru gastrită, se recomandă să eviți condimentele puternice, cum ar fi boiaua. Acestea pot irita stomacul, în cazul persoanelor sensibile.
Izmă bună
Izma bună face parte din familia mentei și conține compuși vegetali benefici, numiți flavonoide, care sprijină sistemul imunitar. Se numără printre aceste condimente pentru imunitate. Menta conține mentol, un compus cu efecte anestezice și analgezice. Mentolul se include frecvent în tratamentele fără prescripție medicală pentru răceală și gripă. Acesta poate desfunda sau relaxa căile respiratorii.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.