Antena

Cele mai bune fructe de pădure. Efectele lor asupra sănătății

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 28 ianuarie 2024, 08:15

Fructele de pădure sunt recunoscute pentru aromele inconfundabile și numeroasele proprietăți pe care le oferă. Acestea pot fi adăugate într-o serie de preparate culinare sau pot fi consumate ca gustări simple. Citește despre cele mai bune fructe de pădure.

Reclamă

În general, consumul regulat de fructe de pădure asigură un conținut ridicat de antioxidanți și alte substanțe nutritive esențiale. Pentru a beneficia de toate calităților acestor alimente vegetale, se recomandă să-ți diversifici dieta.

Cele mai bune fructe de pădure

Fructele de pădure conțin: aminoacizi, substanțe fitochimice și micronutrienți, care pot sprijini organismul să facă față mai multor afecțiuni. Datorită profilului nutritiv bogat, te pot ajuta să atingi aportul de nutrienți necesari zilnic.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De asemenea, fructele de pădure pot fi adăugate ca ingrediente într-o varietate de rețete culinare. Printre acestea se pot regăsi o serie de preparate, cum ar fi: plăcintă, smoothie, tartă, papanași, chec, sosuri, budincă și ștrudel.

Mure

Murele sunt printre cele mai bune fructe de pădure și conțin cantități mari de compuși vegetali, cum ar fi polifenolii și antocianinele. Acestea oferă fibre. Fibrele pot susține sănătătatea intestinală, pot ajuta la gestionarea unei greutăți sănătoase, pot contribui la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge și pot menține senzație de sațietate pe parcursul zilei.

Reclamă

Zmeură

Proprietățile antioxidante ale zmeurei se datorează concentrațiilor ridicate de antocianine și elagitanine. Zmeura neagră este foarte bogată în acești compuși vegetali. O dietă cu alimente bogate în antocianine și elagitanini poate ajuta la diminuarea: nivelului de colesterol, circumferinței taliei, tensiunii arteriale și nivelului de zahăr din sânge.

Afine

Afinele au concentrații ridicate de antocianine și alți compuși vegetali și se regăsesc printre cele mai bune fructe de pădure. Antocianinele reprezintă pigmenți naturali prezenți în plante, care asigură fructelor și legumelor culori vii. Acestea îți pot proteja celulele împotriva germenilor dăunători și oferă proprietăți antiinflamatoare. Afinele pot preveni: diabetul de tip 2, degenerescența maculară și afecțiuni cardiace.

Afinele sunt printre alimentele cele mai bogate în antioxidanți. Antioxidanții luptă împotriva efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi în corpul uman. Aceștia pot provoca stres oxidativ, un proces care favorizează apariția afecțiunilor cronice și poate accelera procesul de îmbătrânire.

Reclamă

Coacăze negre

Coacăzele negre conțin antioxidanți și nutrienți vitali, inclusiv vitamina C. Coacăzele negre oferă niveluri mari de proantocianidine, care pot sprijini o serie de aspecte ale sănătății, cum ar fi: diminuarea inflamației în corp, lupta împotriva germenilor și stimularea relaxării vaselor de sânge. Mai mult, coacăzele negre au în compoziție: potasiu, fier și cupru.

Soc

Socul poate lupta împotriva bolilor respiratorii, cum ar fi răcelile comune și gripa, potrivit Dr. Axe. Boabele sale au proprietăți: antiinflamatoare, antioxidante și antivirale, fiind printre cele mai bune fructe de pădure. În plus, socul poate ajuta la scăderea zahărului din sânge, poate susține detoxifierea organismului și poate ameliora simptomele alergiilor.

Fructe goji

Fructe goji pot îmbunătăți vederea și pot sprijini sănătatea ficatului și a rinichilor. Acestea au cele mai mari concentrații de zeaxantină, o carotenoidă. Zeaxantina se găsește în ochi, unde are rolul de a proteja împotriva efectelor luminii dăunătoare și oxidării. În același timp, poate diminua riscul de apariție a degenerescenței maculare cauzate de vârstă.

Merișoare

Merișoarele se numără printre cele mai bune fructe de pădure. Proprietățile antibacteriene ale merișoarelor ar putea contribui la tratarea infecțiilor vezicii urinare și ale tractului urinar. Consumul de merișoare se asociază cu un risc mai redus de a dezvolta: diabet, afecțiuni cardiovasculare și boli renale. În plus, merișoarele pot ajuta la: gestionarea artritei reumatoide, prevenirea bolilor dentare și îmbunătățirea microbiotei intestinale.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimentația pentru gripă. Ce este indicat să consumi
Alimentația pentru gripă. Ce este indicat să consumi
Alimentația pentru gripă. Ce este indicat să consumi
articol cu video
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Reclamă
PARTENERI
icon