Antena

Beneficiile consumului de pomelo. De ce să incluzi în alimentație acest fruct citric

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 15 ianuarie 2024, 07:34

Pomelo este un fruct citric înrudit cu grepfrutul, care provine din Asia. Acesta are un gust puțin dulce și un profil nutritiv bogat, care poate aduce mai beneficii pentru sănătatea generală. Citește despre beneficiile consumului de pomelo.

Reclamă

Pomelo conține o varietate de substanțe nutritive esențiale, inclusiv: potasiu, fosfor, cupru, proteine, grăsimi, riboflavină (vitamina B2), tiamină (vitamina B1), niacină (vitamina B3), vitamina C, fibre și alți carbohidrați. Acestea îi pot oferi capacitatea de a asigura mai multe proprietăți medicinale.

Beneficiile consumului de pomelo

Pomelo, denumit și Citrus maxima sau Citrus grandis, provine din Asia de Sud și este considerat a fi cel mai mare fruct din familia Rutaceae. Culoarea cojii fructului variază de la verde pal la galben, iar pulpa interioară poate fi albă, roșie sau roz.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pomelo poate fi ușor inclus în dietă sub formă de gustare simplă sau ca ingredient într-o mulțime de preparate culinare, cum ar fi: salate, smoothie-uri, prăjituri și marmelade.

Poate avea proprietăți antioxidante și antiinflamatoare

Pomelo poate avea proprietăți antioxidante. Conținutul său bogat în antioxidanți poate preveni și diminua daunele cauzate de radicalii liberi în organism. Radicalii liberi pot determina afecțiuni cronice și boli atunci când se acumulează în corp în cantități ridicate.

Reclamă

Principalii antioxidanți din pomelo sunt naringenina și naringina, acestea fiind prezente în majoritatea fructelor citrice. Mai mult, conține licopen, un antioxidant cu proprietăți antiinflamatoare.

Poate avea proprietăți antibacteriene și antifungice

Beneficiile consumului de pomelo pot include proprietăți antibacteriene și antifungice. Uleiul esențial de pomelo ar putea încetini dezvoltarea bacteriilor de pe lentilele de contact moi. Mai mult, acest ulei poate distruge Penicillium expansum, o ciupercă care poate produce o neurotoxină dăunătoare.

De asemenea, poți consuma pomelo când ești răcit. Îți poate întări sistemul imunitar deoarece are: un conținut ridicat de apă, vitamina C și compuși vegetali.

Reclamă

Poate avea proprietăți anticancerigene

Pomelo poate contribui la distrugerea celulelor canceroase și la prevenirea răspândirii cancerului. Extractul de coajă de pomelo poate opri dezvoltarea tumorilor, poate susține funcțiile organismului și poate distruge celulele canceroase. E indicat să discuți cu medicul despre o alimentație adecvată în cazul în care te confrunți cu o astfel de boală. El este cel mai în măsură să-ți ofere cele mai bune recomandări.

Te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus

Printre beneficiile consumului de pomelo se poate regăsi sprijinirea procesului de slăbire. Pomelo te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus deoarece are puține calorii, potrivit Healthline. Consumul mai multor alimente cu conținut scăzut de calorii te poate ajuta să obții senzație de sațietate cu un aport redus de calorii. De asemenea, senzația de sațietate poate fi susținută de fibrele și proteinele din compoziția acestui fruct.

Poate sprijini sănătatea inimii

Pomelo poate sprijini sănătatea inimii deoarece poate reduce trigliceridele și colesterolul. Poate diminua grăsimile din sânge pentru că poate preveni absorbția totală a colesterolului în sânge. În plus, pomelo conține compuși numiți furanocumarine, care pot afecta metabolismul statinelor.

Poate îmbunătăți sănătatea digestivă

Datorită conținutului ridicat de fibre, beneficiile consumului de pomelo pot include îmbunătățirea sănătății digestive. Aportul zilnic de fibre alimentare poate poate reduce riscul de apariție a afecțiunilor digestive, cum ar fi: hemoroizi, ulcere gastrice și reflux gastroesofagian, conform Dr. Axe.

Poate lupta împotriva îmbătrânirii

Datorită conținutului bogat în antioxidanți, pomelo poate lupta împotriva efectelor cauzate de îmbătrânire. Antioxidanții, precum vitamina C, pot ajuta la prevenirea leziunilor pielii determinate de radicalii liberi dăunători. Astfel, te pot ajuta să menții un aspect mai tânăr.

Pomelo poate reduce formarea produselor finale de glicație avansată, care au drept cauză nivelurile ridicate ale zahărului din sânge.

Acestea pot favoriza procesul de îmbătrânire pentru că pot provoca: depigmentarea pielii, circulație deficitară, probleme de vedere și afecțiuni renale, în special în cazul persoanelor cu diabet de tip 2.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Reclamă
PARTENERI
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Rețete Fel De Fel
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Pentru gustări simple și delicioase din zilele călduroase de vară îți propun o rețetă de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry. Este rețeta unui aperitiv sau o gustare caldă, proaspătă și savuroasă, cu arome mediteraneene, texturi contrastante și o prezentare elegantă. Aceste frigărui combină simplitatea legumelor proaspete cu savoarea brânzei topite. Toate sunt învelite într-un format ușor de servit și spectaculos vizual. Feliile subțiri de dovlecel sunt rulate în jurul cuburilor de brânză. Poți folosi halloumi, feta sau mozzarella. Toate acestea oferă o textură moale, dar elastică, cu margini ușor rumenite. Roșiile cherry aduc explozia de prospețime, dulceață și aciditate care echilibrează totul. Preparatul poate fi servit cald sau rece și este ideal ca aperitiv, pe un platou de vară. Merge bine și ca garnitură lângă carne sau chiar ca element central într-o masă vegetariană. Tot din dovlecel mai poți prepara și rețeta de rulouri cu prosciutto crudo. Este la fel de simplă și delicioasă, dar cu altă consistență și textură. Descrierea rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry Aceste frigărui sunt o adevărată declarație de vară. Pe fiecare bețișor, se întâlnesc aromele grădinii și gusturile unei vacanțe în sudul Italiei sau în Grecia. Acolo legumele coapte și brânzeturile locale se transformă în mici festinuri simple, dar spectaculoase. Feliile de dovlecel, fine și translucide, îmbracă brânza ca o panglică verde crud. Prin coacere, capătă o textură moale, ușor elastică, cu marginile ușor rumenite, iar aroma lor vegetală devine mai intensă, ușor dulceagă, cu accente de nuci crude. În interior, brânza începe să se topească lent, devine cremoasă, caldă și sărată, oferind un contrast seducător cu finețea legumelor. Dacă alegi o brânză cu personalitate (cum e halloumi sau cașcaval afumat), adaugi o notă ușor picantă sau afumată, ce ridică întregul ansamblu. Iar roșiile cherry – coapte ușor sau doar încălzite – pocnesc între dinți cu sucul lor dulce și acrișor, aducând acea explozie de prospețime care trezește toate celelalte gusturi. Ele sunt punctele de echilibru care leagă brânza și dovlecelul într-o armonie perfectă. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry.
icon